Lockdown: «Γρίφος» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα δώσει το έναυσμα για το άνοιγμα και των σχολείων. Όταν ανοίξουν τα μαγαζιά, θα γίνει με click away και αυστηρούς κανόνες. Όλα τα σενάρια. Σήμερα η νέα σύσκεψη των ειδικών και ενώ συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ και οι διασωληνωμένοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους 700.Σε γρίφο για γερούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες για να ανάψει το “πράσινο φως”.
Σήμερα (26.03.2021), στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής, οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για το πόσο κοντά βρίσκεται ή όχι η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν το νέο ορόσημο για το άνοιγμα της αγοράς να είναι η 5η Απριλίου ή να μετατεθεί, το αργότερο στις 12 ή 17 Απριλίου με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away.
Η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου θα δώσει το σύνθημα για το σταδιακό άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, και καταρχήν των σχολείων.
Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει την ασύμμετρη επίθεση και η καραντίνα παραταθεί μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
«Είναι προφανές ότι δεχόμαστε μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση και εκτιμάται ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Την ίδια στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη δέχεται την πίεση ενός σφοδρότατου τετάρτου κύματος. Όλες οι κυβερνήσεις επιλέγουν πολύ σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης» δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.
Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή επιπλέον δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, που δοκιμάζεται σκληρά, αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID-19.
Αναζητούν τον τρόπο για την προμήθεια περισσότερων εμβολίων
Στη Σύνοδο Κορυφής χτες, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της παραγωγής περισσότερων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία καθυστερεί κυρίως λόγω της μη τήρησης των συμβολαίων που έχουν συνάψει εταιρείες με την Ευρώπη.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού και να βρούμε τους τρόπους για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η Ελλάδα θεωρείται ότι βρίσκεται σταθερά μέσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού, όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται άμεσα επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος,
Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και να προστεθούν οι ηλικιακές ομάδες των 60 και άνω, καθώς και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο σχεδιάζεται να προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.
Μέσα στον Απρίλιο η χώρα αναμένει μεγάλες ποσότητες εμβολίων και για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, από την 1η Απριλίου ο εμβολιαστικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με την δημιουργία άλλων 272 εμβολιαστικών κέντρων.
Στον μηχανισμό θα ενταχθούν επίσης και άλλα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό.
Παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια άμεσου εντοπισμού νέων κρουσμάτων με μεγάλη ενίσχυση του δωρεάν testing.
Πηγή: newsit.gr