ΕΜΥ: Εκσυγχρονίζεται ριζικά με το μεγαλόπνοο έργο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης»

Την είσοδο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σε μία νέα, ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί η παρουσίαση του έργου «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Τετάρτη 18/9, 11:30 π.μ., στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεών της στο Ελληνικό.

Το νευραλγικό αυτό έργο ανανέωσης της ΕΜΥ με ανάδοχο τη Space Hellas και αναθέτουσα Αρχή την «Κοινωνία της Πληροφορίας», δρομολογήθηκε για να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει ριζικά τη  λειτουργία  και τις υπηρεσίες της.  Στοιχείο –  κλειδί για την  εφαρμογή του είναι η αξιοποίηση των  νέων  τεχνολογιών προκειμένου να καλυφθούν  πλήρως οι  σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Το  σχέδιο υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει δύο πυλώνες ενεργειών. Ο πρώτος είναι η επέκταση, ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του εθνικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών ενώ ο δεύτερος  αφορά  την ανάπτυξη υποδομής σύγχρονης διαδικτυακής πύλης (web portal) για την άμεση και εύκολη παροχή μετεωρολογικών πληροφοριών και υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ειδικότερα, εγκαθίστανται 80 αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, 10 σύγχρονα συστήματα μετεωρολογίας σε πλοία, 3 αυτόματα συστήματα ραδιοβόλισης ενώ διατίθενται και 10 φορητοί μετεωρολογικοί σταθμοί για την έκτακτη μετεωρολογική υποστήριξη διαφόρων περιοχών ενδιαφέροντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, απευθύνοντας χαιρετισμό,  ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος (ΜΤ) κ. Κωνσταντίνος Μαρούσος, ο οποίος αφού ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των νέων υποδομών που δημιουργήθηκαν για την αναβάθμιση του έργου ΕΜΥ.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σμήναρχος (ΜΤ) Γεράσιμος Αρμένης, Τμηματάρχης Μετεωρολογικών Σταθμών, ο οποίος παρουσίασε το έργο από επιχειρησιακής πλευράς, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του αναφορικά με τη λειτουργία και την εξωστρέφεια της Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά δήλωσε «το έργο αναβαθμίζει την παρεχόμενη μετεωρολογική υποστήριξη της ΕΜΥ προς κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως τον απλό πολίτη». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αρμένης παρουσίασε επίσης το νέο διαφημιστικό video της EMY, με το οποίο αναδεικνύονται οι βασικοί άξονες του έργου, ενώ αναφορά έκανε και στα μελλοντικά προγράμματα περεταίρω εξέλιξης  της Υπηρεσίας.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η  Διευθύντριά Διαχείρισης Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, κα. Σοφία Πλούμπη, η οποία έκανε την παρουσίαση του διαχειριστικού σκέλους του έργου, εστιάζοντας στον ρόλο και τη δράση της Κοινωνίας της Πληροφορίας αλλά και στα αξιόλογα οφέλη του εκσυγχρονισμού της  ΕΜΥ για την κοινωνία και τους πολίτες.  Μετά το τέλος των ομιλιών οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μετεωρολογικό πάρκο της ΕΜΥ αλλά και στο υπερσύγχρονο DATACENTER της Υπηρεσίας, όπου διοργανώθηκε επίδειξη των νέων συστημάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Σμήναρχος (ΕΑ) κ. Παναγιώτης Τζώρτζης, Διευθυντής Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ), η κα. Κατερίνα Μακρή, Υπεύθυνη Έργου από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, η κα. Ιωάννα Θεολογίτου, από την Μονάδα Β1 της ΕΥΔ Προγράμματος  «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και ο κ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση