search-button
cross-out

Κορονοϊός: Aγωνία για τα πρώτα λουκέτα στα σχολεία – Ποια είναι κλειστά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Άνοιξαν για να... κλείσουν πάλι αρκετά σχολεία - Τι θα γίνει με τα μαθήματα - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Κορονοϊός: Aγωνία για τα πρώτα λουκέτα στα σχολεία – Ποια είναι κλειστά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ήδη από την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία, αρκετά είναι αυτά που έπρεπε να κλείσουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας κλειστές θα παραμείνουν:

– Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της Περ. Ενότ. Λέσβου έως τις 18-09-2020

– Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της Περ. Ενότ. Πέλλας έως τις 18-09-2020

– Δημοτικό σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου, έως τις 18-09-2020

– 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, Λ. Πανεπιστημίου 70, έως τις 27-09-2020

– 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 13β, έως τις 27-09-2020

– Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου, έως τις 18-09-2020

– 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, Πατρών και Ζαΐμη 39, έως τις 27-09-2020 – Αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο το τμήμα Β5

– 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, Θεμιστοκλή Σοφούλη 2, έως τις 18-09-2020.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για COVID που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη, η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων και για τη διάρκεια αυτής, λαμβάνεται από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.Όπως είναι λογικό, επικρατεί αγωνία όσον αφορά τις επόμενες ημέρες, αφού τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται ραγδαία και σίγουρα τα σχολεία δεν θα μείνουν ανέπαφα…

Μέσω διαδικτύου τα μαθήματα στα σχολεία που κλείνουν λόγω κορονοϊού – Η απόφαση
Μέσω διαδικτύου θα γίνεται το μάθημα στα σχολεία που κλείνουν λόγω κορονοϊού. Αυτό προβλέπει η απόφαση της Νίκης Κεραμέως που δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στα διαδικτυακά μαθήματα θα μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές από διαφορετικά σχολεία που έχουν κλείσει, μαθητές της ίδιας τάξης φυσικά, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα λόγω ειδικών συνθηκών, ενώ τα μαθήματα θα παραδίδουν είτε καθηγητές που ανήκουν σε ομάδας υψηλού κινδύνου και δεν πηγαίνουν στις τάξεις, η καθηγητές που πρέπει να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Οπως ανέφερε η απόφαση της υπουργού Παιδεία που δημοσιεύθηκε την παραμονή της έναρξης των σχολείων “προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων.”

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται η εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η υπουργική απόφαση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τι προβλέπει:
Η Υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

1. Αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2. Αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού “διαδικτυακών τμημάτων”, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές των διαδικτυακών τμημάτων παρέχεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, από εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από άλλους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό.

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν γονείς και καθηγητές, σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε σχολείο
Αναλυτικές οδηγίες έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή η σε καθηγητή, είτε αυτός η αυτή εμφάνισε τα συμπτώματα μέσα στο σχολείο ή στο σπίτι.

Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη κορονοϊού:

– Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη κορονοϊού εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

– Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη κορονοϊού όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

– Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

– Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

– Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.

– Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους.

– Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα για τους μαθητές.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ωςύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

– Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

– Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό είναι θετικό:

Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας.

– Ενημερώνει, επίσης, τους υπεύθυνους για εξωσχολικές δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως μετέχει ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού (πχ φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός κλπ).

– Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών (προσωπικού και παιδιών κλπ).

– Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.

Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο κορονοϊό

– Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).

– Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr