Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε κολλήσει

Δεν αφορούν στο δέρμα

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως εκδηλώνεται με δερματικά εξανθήματα. Ωστόσο ο ασθενής μπορεί να έχει αλλοιώσεις και σε άλλα σημεία του σώματος – Για ποια πρόκειται;

Τα κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων αυξάνονται παγκοσμίως. Στα κλασσικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται ο πυρετός, τα μυικά άλγη, το οίδημα των λεμφαδένων και τα δερματικά εξανθήματα.

Βρετανοί ερευνητές σημειώνουν ωστόσο ότι υπάρχουν και αλλοιώσεις στην στοματική κοιλότητα στο 70% των περιπτώσεων που θα πρέπει να τυγχάνουν της προσοχής ασθενών και οδοντιάτρων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία απέστειλε σχετική επιστολή στα μέλη της βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την ευλογιά των πιθήκων υπογραμμίζοντας τη σημασία των μέτρων ασφαλείας για τον περιορισμό των λοιμώξεων που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι οδοντίατροι, περιλαμβανομένων αυτών που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ευλογιά των πιθήκων ως γνωστόν μεταδίδεται κυρίως δια της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ή τις δερματικές αλλοιώσεις που έχει εκδηλώσει ο ασθενής κατά τη φάση της νόσησης. Λιγότερο συχνή είναι η μετάδοση μέσω αντικειμένων που έχει αγγίξει προηγουμένως ο πάσχων. Η στενή επαφή με αναπνευστικά μικροσταγονίδια ή ρινικές εκκρίσεις δεν είναι γνωστό σε τί βαθμό μπορεί να διασπείρει τη νόσο.

«Είναι πολύ σημαντικό τόσο οι οδοντίατροι όσο και οι ειδικευόμενοι στην Οδοντιατρική να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα προφύλαξης για τη μη περαιτέρω διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων. Αλλά πρωτίστως θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη συμπτωματολογία της νόσου στην στοματική κοιλότητα ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση», σημειώνει ο Δρ Wayne Saunders, επικεφαλής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο St. Luke’s του Λονδίνου.

Αν και η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία σημειώνει ότι η πρόσθετη επιμέλεια κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής εξέτασης για συμπτώματα, εξάνθημα προσώπου και ενδοστοματικές βλάβες για την έγκαιρη αναγνώριση του ασθενούς είναι επιτακτική, στην επιστολή δεν περιγράφει αυτές τις βλάβες και την ποικιλομορφία τους.

Οι βλάβες στην περιοχή του προσώπου μπορεί να ποικίλλουν σε αριθμό και θέση, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών και μπορεί να είναι βλατίδες, φλύκταινες, καθαρά κυστίδια ή ανοιχτές πληγές με ή χωρίς σχηματισμό ψώρας. Οι ενδοστοματικές βλάβες είναι εξίσου διαφορετικές και θα μπορούσαν να είναι παρούσες οπουδήποτε στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων, της γλώσσας, των παρειών, του ουρανίσκου και του λαιμού. Αυτές οι βλάβες μπορεί να μοιάζουν με άλλες γνωστές παθήσεις, όπως επιχείλιος έρπης (απλός έρπης), άφθες, βλάβες της νόσου του χεριού-ποδιού-στόματος ή τραύματος.

«Όταν υπάρχουν ύποπτες βλάβες, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί σε παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για ενδελεχή εξέταση», σύμφωνα με τον Δρ. Saunders. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία αυτών των συχνά επώδυνων βλαβών, καθώς και για την πιθανή προστασία των επαφών του ασθενούς», συμπληρώνει.

Ygeiamou.gr