Οικογένεια με έξι παιδιά εγκατέλειψε τη Γερμανία και μετακόμισε σε χωριό της Ευρυτανίας για να «ξαναζωντανέψει» το μέρος

Με αγγελία, ο ιερέας και η δασκάλα του χωριού Φουρνά ζητούν οικογένειες να μετοικήσουν στο μέρος τους, παρέχοντάς τους σπίτι και εργασία

Το τηλέφωνο των τοπικών παραγόντων στο χωριό Φουρνά στην Ευρυτανία δεν σταματά να χτυπά, από ανθρώπους που ανταποκρίνονται στην αγγελία του ιερέα και της δασκάλας, οι οποίοι ζητούν οικογένειες να μετοικήσουν στο χωριό,παρέχοντάς τους σπίτι και εργασία, έτσι ώστε να παραμείνει «ζωντανό».

Ο Στέφανος Κωστόπουλος και η Βασιλική Εμμανουήλ μαζί με τα έξι τους παιδιά είναι η πρώτη οικογένεια που πήρε τη μεγάλη απόφαση να ζήσουν μόνιμα στο χωριό.

Ένα χωριό, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων περικυκλωμένο από έλατα. Οι δύο γονείς μίλησαν στο protothema.gr για το πώς πήραν την απόφαση να γίνουν δημότες Καρπενησίου αλλά και το πώς τους υποδέχτηκαν στο χωριό οι κάτοικοί του.

«Είδα την αγγελία στο Facebook και όταν το συζήτησα με τη γυναίκα μου , αμέσως συμφωνήσαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Να εγκαταλείψουμε τη Γερμανία όπου μέναμε και είχαμε τις δουλειές μας και να γυρίσουμε πίσω στη φύση που τόσο πολύ αγαπάμε. Μιλήσαμε με τον ιερέα Κωνσταντίνο Ντούσικο και ανεβήκαμε στο χωριό. Μας αρέσει το μέρος , ζούμε ήρεμα και αρμονικά μαζί με τα παιδιά μας .Στο γυμνάσιο υπάρχουν ακόμα τέσσερα παιδιά και στο δημοτικό άλλα δύο. Κάθε αρχή είναι δύσκολη και χρειάζεται υπομονή αλλά πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα ξεκινήσουμε τη νέα μας ζωή» λέει ο Στέφανος ενώ η σύζυγός του Βασιλική,η οποία έχει τελειώσει κομμωτική, προσθέτει: «Έχω τελειώσει κομμωτική, αλλά είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι δουλειά βρω. Η απόφασή μας να έρθουμε εδώ πάρθηκε για το καλό των παιδιών μας.Μας παρέχουν κατοικία και αυτό που θα ήθελα να πω είναι αν κάποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την προσπάθειά μας, είναι καλοδεχούμενος».

Σύμφωνα με τους κατοίκους που συνδράμουν ενεργά στην εν λόγω προσπάθεια, εκτός από την πρώτη οικογένεια με τα έξι παιδιά που έχει πάει στο χωριό, περιμένουν ακόμη δύο οικογένειες: μία με τέσσερα και μία με επτά παιδιά. Υπάρχουν χορηγοί που ήδη βοηθούν με τρόφιμα και με υπηρεσίες αλλά οι ανάγκες αυξάνονται και οποιοσδήποτε θα ήθελε να βοηθήσει, όπως λένε στο protothema.gr είναι ευπρόσδεκτος.

Από την πλευρά του ο ιερέας Κωνσταντίνος Ντούσικος αισθάνεται πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα.

«Πήρε ζωή και πάλι το χωριό μας . Ξεκινήσαμε με δύο οικογένειες ενώ τώρα πάνω από 100 οικογένειες ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν εδώ στο χωριό. Είμαι πολύ χαρούμενος. Πέρυσι στον αγιασμό ήθελα να βάλω τα κλάματα γιατί ήξερα τι θα ακολουθήσει. Τουλάχιστον τώρα θα κρατηθούν τα σχολεία μας. Έχουν δεσμευτεί οι αρχές και η περιφέρεια ότι θα μας βοηθήσουν. Τα τελευταία χρόνια το χωριό μας είχε νεκρώσει κι από τους 158 μόνιμους κατοίκους μέσα σε τρία χρόνια φτάσαμε να είμαστε 118 άτομα. Εύχομαι να γίνουμε περισσότεροι».

Η αγγελία που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα έλαβε μεγάλη ανταπόκριση και θετικά σχόλια.

«Ζητούνται Οικογένειες»

«Από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία.

Το χωριό διαθέτει

– νηπιαγωγείο,
– δημοτικό,
– γυμνάσιο και
– λύκειοΑπέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!

Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες. Τηλέφωνο 6993702888».

protothema.gr