Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για καθολική χρήση της μάσκας – Οι 4 «κόκκινοι» νομοί
Ολα τα ενδεχόμενα για τη χρήση μάσκας θα κριθούν από τα κρούσματα κορονοϊού το επόμενο διάστημα - Ποια είναι τα περιοριστικά μέτραΣυνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά και την «έκρηξη» των 372 κρουσμάτων την Πέμπτη, η οποία δείχνει ότι ο κορονοϊός είναι ανάμεσα μας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε.
Την Παρασκευή τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού ήταν 287, εκ των οποίων τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, «η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορονοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ. Εχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων». Ο κ. Μαγιορκίνης ενημέρωσε πως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 52. «Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία. Παρατηρούνται επίσης, πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα. Άλλωστε αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο νομός Αττικής εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία με 158 κρούσματα, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητική εικόνα παρουσίασαν η Πέλλα και η Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις δυο συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν από την αρχή του μήνα περισσότερα από 50 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Στην Μακεδονία, η ραγδαία πορεία μετάδοσης του κορονοϊού ξεκίνησε από το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά Πέλλας, καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρεται να προέρχονται και από όμορους στην Πέλλα νομούς. Στη Μυτιλήνη, η κατάσταση ξέφυγε λόγω των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν στον κατεστραμμένο καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς και είναι σε ισχύ από την Παρασκευή. Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα καθώς έχει εντοπιστεί στην περιοχή τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μια και μόνο συρροή.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας
Η Αττική μέτρησε την Παρασκευή 158 κρούσματα, δηλαδή πάνω από τα μισά εκ του συνόλου των ημερήσιων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη Δευτέρα έως και σήμερα η Αττική μετράει 555 κρούσματα. Για αυτόν τον λόγο και το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης της μάσκας παραμένει ανοιχτό από την πλευρά των επιστημόνων σε περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο αυξηθεί επικίνδυνα. Προς το παρόν όμως τόσο οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη αρνούνται το εν λόγω μέτρο, ωστόσο δεν το αποκλείουν, εφόσον η κατάσταση στη χώρα χειροτερέψει πολύ.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί σε κάποιες περιοχές και τα οποία θα εξετάζονται κάθε τρεις ημέρες και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε περιοχής θα αποφασίζονται οι επόμενες κινήσεις. «Για καθολική χρήση μάσκας εάν και εφόσον δούμε πιο βαριές εικόνες, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Ήδη σε κάποιες περιοχές έχει εφαρμοστεί» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Μαζί με την Αττική στις επιβαρυμένες περιοχές βρίσκεται η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Καρδίτσα, η Σαντορίνη, ο Βόλος και η Κως. Στις εν λόγω περιοχές το κλείσιμο των χώρων εστίασης παραμένει στις 00:00, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.
Ακόμα σε καθεστώς μίνι lockdown παραμένουν Μυτιλήνη, Ζάκυνθος, Μύκονος, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο. Αντιθέτως η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο είναι καλύτερη και αίρεται το lockdown από τις 15/09.
Περιορισμοί σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς
Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς μπαίνουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Ποια μέτρα παρατείνονται στην Αττική
Απόσταση – χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
αποστάσεις σε παραλίες
προσωρινά μέτρα για εκκλησίες και αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής
αναστολή πανηγυριών
αναστολή επισκεπτηριων σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ
συνάθροιση μέχρι 9 άτομα
Πηγή: ethnos.gr