Επίθεση με βιτριόλι: Η ετυμηγορία, η ανέκφραστη Έφη και η «δικαιωμένη» Ιωάννα
Σε 15ετή κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας καταδικάστηκε η Κακαράντζουλα - Οι αγκαλιές της Ιωάννας με τις φίλες της και την Ανίτα Ναθαναήλ - Οι λεύκες μάσκες και το μήνυμα συμπαράστασης - Δεν διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία πρακτικά για τους «συνεργούς» - Πότε έχει δικαίωμα η κατηγορουμένη να αιτηθεί την αποφυλάκιση τηςΒλοσυρή, σχεδόν «παγωμένη», αποχώρησε χθες από τη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα που κρίθηκε ένοχη και καταδικάσθηκε σε 15ετή κάθειρξη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Τελείως διαφορετική ήταν η εικόνα της Ιωάννας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων. Η κοπέλα θύμα της επίθεσης με βιτριόλι την οποία διέπραξε η 36χρονη τον Μάιο του 2020, έδειχνε ανακουφισμένη μετά την εκφώνηση της απόφασης δικαστών και ενόρκων, με την οποία επιβλήθηκε στην Έφη Κακαράντζουλα η ανώτερη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ήτοι 15 έτη κάθειρξης. Μάλιστα δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό που ζήτησε, αυτό του πρότερου σύννομου βίου, υιοθετώντας την σχετική πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα στο ακροατήριο ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.
Η Ιωάννα δήλωσε δικαιωμένη από την απόφαση δικαστών και ενόρκων και πλέον, όπως ανέφερε, μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα της για την αποκατάσταση της υγείας της. Την ίδια ώρα, φίλες της κοπέλας φορώντας λεύκες μάσκες στο πρόσωπο προς ένδειξη συμπαράστασης προς εκείνη τη συνόδευαν μετά το πέρας της δίκης έξω από τη δικαστική αίθουσα. Με αυτόν τον τρόπο, θέλησαν να δηλώσουν ότι κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι στη θέση της Ιωάννας.
Η πολύκροτη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι ολοκληρώθηκε έπειτα από οχτώ συνεδριάσεις και αφού στο ακροατήριο κατέθεσαν περί τους 35 μάρτυρες. Δίπλα στην Ιωάννα βρίσκονταν συνεχώς οι γονείς της και ο αδελφός της, ενώ χθες το «παρών» στη δικαστική αίθουσα έδωσαν και οι φίλες της, που όταν είδαν την κατηγορούμενη να βγαίνει από το ακροατήριο της φώναξαν: «Φίδι, έ φίδι όρθιο…». Μάλιστα, χθες στο δικαστήριο βρίσκονταν και η Ανίτα Ναθαναήλ, η οποία όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται στο πλευρό της Ιωάννας. Η ίδια, στο άκουσμα της απόφασης με έκδηλη την χαρά της, αγκάλιασε την Ιωάννα και την σήκωσε ψηλά. Ένα ακόμη από τα στιγμιότυπα της χθεσινής διαδικασίας, που αξίζει να αναφερθεί είναι και η συνομιλία που είχε με την κατηγορούμενη για κάποια λεπτά της ώρας μέσα στο ακροατήριο ο εκ των δικηγόρων της Ιωάννας Ν. Αλεξανδρής.
Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας η 36χρονη δεν λύγισε ούτε μια στιγμή. Με ψυχραιμία παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με την αγόρευσή του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου. «Περίμενα μια απάντηση από τον εισαγγελέα στους αυτοτελείς ισχυρισμούς μας. Κάτι που να αντικρούει αυτή την τεράστια νομολογία όλων των ελληνικών δικαστηρίων, η οποία μιλά για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Με βαρύτερες περιπτώσεις από αυτές της πολιτικώς ενάγουσας. Ο εισαγγελέας μίλησε για το 20% βλάβη της υγείας της. Συγνώμη που μιλάω για αυτά αλλά αναγκάζομαι, γιατί δεν έχω άλλο τρόπο. Υπάρχει απόφαση με 25% βλάβη της υγείας του θύματος σε ανάλογη επίθεση και ορίζεται ως βαριά σκοπούμενη βλάβη. Οι δικαστές εκείνης της υπόθεσης δεν είχαν ευαισθησίες;», είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του χθες ο κ. Κεχαγιόγλου, ζητώντας από δικαστές και ενόρκους να κηρύξουν ένοχη την κατηγορουμένη για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι για αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αίτημα που εν τέλει δεν έγινε δεκτό. «Ακούσαμε όλους τους μάρτυρες να λένε για μεγάλη ποσότητα. Όμως η εργαστηριακή έκθεση μιλά για ίχνη του χημικό υγρού στους γύρω τοίχους και το περιβάλλον. Τι σημαίνει ίχνη; Σημαίνει μεγάλη η μικρή ποσότητα; Στην αγωνία τους να βοηθήσουν το θύμα οι μάρτυρες, λένε υπερβολές οι οποίες γρονθοκοπούν τη λογική. Αυτό που ίσχυσε για τον ιερέα που έριξε δύο λίτρα στους επτά μητροπολίτες δεν ίσχυσε για την κατηγορούμενη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την εισαγγελία Αθηνών. Γιατί όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατά του ιερωμένου;» είπε ακόμη ο κ. Κεχαγιόγλου στην αγόρευση του.
«Επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια»
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της 36χρονης κατηγορουμένης στην οποία μάλιστα δεν αναγνώρισε ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, όπως επίσης ομόφωνη ήταν και η απόφαση επί της ενοχής της 36χρονης. Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει νωρίτερα να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό στην κατηγορούμενη. Ο κ. Μαστραντωνάκης αγορεύοντας μάλιστα επί του αιτήματος της για να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, τόνισε, επικαλούμενος τη στάση της 36χρονης στη δίκη και τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος που διέπραξε, ότι η κατηγορούμενη αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και πως αν βρεθεί εκτός φυλακής ενδεχομένως να διαπράξει και νέα συναφή αδικήματα!
Δεν διαβιβάστηκαν πρακτικά για νέα έρευνα
Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι το δικαστήριο δεν διέταξε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να διερευνηθεί – όπως ζητούσε η πολιτική αγωγή – ο ρόλος των δυο προσώπων με τα οποία η κατηγορούμενη συνομιλούσε πριν και μετά την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας. Μάλιστα, σε έναν 36χρονο άνδρα φέρεται να έκανε 14 κλήσεις αμέσως μετά την επίθεση.
Πλέον, μετά την κάθειρξη 15 ετών και τριών μηνών που επιβλήθηκε στην Έφη Κακαράντζουλα, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι κατά προσέγγιση η 36χρονη, θα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την αποφυλάκισή της σε τρία με τέσσερα έτη από σήμερα, δεδομένου ότι μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα κάνει και μεροκάματα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες, μετά την ολοκλήρωση της δίκης η Ιωάννα ευχαρίστησε τους γιατρούς της, τους οικείους της αλλά και τον κόσμο που της συμπαραστάθηκε όλους αυτού τους μήνες, σημειώνοντας ότι θα είναι δίπλα σε όποιον χρειαστεί βοήθεια και έχει υποστεί κακοποίηση.
Πηγή: protothema.gr