Lockdown: Κρίνεται η παράταση – «Με άρση ίσως δεν αντέξει το ΕΣΥ στην Αττική»
Κρίσιμη Παρασκευή (ακόμα μία) για το lockdown. Σκέψεις για μερική άρση και «φωνές» να παρατεθεί για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα. Η πληρότητα των ΜΕΘ και η κατάσταση του ΕΣΥ στην Αττική κρίσιμος παράγοντας για τις αποφάσεις. Σήμερα οι αποφάσεις για Ιωάννινα, Κάλυμνο και διπλές μάσκες.«Εύθραυστη» χαρακτηρίζουν οι γιατροί τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα 1.400 πανελλαδικά και στα 600 κατά μέσο όρο στην Αττική. Η επιβάρυνση που υφίστανται τα νοσοκομεία είναι πρωτοφανής στο λεκανοπέδιο και μόνο η παράταση των μέτρων, δηλαδή του lockdown, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης, όπως λένε.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα (19.02.2021) με σκοπό την ανάλυση του επιδημιολογικού κινδύνου περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβάθμιση στο επίπεδο «αυξημένου» και «πολύ αυξημένου» κινδύνου, των Ιωαννίνων και της Καλύμνου αντίστοιχα, ενώ ενδέχεται να τεθεί προς ψήφιση και η σύσταση νέων οδηγιών για τη χρήση μάσκας.
Προβλέπεται, συγκεκριμένα, επικαιροποίηση των οδηγιών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και νέες συστάσεις προς τους πολίτες για τη χρήση διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) ή και τριπλής στρώσης υφασμάτινης μάσκας, σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (μέσα συγκοινωνίας, σούπερ μάρκετ κ.α.).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων πάντως, αν και τα κρούσματα στη χώρα εμφανίζουν σταθεροποίηση, το ιικό φορτίο στην κοινότητα -ιδιαίτερα της Αττικής- είναι πολύ αυξημένο και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ διαρκώς αυξανόμενες. Η τελευταία καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, μετρά 320 διασωληνωμένους ασθενείς, τα 2/3 εκ των οποίων σημειώνονται στην Αττική.
Την ίδια στιγμή, η παρουσία των μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών ιών -με κρούσματα που χθες αυξήθηκαν κατά 281– αλλά και η επιβάρυνση των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα δημιουργούν ένα “εκρηκτικό συνδυασμό” που δεν επιτρέπει εφησυχασμό και πολύ περισσότερο σκέψεις για άρση των μέτρων στα τέλη του μήνα.
Λουκίδης: Πρώτη φορά βλέπουμε τόσους ασθενείς στα νοσοκομεία στην Αττική
Με το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19 να καταλήγουν τελικά σε διασωλήνωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και με τον ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία (χθες εισήχθησαν ακόμη 181 ασθενείς με κορονοϊό), οι αντοχές του ΕΣΥ στην Αττική βρίσκονται στην “κόψη του ξυραφιού”, λένε οι γιατροί.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) στο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε αριθμό νοσηλειών ασθενών στην Αττική.
«Αν υπάρχουν 1.400 κρούσματα κάθε μέρα κι ένα ποσοστό από αυτά θα “βγάζει” νοσηλείες και τα μισά είναι στην Αθήνα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πίεση. Πιθανώς εκτός Αθηνών να μην είναι έτσι. Αλλά στην Αττική ειδικά, δεν είχαμε ποτέ ξανά τόσο αυξημένες εισαγωγές. Μιλάω για τις κοινές κλινικές κορονοϊού, όχι για τις Μονάδες Εντατικής. Γιατί κανένας δεν πάει κατευθείαν στη ΜΕΘ, όλοι από τις κλινικές περνούν πρώτα», σημειώνει.
Μιλώντας με συναδέλφους του από άλλα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Αττικόν έχει καταλήξει, όπως λέει, ότι είναι πρόωρη και παρακινδυνευμένη μια άρση των μέτρων σε 10 μέρες.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα και να αξιολογηθεί το lockdown», αναφέρει. «Το 1.400 δεν ξέρω αν είναι σταθεροποίηση. Όταν έχεις ένα “μαξιλαράκι” 1.400 κρούσματα, γίνονται 2.000 μέχρι να πεις “άλφα”. Και ξέρω από τους συναδέλφους μου στο Σωτηρία και μιλάω και από την πείρα του δικού μου νοσοκομείου, έχουν πιεστεί πολύ τα τμήματα. Εμείς έχουμε περάσει τους 80 ασθενείς στο Αττικόν, μόνο στις κλίνες. Η Αττική είναι η πρώτη φορά που πιέζεται. Εγώ δεν θυμάμαι ούτε στο πρώτο κύμα, ούτε την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου να πιέστηκε τόσο πολύ. Ελπίζουμε να αντέξει, γιατί έχει πολλά νοσοκομεία και πολλές ΜΕΘ. Αν μπορέσει να κρατήσει και χαμηλά τα κρούσματα, πιστεύω θα αντέξει», λέει ο κ. Λουκίδης.
Εκτός από την Αττική ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι υγειονομικές αρχές σε περιοχές με ξαφνική επιβάρυνση και απότομη άνοδο του επιδημιολογικού φορτίου, λέει ο καθηγητής.
Στις περιοχές αυτές εντάσσονται η Κάλυμνος και τα Γιάννενα, όπως σημειώνει: «Έχουμε 100 περιστατικά στην Κάλυμνο, που είναι ένα πολύ μικρό νησί που δεν ξέρω γιατί να έχει 100 περιστατικά. Κάτι συμβαίνει. Λέγεται ότι είναι θρησκευτικός, ο υποκείμενος λόγος. Έχει την άποψη ο ιερέας εκεί ότι δεν πρέπει να φοράνε μάσκες. Και στα Γιάννενα ανέβηκαν τα περιστατικά και ακούστηκε ότι έρχονται ασθενείς με κορονοϊό από την Αλβανία, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πόσο εύκολα μπορεί να ήρθαν άνθρωποι από την Αλβανία στην Ελλάδα για νοσηλεία», σχολιάζει ο Στέλιος Λουκίδης.
«Κίνδυνος από την παραμέληση άλλων ασθενειών εκτός Covid»
Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος επισημαίνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τον πληθυσμό του λεκανοπεδίου της Αττικής, η συρρίκνωση των κλινικών άλλων παθήσεων για την ανάπτυξη νέων κλινών αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.
Η αύξηση της νοσηρότητας αμέσως μετά την υποχώρηση του πανδημικού κύματος και η αύξηση των ογκολογικών περιστατικών, θα είναι τεράστια, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας: «Για να ανοίξουν κρεβάτια Covid τι συμβαίνει; Περιορίζονται άλλα κρεβάτια. Κι όταν περιορίζονται άλλα κρεβάτια περιορίζονται και άλλα νοσήματα χρόνια που χρειάζονται περίθαλψη. Φυσικά αυτό δεν είναι καλό», λέει.Σε μελέτη που διεξήγαγαν πνευμονολογικές κλινικές από όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος, είχε αποδειχθεί μείωση κατά 50% στην προσέλευση στα νοσοκομεία ασθενών με άλλα νοσήματα εκτός Covid-19. Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό φάνηκαν μετά την άρση των μέτρων, όπως τονίζει ο Καθηγητής.
«Πάντα όταν υποχωρεί ο κορονοϊός βλέπουμε τις άλλες νοσηρότητες να αυξάνονται. Δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο είδαμε απίστευτο αριθμό ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Λες και είχαν έρθει όλοι μαζί. Γιατί δεν πηγαίναν στα νοσοκομεία επειδή έχει Covid. Κι ακόμη φοβούνται. Αν πεις σε κάποιο ασθενή “έλα να σε δω στο Αττικό”, σου λέει “όχι δεν έρχομαι”», σημειώνει ο γιατρός.
Κίνδυνος και οι πληττόμενοι από τη «Μήδεια»
Ο Στέλιος Λουκίδης εφιστά την προσοχή σε έναν ακόμη κίνδυνο της εποχής. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την πιθανότητα αυξημένης διασποράς του κορονοϊού στις πληττόμενες από την κακοκαιρία «Μήδεια» περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής.
Όπως αναφέρει, παρατήρησε ότι οι κάτοικοι εκεί, προσπαθώντας να επιβιώσουν στις αντιξοότητες της κακοκαιρίας εν μέσω διακοπών ρεύματος και νερού, κατέφευγαν για φιλοξενία σε άλλα σπίτια, ενώ επίσης, παρέλειπαν να φορούν μάσκα, όπως φάνηκε από τα σχετικά ρεπορτάζ.
«Πολλοί πολίτες φύγαν από τα σπίτια τους και πήγαν σε άλλα σπίτια γιατί δεν είχαν ηλεκτρικό. Υπάρχει μια μετακίνηση, δεν ξέρω πόσα άτομα είναι και πόσο είναι το ποσοστό και τι μπορεί αυτό να φέρει στο μέλλον με την πανδημία. Το δεύτερο είναι ότι, είδα σε κάποια ρεπορτάζ δεν φορούσε κανένας μάσκα, όταν έβγαινε να μιλήσει στους ρεπόρτερ. Και απορώ και με τους ρεπόρτερ που εκτίθενται κι αυτοί σε κίνδυνο. Ελπίζω όσοι κάτοικοι έφυγαν από το σπίτι τους, να μην φιλοξενήθηκαν σε σπίτια ηλικιωμένων γονιών», καταλήγει ο Στέλιος Λουκίδης.
Με πληροφορίες από iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
Πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.