Κορονοϊός: Όσα πρέπει να ξέρετε για το μεταλλαγμένο στέλεχος που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα

Τέσσερις περιπτώσεις του νέου μεταλλαγμένου στελέχους εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα. Τι ισχύει με τον συγκεκριμένο τύπου του SARS-CoV-2 και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Συναγερμός σήμανε στις ελληνικές υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε δείγματα που είχαν δοθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αν και αρχικά υπήρξε πληροφόρηση πως λόγω του εντοπισμού του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, η κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει το σκληρό lockdown, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

«Η απόφαση για το lockdown αυτήν τη φορά δεν αποτέλεσε εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αλλά ήταν μια πολιτική απόφαση. Η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις», σχολίασε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο Newsbomb.gr.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει διαφορετικό το μεταλλαγμένο στέλεχος από τον κορονοϊό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα; Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, η μετάλλαξη του ιού είναι κάτι φυσιολογικό. Όπως εξηγούν κορυφαίοι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει σε όλους τους ιούς και μάλιστα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε μηνιαία βάση. Εκείνο που διαφοροποιεί το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι η πιο εύκολη μετάδοσή του, όπως και το γεγονός ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα στα παιδιά, κάτι που δεν ίσχυε γενικά με τον κορονοϊό ως τώρα.

Από τις πιο εμπεριστατωμένες μελέτες, είναι αυτή που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας καθώς εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος. Σε αυτή γίνεται ενδελεχής ανάλυση του τι αλλάζει στον ιό η εν λόγω μετάλλαξη, αλλά και επεξήγηση για το αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον της. Την έρευνα δημοσίευσε πρόσφατα και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσα πρέπει να ξέρετε για το μεταλλαγμένο στέλεχος
Η μελέτη του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England συνέκρινε 1.769 ανθρώπους που μολύνθηκαν με τη νέα μετάλλαξη, με ισάριθμα άτομα που μολύνθηκαν από άλλα στελέχη του κορονοϊού.

Οι δύο ομάδες, με διάμεση ηλικία τα 35 χρόνια, είχαν μεγάλες ομοιότητες από άποψη ηλικίας, φύλου, τόπου διαμονής και χρόνου διενέργειας διαγνωστικού τεστ.

Από τους 42 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οι 16 (ποσοστό 0,9%) ανήκαν στην πρώτη ομάδα της νέας μετάλλαξης, ενώ οι 26 στη δεύτερη (ποσοστό 1,5%). Από άποψη σοβαρότητας της λοίμωξης, η οποία μελετήθηκε σε 1.340 και 1.360 άτομα των δύο ομάδων αντίστοιχα, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά, καθώς πέθαναν 12 άτομα της πρώτης ομάδας (ποσοστό 0,89%), έναντι δέκα της δεύτερης (0,73%).

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά στις νοσηλείες και στη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών ανάμεσα στις δύο ομάδες», συμπέραναν οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά, όσον αφορά την πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη νέα μετάλλαξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες (δύο περιπτώσεις στην πρώτη ομάδα, έναντι τριών στη δεύτερη).

Από την άλλη, το ποσοστό δευτερογενών λοιμώξεων ή η αναλογία των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που στη συνέχεια μολύνονται και οι ίδιοι, είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση όσων έχουν μολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού (15,1%), σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις (9,8%) γεγονός που συνιστά ένδειξη για αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης.

Πηγή: newsbomb.gr