«Πόλεμος» στο Αρσάκειο με τις καταγγελίες κατά Λιγνάδη – Απόφοιτοι ζητούν να βγουν οι καταγγελίες στο φως
Πλήθος αναρτήσεων στα social media από απόφοιτους, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίεςΠαρά τις διαψεύσεις ότι ουδεμία καταγγελία περιήλθε σε γνώση του έστω και προφορική για τον Δημήτρη Λιγνάδη την εποχή που ο ηθοποιός δίδασκε στο Αρσάκειο, απόφοιτοι του σχολείου συγκεντρώνουν μαρτυρίες και παρακινούν κι άλλους πρώην συμμαθητές τους να μιλήσουν για να στηρίξουν τα παιδιά που έχουν υποστεί βία κάθε είδους.
Παρά τις προσπάθειες που επιχειρούνται να υποβαθμιστεί το θέμα και να αποδομηθούν οι κατηγορίες, ταυτόχρονα να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των βασικών μαρτύρων, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως μαρτυρούν ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης απασχολούσε και στο παρελθόν με την απρεπή και ανάρμοστη τουλάχιστον συμπεριφορά του.
Εκδιώχθηκε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Ίασμος” «για ανάρμοστη συμπεριφορά» όπως είχε επιβεβαιώσει στο protothema.gr ο γιος του ιδιοκτήτη της σχολής, Γιώργος Αμούτζας.
Δεν του ανανεώθηκε η σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο «επειδή υπήρχαν καταγγελίες εις βάρος του για παρενόχληση φοιτητών» όπως είχε αποκαλύψει στο protothema.gr ο πρώην πρόεδρος στο Δ.Σ του Εθνικού, Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Αποχώρησε κακήν κακώς και από το Αρσάκειο, όπως επιβεβαιώνει σήμερα στο protothema.gr η πρόεδρος της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Νάνσυ Καλαφάτη αλλά και αρκετοί απόφοιτοι σε αναρτήσεις τους σε γκρουπ αποφοίτων του εν λόγω σχολείου στο Facebook.
Οι επίμαχες αναρτήσεις
Η Δ.Κ, απόφοιτος Αρσακείου, αναφέρει στην ανάρτηση της: “ Έχουμε ήδη μαζευτεί 5-6 κοπέλες. Παρακαλούμε πολύ όσες συμμαθήτριες κυρίως 1994-2000 Α, Β και κυρίως Κλασικού θυμούνται λεπτομέρειες και περιστατικά από την “θητεία” του γόη καθηγητή Λιγνάδη να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στα ονόματα σας, γνωρίζουμε πως πέρασαν χρόνια αλλά όλες μαζί μπορούμε να αναφέρουμε λεπτομερώς πράγματα που θα κολλήσουν ξανά τα κομμάτια του τότε παζλ. Μπορεί οι πράξεις εκείνες να μην τιμωρούνται πλέον από το νόμο λόγω παραγραφής. Όμως με στόχο να αποδείξουμε το αυτονόητο θέλουμε να συμπαρασταθούμε στις ήδη υπάρχουσες καταγγελίες. Η φυλάκιση του κυρίου μετά από τρεις βδομάδες και έχοντας σβήσει- διαγράψει ενοχοποιητικά στοιχεία θα έχει ως στόχο 10-20 χρόνια φυλάκισης ίσως. Μιλάμε για μια δράση στα 25 τουλάχιστον χρόνια και για χιλιάδες παιδιά και παρενοχλήσεις στις οποίες εντελώς ξαφνικά κανείς δεν γνώριζε. Ο κύριος δεν ήταν ο μοναδικός καθηγητής που έπραττε τότε ανεξέλεγκτα..”
«Πιέσαμε να απομακρυνθεί ο Λιγνάδης»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση της δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονένων και Κηδεμόνων, Νάνσυς Καλαφάτη : “ Ήμουν πρόεδρος τότε της ομοσπονδίας και συμφώνησα στην απομάκρυνση από τις θεατρικές “διδαχές” του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη “ που δεν θέλει να γίνει βορά” τώρα! Χαίρομαι κορίτσια που δεν τραβάτε κουρτίνες και δεν εθελοτυφλείτε!”
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Νάνσυ Καλαφάτη, η δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι καταγγελίες εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη είχαν γίνει σε προφορικό επίπεδο και είχαν οδηγήσει στην αποχώρηση του από το σχολείο. «Πιέσαμε τον πρόεδρο στο προφορικό, τον απομάκρυνε και μετά οι γονείς το αποσιώπησαν. Οπότε τα χέρια μας ήταν δεμένα στο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε παρενόχληση» προσθέτει.
Μια άλλη απόφοιτος Αρσακείου, η Τ.Τ σχολιάζει κάτω από την ανάρτηση- κάλεσμα στους αποφοίτους, να μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς φόβο και πάθος για όσα είχαν συμβεί εκείνη την εποχή στο σχολείο: «Είμαι απόφοιτη Αρσακείου, μέλους του θεατρικού ομίλου, απόφοιτη του 2000 και ηθοποιός εν ενεργεία από το 2004 που τελείωσα την σχολή. Τα τελευταία γεγονότα μας δείχνουν ότι πέρα από την ανάγκη να βγούμε στο φως, υπάρχουν πολλές κακοποιημένες ψυχές που έχουν ανάγκη να μιλήσουν. Έχει σημασία πότε τέλειωσε ο καθένας μας το σχολείο και αν γινόντουσαν ή όχι το 1994 ή το 2004; Ή ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε παιδιά που έχουν υποστεί βία κάθε είδους! Και μιλάω με το θάρρος και τη τόλμη όπως έκανα πάντα όταν προσπαθούσε κάποιος καθηγητής να μου επιβάλει την εξουσία του ή όταν παραπονιόμουν σε διευθυντή και κοιτούσε το ταβάνι!».
Πηγή: protothema.gr