search-button
cross-out

Προσοχή! Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε πριν ταξιδέψετε με αεροπλάνο

Προσοχή! Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε πριν ταξιδέψετε με αεροπλάνο

Ξέρουμε πως είναι να μετράτε αντίστροφα για τις διακοπές σας και να περιμένετε πώς και πώς για το μεγάλο ταξίδι που έχετε προγραμματίσει εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ο ενθουσιασμός σας να δείξετε στους άλλους ότι θα ταξιδέψετε σύντομα, χρειάζεται… μέτρο.

Για παράδειγμά, το να δημοσιεύσετε στα social media, μια φωτογραφία από την κάρτα επιβίβασής για το εν λόγω ταξίδι σας, μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε πότε την κάρτα επιβίβασής σας στα social media

Κι αν αναρωτιέστε γιατί, το παρακάτω κείμενο θα σας διαφωτίσει.

Καταρχάς, πέρα από το ότι η κάρτα επιβίβασης, δηλαδή το boarding pass, περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για τον ταξιδιώτη: το όνομα του επιβάτη, τον αριθμό της πτήσης, τον αριθμό της αεροπορικής θέσης του, ανεξάρτητα από το αν είναι τυπωμένο σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή, περιέχει περισσότερες πληροφορίες από όσες είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Πιο συγκεκριμένα, το barcode πάνω σε ένα boarding pass μπορεί να αποκαλύψει δεδομένα όπως ο αριθμός ενός συχνού επιβάτη (frequent-flyer), κάποια στοιχεία επικοινωνίας του ταξιδιώτη ή άλλες λεπτομέρειες σε σχέση με την ταυτότητά του.

Ο ερευνητής σε θέματα ιδιωτικότητας, Μπιλ Φίτζερανλτ, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Conde Nast Traveller: «Oι πληροφορίες διαφέρουν από barcode σε barcode ή από εταιρεία σε εταιρεία. Κάθε επιβάτης πρέπει να ξέρει προκαταβολικά ότι ένας κωδικός προς σκανάρισμα εμπεριέχει πληροφορίες για εσάς, τα πράγματα σας και τον προορισμό που πηγαίνετε».

Όπως προσθέτει, «αν έχετε κάποιο έγγραφο με barcode δεν πρέπει να το πετάτε στα σκουπίδια. Εκτός αν θέλετε να το βρει κάποιος άλλος. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το ποστάρετε στα social media».

Αρκεί να σου πούμε ότι τον Μάρτιο του 2020, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ ανέβασε μία φωτογραφία από το boarding pass του για μια πτήση της Qantas στο Instagram. Με μόνη πηγή αυτή την εικόνα, ένας χάκερ, ο Alex Hope, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου, τον αριθμό διαβατηρίου και άλλα προσωπικά δεδομένα του Αυστραλού πολιτικού.

Αν όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες χρησιμοποιηθούν από επιδέξιους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει π.χ. σε πλαστοπροσωπία. Είναι καλές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους αντιποίηση ταυτότητας ή κάποια στοχευμένη ψηφιακή επίθεση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αυτό που προτείνεται, είναι να σκίζουμε το boarding pass σε πολλά κομματάκια μας πριν το πετάξουμε στα σκουπίδια σε μία τέτοια περίπτωση. Γενικά καλό θα είναι όταν ταξιδεύεις να αντιμετωπίζεις ό,τι σχετίζεται με το αεροπορικό σου εισιτήριο, σαν ευαίσθητο προσωπικό έγγραφο.

in.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr