Εισβολή στην Ουκρανία: Γιατί η Ελλάδα έστειλε βοήθεια – Στην Βουλή σήμερα η συζήτηση
Καθαρές θέσεις για την στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδιώξει να λάβει από τα κόμματα ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή ενημέρωση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία του.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της τόσο για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες θα πλήξουν βαριά τη ρωσική οικονομία, όσο και για τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Θέση που διατύπωσε άλλωστε τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.
“Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας τον τόνο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός.
Γιατί η Ελλάδα έστειλε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία
“Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη” είναι η θέση της κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να υπερτονίσει Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “μόνο έτσι διασφαλίζονται τα εθνικά μας δίκαια και η ειρήνη”.
Σε αυτή τη βάση θα τοποθετήσει και την απόφαση της κυβέρνησης να συνταχθεί με τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., αλλά και χωρών εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, και να παράσχει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Όχι στις ίσες αποστάσεις»
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση, και πρωτίστως τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα – χώρα που επίσης κινδυνεύει από έναν άλλο αναθεωρητικό ηγέτη, τον Ερντογάν – θα πρέπει να μη συνταχθεί με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταδικάσει την επιλογή των ίσων αποστάσεων και θα ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να εξισώνεται “ο θύτης με το θύμα”.
Παράλληλα θα σημειώσει ότι η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία ελήφθη ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ.
Οι κίνδυνοι του πολέμου για την Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει και τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για όλη την Ευρώπη και φυσικά και για την Ελλάδα, και κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου ξεπέρασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,25%. Το συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε άνοδο έως και 36% φτάνοντας στα 128 ευρώ η μεγαβατώρα, για να σταματήσει στα 112 ευρώ.
Μεγάλος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος και στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ο Ελλάδα προετοιμάζεται και για αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.
Στο οικονομικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην υιοθέτηση της πρότασης του από τους ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής για τη λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, κι ενώ η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ευρώπη θα παρουσιάσει κατάλογο μέτρων εκτάκτου ανάγκης σύντομα.
Η πρόταση της Ελλάδας
-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..
-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.
Επιπλέον η Ελλάδα, δια του Κώστα Σκρέκα, χθες, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας υπέβαλλε πρόταση στη Γαλλική Προεδρία – η οποία συνυπογράφεται και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.
Τα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας ο Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι τώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές και ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ακόμη και για τα πιο δυσμενή σενάρια…
Στο πλαίσιο αυτό:
-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.
-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
-Εξετάστηκε η δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.
-Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.
-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel και θα τεθούν σε λειτουργία, εφόσον χρειαστεί, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Πηγή: newsit.gr