Δολοφονία 36χρονης Ράνιας: «Ναι» της ανακρίτριας στο αίτημα της τραγικής οικογένειας
«Tο σύστημα δεν προστάτευσε την αδερφή μου, ούτε την κοινωνία. Χρέος μας η αλήθεια» λέει στο Cretalive o Γιάννης Μπουρνέλης
Δεκτό έκανε το αίτημα της οικογένειας της 36χρονης Ράνιας Μπουρνέλη που βρήκε φρικτό θάνατο έξω από το σπίτι της, στην περιοχή της Ανώπολης Χερσονήσου, στις 18 Δεκεμβρίου, η αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον 33χρονο Γάλλο που παραμένει προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Όπως είχε γράψει το Cretalive.gr, η οικογένεια της αδικοχαμένης κοπέλας δια του συνηγόρου της, κ. Γιώργου Κοκοσάλη, αποφάσισε να υποβάλλει το σχετικό αίτημα αν και υποστήριξη της κατηγορίας-δεν είναι κάτι σύνηθες-με μοναδικό σκοπό να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη, ποιοι έκαναν ή δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά ως όφειλαν, τι παραλείψεις και λάθη έγιναν, αν έγιναν, και ο άνθρωπος αυτός λειτούργησε ως «κινούμενη βόμβα», σκοτώνοντας μία γυναίκα που την έβλεπε πρώτη φορά στη ζωή του.
Ο Γιάννης Μπουρνέλης, ο αδερφός της 36χρονης Ράνιας, το μόνο που ζητά είναι δικαίωση σε όλα τα επίπεδα. Το ξέρει ότι η αδερφή του που βρήκε τόσο άδικο και βίαιο θάνατο, δεν γυρίζει πίσω. Όμως για τον Γιάννη είναι μονόδρομος η ανεύρεση της αλήθειας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά αναλογούν. Το θεωρεί χρέος στη μνήμη της αλλά και στην κοινωνία, να ψάξουν την υπόθεση όσο δεν πάει και να μπήξουν το μαχαίρι βαθιά στο σύστημα, όπως λέει, το οποίο δεν προστάτευσε την Ράνια και όλους τους υπόλοιπους καθώς στη θέση της 36χρονης θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος.
Με διάταξη της η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση διόρισε για τη διενέργεια της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης του 33χρονου Γάλλου ψυχίατρο Πειραιά, ενώ από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας, της οικογένειας δηλαδή της Ράνιας, έχει διοριστεί ψυχίατρος-τεχνικός σύμβουλος.
Η υπόθεση της Ράνιας συγκλόνισε το πανελλήνιο αφού η άτυχη κοπέλα, που ταλαιπωρούνταν από μικρό παιδί με προβλήματα υγείας, είχε μόλις σταθμεύσει ανυποψίαστη έξω από το σπίτι της. Είχε μόλις επιστρέψει από αιμοκάθαρση. Δεν είχε αντιληφθεί το κακό που καραδοκούσε. Ο 33χρονος που είχε ακολουθήσει το αυτοκίνητο της, θεωρώντας ότι τον «καταδίωκε για να τον τρομοκρατήσει», μάρσαρε, ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω της. Από το βιντεοληπτικό υλικό είναι ξεκάθαρη όλη η σκηνή. Πορεία σταθερή, με αυξανόμενη ταχύτητα, σε ευθεία γραμμή προς την παθούσα. Ο δράστης δεν κάνει καμία προσπάθεια ελιγμού για να αποφύγει την 36χρονη Ράνια ή έστω να μειώσει ταχύτητα. Την χτυπάει με το κέντρο του εμπρόσθιου μέρους του αυτοκινήτου. Μετά τη Ράνια, ο Γάλλος προσκρούει και στο αυτοκίνητο του θύματος με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα του. Ενώ αρχικώς απομακρύνεται κάποια μέτρα από το σημείο, επιστρέφει, ανεβαίνει πάνω στο τουμπαρισμένο όχημα και όρθιος αρχίζει να φωνάζει και να «πανηγυρίζει» επί της ουσίας για το αποτέλεσμα. Ακολούθως παίρνει το μπουφάν του και διαφεύγει προς Κοκκίνι Χάνι όπου και συλλαμβάνεται στην πορεία με επεισοδιακό τρόπο.
«Ήμουν μάνατζερ στη βιομηχανία τρένων και είχα άγχος μη γίνει ατύχημα»
Στην Κρήτη, όπως έχει γράψει το Cretalive.gr έφθασε το 2023 με σκοπό να ηρεμήσει από τους αγχώδεις ρυθμούς της ζωής του στη Γαλλία. Ισχυρίζεται ότι στη χώρα του ήταν υπεύθυνος σε ένα μεγάλο πρότζεκτ που αφορούσε τη βιομηχανία τρένων σε Γαλλία και Ελβετία. Όμως η πίεση, οι ευθύνες, το άγχος να μην συμβεί κάποιο ατύχημα, του δημιούργησαν έντονο στρες και υπερκόπωση. Σε συνεννόηση με τον γιατρό του αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο «διάλλειμα» για να χαλαρώσει. Έτσι ήρθε στην Ελλάδα. Από την άλλη, ήθελε να ξεφύγει λίγο και από το οικογενειακό του περιβάλλον και κυρίως από τον πατέρα του που θεωρεί ότι δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας.
Να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες πριν την ανθρωποκτονία, αστυνομικοί τον είχαν πάει για ψυχιατρική εξέταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου καθώς εμφανίστηκε στο Τμήμα, ισχυριζόμενος ότι ο πραγματικός πατέρας του είναι πασίγνωστος Έλληνας πολιτικός. Κρίθηκε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί καθώς, όπως ειπώθηκε από τον ψυχίατρο, δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση για το ιστορικό του, ενώ ο ίδιος ο ασθενής ήταν «ήρεμος, συνεργάσιμος, με συγκροτημένο λόγο, ευφυής».
Ο 33χρονος έχει υποστηρίξει ότι η μοναδική αγωγή που ελάμβανε ήταν για την υπερικινητικότητα, την οποία την διέκοψε όμως τον περασμένο Απρίλιο.
Ως προς την μοιραία ημέρα, περιγράφει ότι είχε πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα για μερικές εβδομάδες και έτσι θα ταξίδευε Αθήνα μέσω του λιμένος Ηρακλείου. Ωστόσο πριν φύγει από το Ρέθυμνο, έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την Αστυνομία, όπως είπε, για κάποιο πρόσωπο που ανησυχούσε. Στη διαδρομή προς το Ηράκλειο αντιλήφθηκε να τον καταδιώκουν. Ήταν μάλλον «καταζητούμενα πρόσωπα από την Ιντερπόλ». Κάλεσε το 112 και την Αστυνομία, πήρε και φωτογραφίες-ντοκουμέντα των ύποπτων αυτοκινήτων. Μετά, περιγράφει, ότι κρύφτηκε για κάποιες ώρες μέχρι να φθάσει η ώρα να επιβιβαστεί στο πλοίο, όμως στην πορεία αντιλήφθηκε και άλλα οχήματα να τον ακολουθούν. Προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με το 112 και την Αστυνομία, τον έβαλαν όμως σε αναμονή, δεν του απάντησαν και έτσι αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. «Εννοείται πως αν δεν μου απαντήσουν την επόμενη φορά, δεν θα σκοτώσω κάποιον. Θέλω να είμαι ευχαριστημένος, να έχω μια γυναίκα, ζωή, παιδί, σκυλί. Θέλω απλά να βρω έναν τόπο ασφαλή, να απομακρυνθώ από όσους με κυνηγούν» φέρεται να είπε στην απολογία του.
cretalive.gr