Έρχεται lockdown δυο ταχυτήτων – Ανησυχία για την επαρχία, φόβος για τα Χριστούγεννα
Το lockdown παρατάθηκε, τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα «γονατίζουν» και οι διασωληνωμένοι που αυξάνονται δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Η κυβέρνηση ψάχνει οδικό χάρτη για… έξοδο από την καραντίνα, όμως οι επιστήμονες μιλούν για lockdown δυο ταχυτήτων. Αχαΐα και Βόρεια Ελλάδα στο “κόκκινο”.Στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, δεν γίνεται συζήτηση για άρση του lockdown. «Στην Επιτροπή δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για σταδιακή άρση του lockdown» είπε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (27.11.2020) στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Μάριος Λαζανάς. Όπως είπε, άλλωστε, έχει ήδη δοθεί παράταση μιας εβδομάδας.
Ενόψει Χριστουγέννων, είπε, πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστεί ο κόσμος και να καταλάβει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πρέπει να τηρηθούν και πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι όπως και το Πάσχα που πέρασε… Και ζήτησε για άλλη μια φορά να φοράμε τη μάσκα σωστά και όχι στο πηγούνι και να κρατάμε αποστάσεις.
Η επαρχία φέρνει… lockdown δυο ταχυτήτων
Ο γνωστός λοιμωξιολόγος δεν έκρυψε την ανησυχία του παρόλο που, όπως είπε, υπάρχει μια κάμψη στα κρούσματα στην Αττική και τη Λάρισα. Όμως η κατάσταση δεν είναι καλή στην Αχαΐα, πηγή… φόβων μην δούμε, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου που γιορτάζει ο πολιούχος της Άγιος Ανδρέας σκηνές όπως στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου.
Ο Μάριος Λαζανάς δεν έκρυψε ότι υπάρχει φόβος πως οι πολίτες δεν θα πειθαρχήσουν στα μέτρα. Μεγάλη είναι η ανησυχία και για την κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη χθες έγινε η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από το νοσοκομείο Δράμας στην Αθήνα.
Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία εξέφρασε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Και έβαλε στο τραπέζι το σενάριο του lockdown σε δυο ταχύτητες.
«Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», επεσήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
“Μπορεί τα κρούσματα να είναι 5πλάσια”
Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, όταν να λήξει (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον) το lockdown και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις».
Εκτίμησε, πάντως, ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».
Σημείωσε επίσης ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.
Πηγή: newsit.gr