Λειψυδρία: «Κόκκινος» συναγερμός για το νερό στην Ελλάδα
Ο κίνδυνος λειψυδρίας στη χώρα μας γίνεται όλο και πιο ορατόςΣτερεύει από νερό η Ελλάδα και ο εφιάλτης της λειψυδρίας τρομάζει… Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που αρκετές περιοχές στη χώρα μας έχουν προβλήματα λειψυδρίας. Ο επόμενος μήνας, όπου και αναμένονται ακόμη περισσότεροι επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στις τοπικές Αρχές όσο και στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από τις μειωμένες βροχοπτώσεις που ανέρχονται περίπου στο 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα της λειψυδρίας ενισχύει και η αύξηση των νέων επενδύσεων, όπως καταλύματα με πισίνες για τις οποίες ξοδεύεται αρκετό νερό.
Ήδη, 14 δήμοι της χώρας κηρύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί ότι «με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου οι βροχές ήταν αρκετά μειωμένες.
Αντίστοιχα, δεν είχαμε και πολλές χιονοπτώσεις, που θέλουμε να έχουμε γιατί όταν λιώνουν την άνοιξη τα χιόνια τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι είναι καλύτερος τρόπος να μαζέψεις νερό από το να βρέξει πολύ, που μεγάλο μέρος του χάνεται στη θάλασσα». Για το Αιγαίο συγκεκριμένα η τελευταία καλή χρονιά ήταν το 2019, καθώς καταγράφηκαν πολλές βροχές.
«Έκτοτε οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπου η περίοδος που βρέχει είναι μόλις 5-6 μήνες, αρκούν δύο κακές χρονιές για να παρουσιαστεί θέμα», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αυτή την περίοδο με την αύξηση του τουρισμού και σε πολλές των περιπτώσεων την αλόγιστη χρήση του νερού που γίνεται, πιέζει τα ήδη περιορισμένα αποθέματα.
Μάλιστα, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο δήμαρχος της Σερίφου ανέφερε ότι «σε αυτή τη φάση δεν έχουμε διακοπή υδροδότησης, ωστόσο τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν, υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού, οπότε ο επόμενος μήνας θα είναι τουλάχιστον δύσκολος».
Τα σχέδια του υπουργείου κόντρα στην λειψυδρία
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.
newsbomb.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.