Πάτρα – Θάνατος Τζωρτζίνας: Ψάχνουν ουσίες άσχετες με τα φάρμακα που έπαιρνε ή…
"Αφανείς" νόσους και ουσίες άσχετες με την αγωγή που λάμβανε διερευνούν οι ιατροδικαστές. Πού στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας.Στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της περνά η έρευνα για τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Οι γονείς των παιδιών βρέθηκαν χθες πιασμένοι χέρι – χέρι στο κοινό μνημόσυνο που τέλεσαν για τα παιδιά τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν νοσηλευτές και γιατροί από δύο νοσοκομεία στην Πάτρα όπου είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα.
“Εξετάζουμε την πιθανότητα ύπαρξης άλλων ουσιών, σε υψηλά τοξικά επίπεδα ή όχι. Αν υπάρχουν, να δούμε αν δικαιολογούνται για θεραπευτικούς λόγους. Η αναζήτηση αφορά το ενδεχόμενο ή τον αποκλεισμό, ύπαρξης άλλων ουσιών που δεν εμπεριέχονταν στο ιατρικό πρωτόκολλο που είχε καθοριστεί για την ίαση του παιδιού. Η ανίχνευση στοχεύει στην πιθανότητα ύπαρξης ξένων ουσιών, ‘άσχετων’ με αυτές που ενδεχομένως εμπεριέχονταν στα φάρμακα της ιατρικής αγωγής. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας προς το παρόν αναδεικνύουν τις ουσίες που εντάσσονται στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που λάμβανε” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής κ. Σωτήρης Μπουζιάνης, που είχε προβεί στην νεκροτομή του άτυχου κοριτσιού.
Οι τοξικολογικές εξετάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και όλη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων αναζητήσεων. Προς το παρόν συνεχίζεται η αναζήτηση των ουσιών σε κάθε εσωτερικό όργανο του άτυχου παιδιού, θα ακολουθήσουν οι ποσοτικοί έλεγχοι και στη συνέχεια οι συγκριτικοί έλεγχοι με τις ουσίες του κάθε φαρμάκου ξεχωριστά, που λάμβανε ιατροφαρμακευτική αγωγή.
“Σε πρώτο στάδιο δεν είχαν προκύψει ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης. Η συνδρομή του, ζητήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, καθώς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από τι πέθανε το κορίτσι. Μάλιστα τον ενημέρωσαν ότι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία, από άγνωστη σε αυτόν αιτία. Ο ιατροδικαστής δεν είχε διακρίνει μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πνιγμό ή κάποια άλλη εξωτερική μηχανική ενέργεια, επεσήμανε ότι δεν είχαν προκύψει ενδείξεις. “Είναι κάτι που θα μπορούσα να διακρίνω” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναζητώντας το… λάθος
“Χρειάζονται στέρεες αποδείξεις για να υπάρξουν ασφαλή και σίγουρα συμπεράσματα. Μετά τις καταθέσεις των ειδικών (ιατρών, ιατροδικαστών, τεχνικών συμβούλων, γενετιστών), θα ανασυρθεί ‘βιβλιογραφία’ για την επιστημονική ταυτοποίηση των ιατρικών δεδομένων που έχουν προκύψει. Εκτός αν συμβεί κάτι ‘έκτακτο’, ένα ‘λάθος’, που θα τρέξει την αστυνομική έρευνα και θα την φθάσει αυτόματα στο τέλος”, ανέφερε αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, λίγες ημέρες πριν. “‘Υπάρχει και κάποια μη αναμενόμενη συμπεριφορά από κάποιους, η οποία πρέπει να εξεταστεί. Η έρευνα έχει ‘ανάποδη’ φορά, πρέπει να βρούμε τι έγινε πρώτα, πως πέθαναν τα παιδιά και μετά ποιος, και αν έκανε κάτι”, επισημαίνουν τα στελέχη της Ελληνικής αστυνομίας.
Ο κύκλος καταθέσεων που άνοιξε τη περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, που έχουν ασχοληθεί με τους θανάτους των τριών παιδιών, αλλά και συγγενείς της οικογένειας. Από αυτή την διαδικασία οι αρχές θα προβούν σε έναν συγκερασμό όλων των επιστημονικών δεδομένων που θα καταρρίπτουν ή θα επιβεβαιώνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, καταθέσεις και αναφορές για τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών. “Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ίσως όμως και κάτι πολύ σοβαρό. Αν κάτι δεν είναι αδύνατο, μπορεί να έχει συμβεί”, προειδοποιούσαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την διερεύνηση των τριών αιφνίδιων θανάτων.
Εξετάζουν “αφανείς” νόσους
Οι ιατροδικαστές και οι γιατροί που παρακολουθούσαν την υγεία των παιδιών, κάνουν λόγο για ανάγκη νέων γονιδιακών ελέγχων των γονέων για “αφανείς νόσους” που ενδεχομένως είχαν κληρονομήσει τα κορίτσια και δεν εντοπίστηκαν στον πρώτο γύρο εξετάσεων, που είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα οι αρχές θα αναζητήσουν κοινά στοιχεία και ομοιότητες στις τρείς ιατροδικαστικές, ιστολογικές και τοξικολογικές εκθέσεις, αναζητώντας κοινό παράγοντα-αίτιο που προκάλεσε το θάνατο. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί το ιατρικό ιστορικό των παιδιών, οι ενέργειες γιατρών και νοσηλευτών, τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων.
“Κάποιος λέει ψέματα”
“Παρακαλώ θερμά να επισπευσθεί η όλη διαδικασία, για να δούμε τι ακριβώς έγινε με τα παιδιά”, ζητούσε λίγες μέρες πριν η 33χρονη μητέρα των τριών κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, μιλώντας στην εκπομπή “Φως στο Τούνελ”. Αναφερόμενη στον αιφνίδιο θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, αναρωτήθηκε: “πώς γίνεται να λένε ‘κάναμε ακτινογραφία και δεν βρήκαμε τίποτα’ και από την άλλη να ήταν σε οξυγόνο;”, ενώ πρόσθεσε ότι “ένα παιδί που είναι καλά, δεν έχει λευκά (αιμοσφαίρια) 20.000. Άρα, κάποιος λέει ψέματα”.
Εδώ και λίγες ημέρες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, λαμβάνουν καταθέσεις από τους γιατρούς που παρακολούθησαν την πορεία της υγείας του κοριτσιού, για να διαπιστώσουν εάν τα λεγόμενα τους και οι περιγραφές τους επιβεβαιώνουν ή καταρρίπτουν τα στοιχεία και τα ιατρικά δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές.
“Οι γιατροί λένε συνέχεια ‘εμείς δεν έχουμε εικόνα’. Υπάρχει βίντεο καταγραφής περιστατικού της Τζωρτζίνας και εκεί όταν θα δοθεί στις αρχές θα σας λυθεί και η απορία πόση ώρα μετά ήρθαν οι γιατροί, πότε τους φώναξα, πότε ήρθαν και τι τους είπα. Τους σπασμούς, όλο το επεισόδιο, βραδυκαρδία, πότε χτύπησε ο απινιδωτής, είναι όλα καταγεγραμμένα, μέσα στη νοσηλεία της”, ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα, απευθύνοντας έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της έρευνας για τον αιφνίδιο θάνατο του κοριτσιού.
“Ανεύθυνοι γονείς” και γιατροί… “για πέταμα”
Δεκέμβριος 2019. Ίλιον. Ένα αγόρι 2,5 ετών βρίσκει ασφυκτικό θάνατο στο σπίτι του, παγιδευμένο σε αποθηκευτικό χώρο κρεβατιού. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την Ελλάδα. “Να ‘ναι καλά το αγγελούδι εκεί που είναι. Αλλά πέσανε το απόγευμα για ύπνο και ξυπνήσανε στις 5 το ξημέρωμα για γάλα; Βραδινό δεν τρώνε τα παιδάκια; Και ποιος κοιμάται με δύο παιδιά από το απόγευμα; Τι να πω πραγματικά”, ανέφερε σε ανάρτηση της στα social media με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό η 33χρονη μητέρα των τριών κοριτσιών. Υπενθυμίζεται, ότι το 2021, η μόλις 6 μηνών Ίριδα, το μικρότερο παιδί της οικογένειας, έπεσε για ύπνο το βράδυ και βρέθηκε νεκρή στην κούνια της από τη θεία της, στις 11:30 το επόμενο πρωί.
Μια αντίστοιχη επικριτική ανάρτηση, είχε κάνει μετά από ένα ακόμα τραγικό θάνατο παιδιού, που έχασε τη ζωή του σε παραλία της Πάτρας, μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Ξεσπώντας σε λυγμούς, η γυναίκα που καταδικάστηκε για παιδοκτονία, ανέφερε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στο Αίγιο ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει πως το παιδί της είχε χάσει τη ζωή του. “συγχαρητήρια στην ελληνική δικαιοσύνη… απορώ αυτό το θηλυκό πως μπορεί και ζει ακόμα και δεν έχει αυτοκτονήσει από τις τύψεις. Κυρία τώρα θα βγει θα κάνει ζωάρα με καφεδάκια, ποτάκια κτλ και η ψυχούλα χάθηκε για πάντα..”, σχολίαζε στο facebook, η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η 33χρονη που είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε άλλη ανάρτηση της είχε εκφραστεί ανοιχτά για ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες σε γιατρούς που την παρακολουθούσαν. “Φυσικά και το έχω πάθει από έναν ηλίθιο γιατρό εδώ στην Πάτρα, δεν μου έδωσε και έπαθα ενδομητρίωση, κόντεψα να πεθάνω. Ευτυχώς ο γιατρός που έχω το κατάλαβε έγκαιρα. Μερικοί γιατροί είναι για πέταμα” έγραφε στο Facebook.
Πηγή: thetoc.gr