search-button
cross-out

Κορωνοϊός: Πίστωση χρόνου στα νέα μέτρα και σκέψεις για περιορισμούς ακόμα και στα σούπερ μάρκετ

Εισηγήσεις στο κυβερνητικό τραπέζι για επιπλέον περιορισμούς για μεγάλα εμπορικά καταστήματα και υπεραγορές τροφίμων - Μια από τις βασικές παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης είναι η πορεία των εμβολιασμών - Ποιες άλλες λύσεις έχουν προταθεί
Κορωνοϊός: Πίστωση χρόνου στα νέα μέτρα και σκέψεις για περιορισμούς ακόμα και στα σούπερ μάρκετ

Μια εναργέστερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο, μολονότι οι πρώτοι οιωνοί αναφορικά με την εφαρμογή τους, που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, είναι αρκούντως ενθαρρυντικοί. Τόσο η ανταπόκριση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όσο και η αδιάλειπτη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών ωθούν τους πολίτες προς την τήρηση του νέου πλαισίου περιορισμών, παρότι και χθες τα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 7.105.

Ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφανεί μέχρι τα τέλη του μήνα, γεγονός που έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο κύκλο μέτρων το επόμενο διάστημα. «Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, τη στιγμή που «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο», πρόσθεσε.

Παρότι η πιθανότητα ενός καθολικού lockdown διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πιθανές εκδοχές της εξέλιξης της πανδημίας το επόμενο διάστημα, μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα μελετώνται συστηματικά για παν ενδεχόμενο, αν και οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα, δεδομένου ότι και τα νέα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Περιθώρια, ωστόσο, διορθωτικών κινήσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων, αλλά και περαιτέρω περιορισμοί, εστιασμένοι στους ανεμβολίαστους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν, αν κάτι τέτοιο εκτιμηθεί ως αναγκαίο, ιδίως λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» περιέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης χθες, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα «αποκλεισμού» των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση ή ακόμα τη θέσπιση της υποχρέωσής τους σε περισσότερα τεστ σε σχέση με σήμερα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν υφίσταται περίπτωση καθολικού lockdown, ώστε να μη θιγεί η ελευθερία που έχουν ανακτήσει οι εμβολιασμένοι, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών. Οι τελευταίοι θα αποτελέσουν μια από τις βασικές παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί τυχόν «Σχέδιο Β», ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Αντίθετα, στις δυνητικές λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, όπως και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στους χώρους διασκέδασης ή και της επαναφοράς της απαγόρευσης ορθίων πελατών. Αν, ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, δεν αποκλείεται να ανακινηθούν και σκέψεις για περιορισμένη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα, εξαιρώντας τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ενεργή παραμένει η δυνατότητα του click away για όσους δεν διαθέτουν τεστ (με παραλαβή προϊόντων στην είσοδο του καταστήματος). «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τους αρνητές συμπολίτες μας να μην μπορούν να ψωνίσουν φαγητό για να φάνε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, οριοθετώντας την περίμετρο των όποιων, νέων περιορισμών.

Νέα τετραγωνικά

Υπό αυτό το πρίσμα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει τις τελευταίες ώρες η επικαιροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ ως προς τον αριθμό πελατών που θα δέχονται ταυτόχρονα κάθε φορά, έτσι ώστε η αναλογία πελατών/τετραγωνικών μέτρων να προϋποθέτει περισσότερα μέτρα (από τα 2τμ που προβλέπονται σήμερα) για κάθε νέο πελάτη που θα μπαίνει στο κατάστημα. Στους περιορισμούς της εισόδου συζητείται και η επαναφορά της κάρτας για κάθε πελάτη που εισέρχεται σε σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογοι περιορισμοί να εφαρμοστούν και για την είσοδο στα μεγάλα, εμπορικά κέντρα, τα οποία προτιμώνται από τους καταναλωτές ιδιαίτερα το χειμώνα, λόγω και της αλλαγής του καιρού.

Κανονικά τα σχολεία

Παράλληλα, κατηγορηματικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες ως προς τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Μιλώντας σχετικά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η λειτουργία των σχολείων δεν επιβαρύνει την πανδημία, συμπληρώνοντας ότι, ενώ όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά ήταν το 27%, τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 24%. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί με το εξαντλητικό τεστινγκ για τα παιδιά, έχει συμβάλει σε αυτή την πορεία.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr