Κορονοϊός – Οι 4 γειτονιές της Αττικής που βρίσκονται στο “κόκκινο”

Ανησυχία προκαλούν τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, αφού φαίνεται να μην αποδίδουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Ανησυχία προκαλούν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, αφού -όπως δείχνουν τα στοιχεία- φαίνεται να μην αποδίδουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 408 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με τα 170 να εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, “μπορεί μεν να έχει δείξει το τελευταίο διάστημα μία σταθερότητα, ωστόσο ο τριψήφιος αριθμός είναι κάτι που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού”.

Οι περιοχές της Αττικής που είναι “στο κόκκινο”
Η Περιφέρεια Αττικής δεν λέει να βγει από το “στόχαστρο” του κορονοϊού καθώς παραμένει πρώτη και μάλιστα με διαφορά σε αριθμό κρουσμάτων. Ενδεικτικά της κατάστασης τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τα 408 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην χώρα τα 170 βρέθηκαν στην Αττική.

Από αυτά, τα 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται και σε περιοχές του Πειραιά, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, που είναι εδώ και αρκετό καιρό “στο κόκκινο”, με έκρηξη κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι οι εξής:

-Κερατσίνι
-Δραπετσώνα
-Νίκαια
-Πειραιάς

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την Αττική, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για τα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Πέλλα. Μάλιστα, για τις δύο πρώτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες τους να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Μάσκες… παντού – Όλοι οι χώροι όπου επιβάλλεται η χρήση τους
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα είναι μεγάλος και η μάσκα έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ για όλους, όπου κι αν πηγαίνουν.

Πλέον η χρήση της μάσκας επιβάλλεται σχεδόν παντού. Όπως ανέφερε ξανά ο Νίκος Χαρδαλιάς στην επίσημη ενημέρωση της Τρίτης, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα επίπεδα του χάρτη υγειονομικής ασφαλείας, ενώ επιβάλλεται και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Μάσκες σε σχολεία, νοσοκομεία
Στο επίπεδο 1 η μάσκα επιβάλλεται στα γηροκομεία για τους επισκέπτες, αφού το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να φορά. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι γνωστό ότι οι μαθητές όλων των ηλικιών δεν δικαιούνται να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες αν δεν φορούν μάσκα. Και στα Πανεπιστήμια ισχύει το ίδιο, όταν δεν υπάρχει τηλεργασία.

Μάσκες πρέπει να φορούν άπαντες οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σε όλα τα επίπεδα όσοι εισέρχονται σε χώρους λατρείας υποχρεούνται να τις φοράνε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε εκκλησίες, τζαμιά κ.λπ.

Με το κλείσιμο θερινών θεάτρων, σινεμά και συναυλιακών χώρων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όσους έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο ηλεκτρονικά για κινηματογράφους και θεατρικές παραστάσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του θεάματος.

Αναφορικά με τα γυμναστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η χρήση μάσκας εξαρτάται από το επίπεδο των προληπτικών μέτρων που ισχύσουν σε μία περιοχή. Γενικά, η χρήση της είναι υποχρεωτική και για το προσωπικό και για τους αθλούμενους στους χώρους υποδοχής και αναμονής, και στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου.

Οι αθλούμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά την ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι επιβάτες πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα παντού, από το μετρό μέχρι το αεροπλάνο, ενώ και στα ταξί ισχύει το μέτρο σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η μάσκα επιβάλλεται και στους παιδότοπους, τόσο για τους συνοδούς όσο και για τα παιδιά άνω των 2 ετών.

Πηγή: thetoc.gr