Πώς θα καταλάβετε ότι το σπίτι σας δέχεται «επίθεση» από κοριούς

Οι κοριοί φαίνεται ότι «τρύπωσαν» για τα καλά (και) στην Ελλάδα, με τις καταγγελίες για περιστατικά σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Αθήνας να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Για να καταλάβουμε την κρισιμότητα της περίστασης, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Parisien χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «εγχώριο τρόμο» σε πρωτοσέλιδο της. Έπαιξε, βέβαια, έναν ρόλο πως η κρίση ξέσπασε σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Πάμε, όμως, τώρα στα σημαντικά: Πως αντιμετωπίζουμε τον εχθρό; Πρώτο (και ίσως πιο σημαντικό) βήμα είναι να τον γνωρίσουμε.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κοριούς στο σπίτι

Οι κοριοί έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, απόβλητα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση.

Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ενός ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως σημάδι της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μία χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Οι κοριοί μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα. Γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ταξιδεύουμε ή όταν υποδεχόμαστε επισκέπτες.

Συχνός τρόπος εξάπλωσης είναι και τα μεταχειρισμένα τα έπιπλα. Γι αυτό το λόγο μπορεί να βρεθεί παντού όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών όπως σε σπίτια, νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Tips αντιμετώπισης των κοριών στο σπίτι

  • Προσπαθήστε οι χώροι μέσα στο σπίτι να μην είναι γεμάτοι με πολλά αντικείμενα και έπιπλα.
  • Καλύψτε τα στρώματα με ειδικά καλύμματα.
  • Καθαρίζετε και σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα τα δωμάτια, τα χαλιά και τα στρώματα. Επίσης, να πλένετε τακτικά τις κουρτίνες.
  • «Γεμίστε» τυχόν ρωγμές στον τοίχο γύρω από τις πρίζες και στο πάτωμα.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι οι κοριοί υπήρχαν ανέκαθεν.

Να σημειωθεί ότι στους κοριούς περιλαμβάνονται πολλά είδη, δύο όμως μόνο έχουν ιατρικό ενδιαφέρον, αφού μποορύν να επηρεάσουν τον άνθρωπο. Το είδος Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού: bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών). Το δεύτερο είδος συναντάται στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά και να καταναλώσει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι ατελής (αυγό, νύμφη, ακμαίο) και διαρκεί 5-10 εβδομάδες.

Για να γίνει η έκδυση στα 5 νυμφικά στάδια είναι απαραίτητο να τραφούν με αίμα. Μετά τη γονιμοποίηση ο θηλυκός κοριός γεννάει αβγά. Συνήθως γεννάει 6-10 αβγά την εβδομάδα.

in.gr