Ελληνας ερευνητής στις ΗΠΑ: Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα, το κόλπο για να δούμε αν εφαρμόζει σωστά

Για τη χρήση διπλής μάσκας και τον σωστό τρόπο τοποθέτησης των μασκών μίλησε Ελληνας γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ.

Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Mega ανέφερε πως η διπλή μάσκα αποτελεί ουσιαστικά μια «προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί».

«Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.
Παυλάκης: Οι μάσκες Ν95 μπορούν να φοριούνται μόνες τους
Ο κ. Παυλάκης συνέχισε αναφέροντας πως οι μάσκες τύπου Ν95 είναι οι ιδανικότερες όσον αφορά την εφαρμογή τους στο πρόσωπο και η σωστή χρήση τους αρκεί για να μη γίνει χρήση δεύτερης μάσκας.

«Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούν να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δεν χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχουν συνηθίσει πια να ζουν με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης, που αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και στην επόμενη ημέρα.

Παυλάκης: Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις
«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια», σημείωσε.

Οσον αφορά για τη μέθοδο «ακορντεόν» στο lockdown, ο Ελληνας ερευνητής εξέφρασε την άποψή του πως αυτό είναι ουσιαστικά που έχει κουράσει τον κόσμο.

«Για το ακορντεόν, που είναι της μόδας, θέλω να πω ότι τα συχνά άνοιξε–κλείσε κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει», κατέληξε.
Πηγή: iefimerida.gr