Εορτασμός Πολυτεχνείου: Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων από σήμερα σε όλη τη χώρα – Βαριά πρόστιμα

Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Εκδόθηκε η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί σήμερα, 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρεται:

“Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

• διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

• διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Επί ποδός η ΕΛΑΣ με 4.000 αστυνομικούς
Ανάλογα με την εικόνα εκείνης της ημέρας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ και πάλι θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα για την εναέρια επιτήρηση, όπως επίσης, και οι “Αίαντες”, τα οχήματα ρίψης νερού.

Τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για την 17 Νοέμβρη, ημέρα που φέτος θα εορταστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες λόγω πανδημίας, βρίσκονται σε εξέλιξη. Η απόφαση να μην γίνουν συγκεντρώσεις, έχει προκαλέσει μία ανησυχία στους επικεφαλής αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οι αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες, είναι έντονες και εκφράζονται με συνεχή καλέσματα συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και πορείες παρά την απαγόρευση.

Από το βράδυ της Πέμπτης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν κυκλώσει περιμετρικά το πανεπιστημιακό ίδρυμα, με διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ενώ εξελίσσονταν συσκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο με την συμμετοχή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να δοθούν οι τελικές εντολές για την αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο. Έχει αποφασιστεί να μην επιτραπεί συγκέντρωση ατόμων σε κανένα σημείο, ενώ καθορίστηκε η διαδικασία με την οποία ολιγομελείς αντιπροσωπίες των κομμάτων θα καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αστυνομικοί θα αναπτυχθούν κανονικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ συχνές περιπολίες θα γίνονται στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων. Από σήμερα όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι σε επιτήρηση από την αστυνομία και κυρίως η ΑΣΟΕΕ -μετά, μάλιστα, και τα τελευταία γεγονότα με τον πρύτανη, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων και έντασης.

Ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Ζωγράφου
Την ίδια στιγμή, ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα λόγω κορονοϊού αφέθηκαν οι 91 συλληφθέντες μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στο Πολυτεχνείο και στου Ζωγράφου.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, σε βάρος των 66 που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο, σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και ψευδή κατάθεση (δεν δέχτηκαν να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα).

Για τους 25 που συνελήφθησαν στην Πολυτεχνειούπολη, δικογραφία σχηματίστηκε αντίστοιχα για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, εμπρησμό και προσβολή συμβόλων (έκαψαν σημαία), φθορά ξένης περιουσίας (σύμφωνα με την αστυνομία προξένησαν φθορές στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, κάτι που αμφισβητούν φοιτητικοί σύλλογοι) και ψευδή κατάθεση καθώς δεν δέχτηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

Πηγή: thetoc.gr