Για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οικογένεια αποτελούσε μοναδικό και ακλόνητο θεσμό. Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, σύζυγός και συνοδοιπόρος της ζωής της για περισσότερα από 50 χρόνια, αποτελούσε πηγή έμπνευσης, ενώ τα πέντε παιδιά που απέκτησαν μαζί, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για το δύσκολο έργο της.
Η σχέση της με τις φιλανθρωπίες είχε ξεκινήσει άτυπα νωρίτερα από το 1997, έτος που ιδρύθηκε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο το 2012 μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» εστιάζοντας σε προγράμματα για: Στήριξη Σχολείων, Στήριξη Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, Ιατρικής Βοήθειας σε προσφυγόπουλα, Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για την Καλύτερη Υποδοχή και Ένταξη Προσφύγων στον Κοινωνικό ιστό Πόλεων σε συνεργασία με την UNESCO και την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πόλεων κατά του ρατσισμού» (Εuropean Coalition of Cities against Racism).
Η αγάπη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τα παιδιά
Μεγαλωμένη με πολλή αγάπη σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια στην Ερμιόνη Αργολίδας και με έντονο το ένστικτο της μητρότητας, η βοήθεια σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο έγινε σκοπός της ζωής της. Όπως η ίδια είχε δηλώσει: «H αγάπη μου για το παιδί είναι τόσο δυνατή που μετατρέπεται σε… πείσμα! Κι εκεί που οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι, εγώ βλέπω φως! Και δεν ησυχάζω μέχρι να λάμψει αυτό το φως στη ζωή των παιδιών!».
Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά της ήταν το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, ενώ 10 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου 2020 εγκαινίασε το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους.
Ήταν το «δώρο» της σε κάθε παιδί και έφηβο, αλλά και σε κάθε μάνα, στο γονιό που κινδυνεύει να χάσει το παιδί του από καρκίνο. Στα εγκαίνια, ο Τύπος έγραφε ότι «το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας αποτελεί σταθμό στην ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» αλλά και στην ιστορία της Υγείας στην χώρα μας. Με μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ η «ΕΛΠΙΔΑ» για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί. Μετά τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993), του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ελλάδα (την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ») (2010), του «Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ» (1999) και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στα παιδιά που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια διεθνώς».
Η ελπίδα που αντίκρισε στα μάτια των παιδιών και των γονιών τους, ήταν η αιτία για να εντάξει στη ζωή της, έναν ακόμη σκοπό, να υπηρετήσει τη θεραπεία τους, μέσα από το σπουδαίο κοινωνικό έργο.
Η μεγαλύτερη αναγνώριση του διεθνούς έργου και της πορείας που χάραξε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήρθε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την ύψιστη διάκριση ανθρωπιστικής προσφοράς, το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020, που όπως δήλωσε και η ίδια αποτέλεσε «το επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές».