Γηροκομείο στα Χανιά: “Βρήκα τη μάνα μου δεμένη σε ένα καρότσι στο υπόγειο – Γύρω της άλλοι 20 τρόφιμοι δεμένοι”
Δεν έχουν τελειωμό οι μαρτυρίες από συγγενείς ηλικιωμένων, ενώ ερευνάται πόσοι τρόφιμοι συνολικά έχασαν τη ζωή τους στον οίκο ευγηρίας από το 2009«Εβλεπα σκελετωμένους ηλικιωμένους, έχω φωτογραφίες. Βρήκα τη μάνα μου δεμένη σε ένα καρότσι στο υπόγειο. Γύρω της άλλοι 20 τρόφιμοι δεμένοι». Μαρτυρίες που σοκάρουν.
Περιγραφές συγγενών και πρώην νοσηλευτών για απίστευτες εικόνες ντροπής στο γηροκομείο των Χανίων, με θύματα δεκάδες ηλικιωμένους που στο τελευταίο «σκαλοπάτι» της ζωής τους μάταια πρόσμεναν λίγη φροντίδα και ζεστασιά…
Η αποκάλυψη των 73 θανάτων στο γηροκομείο-«κολαστήριο» μόνο τους τελευταίους
15 μήνες, με αιτία θανάτου πάντα την καρδιακή ανακοπή και πιστοποιητικό θανάτου υπογεγραμμένο από τον ίδιο ιατρό, αλλά και οι μαρτυρίες για όσους έδωσαν «αντί του μάννα χολήν, αντί του ύδατος όξος» στους ηλικιωμένους προκάλεσαν ήδη την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή να προχωρήσει στις κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες για την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, ζητώντας μάλιστα από τον ίδιο να εποπτεύσει την προκαταρκτική εξέταση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για να διαπιστωθεί πόσοι τελικά ηλικιωμένοι
πέθαναν στο γηροκομείο από το 2009. Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις πως αυτοί που έχασαν τη ζωή τους ίσως ξεπερνούν τους 500, καθώς σε δήλωσή του ο νομικός εκπρόσωπος του γηροκομείου Νίκος Ρουσόπουλος μίλησε για 1.095 ηλικιωμένους που είχαν φιλοξενηθεί εκεί από το 2009. Αυτό σημαίνει ότι διέμεναν περίπου 100 ηλικιωμένοι κάθε χρονιά, αλλά οι Αρχές αναρωτιούνται πώς γίνεται μια δομή δυναμικής 50 κλινών να φιλοξενούσε 100 ηλικιωμένους…
«Η μάνα μου έζησε 90 μέρες σε αυτό το κολαστήριο. Δεν ήξερα τι γινόταν, δεν με άφηναν να τη δω. Μου έλεγαν ότι είναι μια χαρά και, όταν κατάφερα να τη δω, ήταν σχεδόν σκελετωμένη. Είχε χάσει 20 κιλά και αρνιόταν στο σπίτι να δεχθεί φαγητό», λέει στη Realnews ο Δημήτρης Παρδαλάκης.
Βαριά ψυχοφάρμακα
Ο κ. Παρδαλάκης κατέφυγε σε γιατρό και ανακάλυψε μέσω του ΑΜΚΑ της ηλικιωμένης ότι στο γηροκομείο έδιναν στη μητέρα του φάρμακα που ποτέ πριν δεν είχε λάβει! «Ηταν βαριά ψυχοφάρμακα. Της τα έδιναν χωρίς λόγο και αιτία. Μόνοι τους άλλαξαν την αγωγή της χωρίς να με ενημερώνουν, χωρίς να συμβουλευτούν τον δικό μας γιατρό. Της έδιναν stedon και άλλα χάπια. Υπάρχουν αποδείξεις. Πρέπει να λογοδοτήσουν…», επιμένει.
«Σε ένα κολαστήριο ζούσε εδώ και 12 χρόνια ο άνθρωπός μου. Τη μάνα μου την είχα βάλει εκεί, την τρέλαναν τη μανούλα μου», λέει κλαίγοντας η κόρη ενός άλλου θύματος που έχασε τη ζωή του στο γηροκομείο.
Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου περιγράφει, από την πλευρά της, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γηροκομείο: «Εμείς οι βοηθοί νοσηλευτών δεν είχαμε πρόσβαση για να ειδοποιήσουμε τους συγγενείς τους. Οι ηλικιωμένοι ήταν αβοήθητοι και παντού επικρατούσε ο φόβος. Ολα ήταν απόρρητα. Παντού σιωπή. Ούτε κουβέντα δεν αλλάζαμε μεταξύ μας. Δεν μας άφηναν. Συνεννοούμασταν με τα μάτια. Τους έδεναν στα αμαξίδια ή τους κλείδωναν
στα δωμάτια. Βρίσκαμε κατάκοιτους γέροντες στα μπάνια ή στα υπόγεια μετά από ώρες. Δεν τους άφηναν να μιλήσουν στο τηλέφωνο με τους συγγενείς τους. Ερχονταν γιοι και κόρες και δεν τους άφηναν να τους πλησιάσουν. Οσο ήμουν εκεί, πέθαναν 25 άτομα».
Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή της δικηγόρου Μαρίας Παπαδάκη, που ξεκίνησε τις καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στη δομή. «Μου έκρυβαν τον πατέρα μου, δεν με άφηναν να τον δω. Οταν τον είδα, έφριξα. Τον είχαν δεμένο σε μια καρέκλα, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Μου έλεγαν ότι ήταν απύρετος και σε καλή κατάσταση. Κάλεσα το ΕΚΑΒ και διαπίστωσαν ότι είχε 41 πυρετό και υποξυγοναιμία.
‘‘Πεθαίνει…’’, μου είπε ο διασώστης, όπως και έγινε, αφού η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη», αναφέρει στην «Realnews» η κ. Παπαδάκη.
«Ανυπόστατες καταγγελίες»
Σε δηλώσεις της η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου Χρυσή Λιονάκη κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες. «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίαςεπί 12 συναπτά έτη και όλα όσα ακούγονται είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενους της μονάδας.
Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και στην ελληνική Δικαιοσύνη, η αλήθεια στο τέλος θα λάμψει», αναφέρει. «Πρόκειται για πλεκτάνη που στήθηκε σε βάρος της επιχείρησης εξαιτίας απόλυσης εργαζομένων της, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχα δύο υπαλλήλους που τους απέλυσα, γιατί δεν ήταν σωστοί στη δουλειά τους.
Τότε άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα, να ανεβάζουν αναρτήσεις. Εχουμε υποβάλει μηνύσεις. Μας εκβίαζαν. Ζητούσαν χρήματα για να μην πουν στα κανάλια ότι κακοποιούμε ηλικιωμένους», καταλήγει η κ. Λιονάκη.
Πηγή: zarpanews.gr