Δραματική έκκληση του Καθηγητή Τζανάκη: «Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα καταπατά το δικαίωμά μας στην ελευθερία και τη ζωή»
Έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτήν την κρίσιμη ώρα, που η πατρίδα μας βρίσκεται στην “κόψη του ξυραφιού” με την πανδημία, κάνει ο αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή (12/3).
Ο δείκτης θετικότητας, όπως είπε, έχει φτάσει ακόμη και το 7% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, ο Πειραιάς «φλέγεται» ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Αττική άγγιξαν τα 10.000. Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt σε όλη τη χώρα είναι πάνω από το 1, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τους 4.032 ασθενείς στην Επικράτεια. Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών την τελευταία εβδομάδα, είπε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι «Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες».
Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον με τα μεταλλαγμένα στελέχη να σαρώνουν από άκρη σε άκρη τη χώρα, επιφέροντας αυξημένα κρούσματα κατά 40%, θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη αυτοσυγκράτηση, να τηρήσουμε τα μέτρα και παρά την κόπωση να καταφέρουμε να δαμάσουμε και πάλι την πανδημία, για να επανέλθουμε σε μια σχετική λειτουργικότητα μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών, λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με 1.500 έως 1.800 ημερήσια κρούσματα η κοινωνία θα μπορούσε να ανοίξει και με όλες τις δυσκολίες να λειτουργήσει. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και να κάνουμε την ύστατη προσπάθεια να τηρήσουμε τα μέτρα, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
“Πρέπει σαν κοινωνία να σηκώσουμε τα μανίκια να συνεργαστούμε μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, που δεν δουλεύουν, που παίρνουν 534 ευρώ, τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες που δεν ξέρω που θα πάνε οι επιχειρήσεις τους. Ίσως σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή πλέον. Πρέπει να τα αναλογιστούμε όλα αυτά σαν κοινωνία, ατομικά ο καθένας και να συνεργαστούμε και συνεργαζόμενοι και με ομόνοια να το ξεπεράσουμε, ή εν πάση περιπτώσει να αντισταθούμε”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τζανάκης: “Οι αρνητές του κορονοϊού και οι αντιεμβολιαστές μας αφαιρούν το δικαίωμα στη ζωή”
Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίζεται ο Καθηγητής, με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και με όσους δεν τηρούν τα μέτρα.
“Μας αφαιρούν το δημοκρατικό μας δικαίωμα να προφυλασσόμαστε από κινδύνους. Καταπατούν το δικαίωμά μας στην ελευθερία και τη ζωή. Γιατί αν αυτός κολλήσει και κολλήσει εμένα, μπορεί να πεθάνω εγώ και όχι αυτός. Οπότε όταν μιλάμε για δημοκρατία, πρώτα απ’ όλα την καταπατούν αυτοί”, σημειώνει ο ειδικός.
Ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 με 25 Μαρτίου. Δεν αποκλείει μάλιστα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που συμβουλεύεται, να ξεπεράσουμε ξανά τα 3.000 ημερήσια κρούσματα.
Αποκλιμάκωση της κατάστασης βλέπει μέσα στον Απρίλιο, ενώ αν μπορούσαμε να κρατήσουμε τις ημερήσιες λοιμώξεις το ανώτερο μέχρι τις 1.800, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, με δυσκολία, αλλά με σχετική ασφάλεια. Αυτό προϋποθέτει, όμως, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, απ’ όλους, όπως λέει:
“Δεν μπορούμε και να βγούμε ασύνταχτα έξω που λένε οι αρνητές του κορονοϊού. Αυτό είναι σαν να αφήνεις έναν παλαβό με ένα αυτοκίνητο να τρέχει ιλιγγιωδώς σε μια πλατεία και όποιον σκοτώσει. Δεν γίνεται αυτό. Και σ’ αυτήν την συντεταγμένη πορεία δεν έχουν θέση, ούτε αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ούτε οι αρνητές της μάσκας , ούτε οι οποιοιδήποτε αρνητές του κορονοϊού. Διότι αυτοί λειτουργούν σαν βόμβες μέσα στην κοινωνία”, συμπληρώνει.
Μαγιορκίνης: Υπάρχει κόπωση του πληθυσμού
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρατήρησε ότι το τρίτο κύμα είναι βραδύτερο από το δεύτερο, αλλά η κόπωση του πληθυσμού είναι φανερή και από αυτό, όπως είπε, θα κριθούν όλα. Επισήμανε πως κάθε μακροχρόνια πρόβλεψη είναι δύσκολη και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία αρχική εκτίμηση για σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Όπως είπε, την πανδημία στη χώρα μας εξακολουθούν να «οδηγούν» ηλικίες 40 έως 65 ετών, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν και νοσηλεύεται στο νοσοκομεία άνω των 65 ετών είναι λιγότεροι και υπάρχει βελτίωση της εικόνας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» πρόσθεσε και είπε ότι δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής κ. Τζανάκης προσθέτει ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε όσους πλήττονται περισσότερο από την πανδημία:
“Με αυτοπειθαρχία, όλοι μαζί ενωμένοι να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε την κοινωνία με προσοχή. Εμβολιαζόμενοι χωρίς δισταγμό σε όσους προσφερθεί το εμβόλιο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, σε αναστολή και έχουν χάσει τις δουλειές τους, καθώς και τους επιχειρηματίες που κινούν την οικονομία να ξαναβρούν τη ζωή τους”.
Πηγή: iatropedia.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.