Πάτρα: Μπήκε στο νοσοκομείο για ορθοπεδικό χειρουργείο και πέθανε- “Είχε την ατυχία να ζει στην Ελλάδα” ξεσπάει συγγενής της

Η νύφη της γυναίκας που πέθανε στην Πάτρα, ξεσπά και καταγγέλλει. Αν όπως λέει, η πεθερά της δεν είχε μπει στο συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο, για το ορθοπεδικό χειρουργείο, σήμερα θα ζούσε…

Η γυναίκα πέθανε στην Πάτρα στα 78 χρόνια της ζωής της. Όπως λέει η νύφη της, μπήκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για ένα ορθοπεδικό χειρουργείο και κατέληξε μετά από μια μεγάλη περιπέτεια ημερών. Η πεθερά της, όπως λέει, έκανε τρία χειρουργεία μέσα σε λίγες μέρες και πέθανε από ένα θανατηφόρο μικρόβιο που κόλλησε. Αφήνει αιχμές για τους γιατρούς που την ανέλαβαν, αλλά και συνολικά για το ΕΣΥ.

Η περιγραφή συγγενούς της 78χρονης γυναίκας στην εφημερίδα «Πολιτεία» συγκλονίζει. «Όταν πας έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι και σου λένε τέσσερις μέρες υπόθεση είναι θα γίνει καλά… Όταν μετά από μέρες ο οργανισμός δεν δέχεται το μόσχευμα του ξανακάνουν χειρουργείο και σου λένε δεν είναι τίποτα σε τέσσερις μέρες ακόμη υπόθεση είναι θα γίνει καλά… Όταν μετά το δεύτερο χειρουργείο ξεχνάνε κάτι μέσα τι γίνεται και χρειάζεται 3ο χειρουργείο για να καθαριστεί ποιος ευθύνεται;

Όταν στο τρίτο χειρουργείο κολλάει ένα θανατηφόρο μικρόβιο που τον τρώει μέρα με τη μέρα ποιος ευθύνεται; Ο Θεός; Η τύχη; Η μοίρα; Ή ο ασθενής που είχε την ατυχία να ζει στην Ελλάδα; Η μήπως το ότι ανθρώπους μεγάλης ηλικίας δεν τους υπολογίζουν; Ή μήπως είναι όλα μελετημένα ώστε να ξαποστέλνουν τους συνταξιούχους μια ώρα αρχύτερα»;

Τα ερωτήματα είναι γραμμένα γεμάτα πόνο γιατί η συγκεκριμένη μητέρα, μάνα δύο παιδιών, έχασε την αγαπημένη της πεθερά. Την γιαγιά των παιδιών της. Το ζήτημα των ενδονοσοκομειακών μικροβίων είναι παλιό. Αλλά δυστυχώς αυτή η «γάγγραινα» φαίνεται πως δεν θεραπεύεται στα δημόσια τουλάχιστον νοσοκομεία.

Η πιο μεγάλη απειλή και για τα νοσοκομεία της Πάτρας είναι ο μύκητας Candida Auris. Δεν είναι καινούργιος μύκητας, ενώ υπάρχει και ως φυσιολογική χλωρίδα στο στομάχι μας. Ο λόγος που έχει αυξηθεί η συχνότητά του στο ΕΣΥ είναι πως ο συγκεκριμένος μύκητας είναι πολύ ανθεκτικός και προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το 8% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην κλινική αυτή, «κόλλησε» ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και από αυτούς που προσβλήθηκαν, τελικά, το 43,5% έχασε τη ζωή του εξαιτίας της λοίμωξης αυτής.

newsit.gr