Ο Γιάννης αντιμέτωπος με τους φερόμενους ως βιαστές του… Μια άνιση αναμέτρηση
Μια ανισοβαρής αντιδικία εξελίσσεται από χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του 19χρονου Γιάννη που συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2021, όταν αποκαλύφθηκε.Ο 20χρονος σήμερα νεαρός, παρά τη νοητική του στέρηση, βρέθηκε για πέντε ολόκληρες ώρες αντιμέτωπος με τους πέντε ανθρώπους που έχει κατονομάσει ότι τον κακοποιούσαν και τον βίαζαν, ανάμεσα στους οποίους ο πατέρας του και δύο ιερείς, κλήθηκε να απαντήσει σε επίμονα και πιεστικά ερωτήματα των έξι δικηγόρων τους και κατάφερε παρά την ταραχή του να φέρει σε πέρας αυτή την αδιανοήτη δοκιμασία από την οποία δεν κατάφεραν να τον προστατέψουν. Μια κατάθεση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χαρακτηρίστηκε ως «δώρο» από τη μεριά της υπεράσπισης, την οποία μεταξύ άλλων έχουν αναλάβει οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Διονύσης Βέρρας, Βάσω Πανταζή.
«Δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας ώστε να απουσιάζουν οι κατηγορούμενοι, ούτε το αίτημα, τα ερωτήματα να υποβληθούν γραπτώς» τόνισε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ο δικηγόρος Νίκος Ντουντουλάκης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Γιάννη με απόφαση του παραρτήματος ΑΜΕΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης που έχει αναλάβει την δικαστική συμπαράσταση του παιδιού.
«Ερωτήσεις που ήταν επαναλαμβανόμενες και με τον τρόπο που τέθηκαν, έφεραν πίεση, μπέρδεμα, ταραχή στο παιδί (…) Ήταν λογικό να μπερδευτεί. Ήταν με το κεφάλι κατεβασμένο, έτρεμε ολόκληρος» σημείωσε ο κ. Ντουντουλάκης που διευκρίνησε πως «το κύριο επιχείρημά της υπεράσπισης είναι ότι το παιδί είναι μυθομανής κι ότι οι οποίες καταθέσεις του έχουν ληφθεί με υποβολή. Κατηγορηήθηκα ακόμα και εγώ ο ίδιος ότι έχω υποβάλει τις απαντήσεις, κάτι που είναι αδιανόητο και μάλιστα ζητήθηκε άνοιγμα ποινικής δικογραφίας σε περίπτωση που έχω υποβάλει εγώ τις απαντήσεις».
Η δικηγόρος υπεράσπισης του 72χρονου κατηγορούμενου ιερέα, Βάσω Πανταζή, τόνισε: «Ο άνθρωπος αυτός είναι παντελώς αναξιόπιστος. Αυτό σήμερα φάνηκε στη διαδικασία με συνεχείς παλινδρομήσεις και συνεχείς αντιφατικές απαντήσεις. Καταλαβαίνετε ότι όταν ένας κατηγορούμενος, κατηγορείται για πράξεις οι οποίες επισείουν ισόβια κάθειρξη, οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι του τύπου “δεν θυμάμαι” “μπορεί” Το δε συγκλονιστικό που προέκυψε από αυτήν την διαδικασία είναι ότι το παιδί είπε ότι μπορεί να πει ψέμματα και ότι λέω ψέμματα για πράγματα που δήθεν έχω ζήσει ενώ δεν τα έχω ζήσει».
Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση της εργαζόμενης στο «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Πλατανιά, η οποία επισκέφθηκε το σπίτι του Γιάννη τον Ιούνιο του 2021 -συνοδευόμενη από την ψυχολόγο του προγράμματος- μετά από ανώνυμη καταγγελία για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούσε το παιδί και στη συνέχεια οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.
«Όλοι στο χωριό ήξεραν (…) Μας έλεγαν ναι, αυτό συμβαίνει αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε πληροφορίες, ναι αυτό γίνεται αλλά δεν αλλάζει τίποτα. Ναι αλλά δεν μιλάμε γιατί αυτοί είναι επικίνδυνοι άνθρωποι (…) Ζητήσαμε συνδρομή αστυνομίας και πήγαμε στο σπίτι. Βρήκαμε τον πατέρα αλλά όχι τον Γιάννη. Μας είπε ότι έτσι κάνει, φεύγει το πρωί και γυρίζει αργά το βράδυ. Μας ανέφερε πως κάποιες κυρίες από το χωριό το φροντίζουν. Είδαμε το κρεβάτι του, δεν είχε στρώμα, μόνο τάβλες. Οι τοίχοι βρώμικοι, σκουπίδια παντού. Φεύγοντας οι αστυνομικοί τον είδαν στον δρόμο και μας τον έφεραν. Μιλήσαμε λίγο ενώπιον του πατέρα. Στη συνέχεια ο πατέρας έκανε το λάθος και του είπε να μας συνοδεύσει στο υπηρεσιακό μας όχημα. Εκεί σ’ εκείνα τα 20-30 μέτρα ο Γιάννης μας μίλησε. Μας είπε ότι κάνει παρέα στο χωρίο μ’ αυτόν το Λαλάκη (σ.σ. τον βασικό κατηγορούμενο) και σιγα – σιγά μας αποκάλυψε τους βιασμούς. Εμείς αμέσως τα καταγράψαμε όλα και ενημερώσαμε την Εισαγγελία (…) Κάθε φορά μας αποκάλυπτε νέα πρόσωπα. Μας είπε για τον ιερέα και το σπίτι στον Ταυρωνίτη. Κάθε φορά κάναμε και νέα έκθεση» σημείωσε και προσέθσε πως στη σύνεχεια, εκείνες φρόντισαν ώστε ο Γιάννης να μπει στη δομή, να γραφτεί στο ειδικό σχολείο, να βγάλει ταυτότητα, να εμβολιαστεί, να γραφτεί στο μητρώο αρρένων κλπ.
Ωστόσο, απ’ όταν η δομή ανέλαβε την δικαστική του συμπαράσταση, η υπόθεση πήρε νέα τροπή, καθώς δεν της επιτράπηκε να επισκέπτεται τον Γιάννη -αρχικά για λόγους covid και στη συνέχεια επειδή είχαν αναλάβει εκείνοι την ευθύνη του. Από τη μεριά των συνηγόρων υπεράσπισης έγινε προσπάθεια να τονιστούν οι αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο Γιάννης, με την μάρτυρα να σημειώνει ότι σε όσα έχει αναφέρει σε εκείνες, δεν υπάρχει καμία αντίφαση.
Προβληματίζει η στάση της δομής
Πάντως η ίδια εξέφρασε έντονο παράπονο για τη στάση του ιδρύματος, όταν δεν την άφησαν να πλησιάσει το παιδί έξω από την δικαστική αίθουσα. Η στάση της δομής έχει προβληματίσει τους ανθρώπους που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Γιάννη, οι οποίοι θεωρούν ότι χρειαζόταν μια πιο δυναμική δικαστική εκπροσώπηση.
Έξω από τα δικαστήρια αλληλλέγγυοι ανέβασαν πανό συμπαράστασης προς τον Γιάννη ζητώντας την πληρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας της Έδρας τυχαίνει να γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, διότι ήταν ο ίδιος που την χειρίστηκε στο αρχικό στάδιο της ανάκρισης.
Η δίκη διεκόπη στις 19:00 το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίζεται στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης και μετά την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.