Δημήτρης Κουφοντίνας: Σταματά την απεργία πείνας – Η δήλωσή του από το νοσοκομείο
Σταματά την απεργία πείνας ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια, για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από δύο μήνες - Με δήλωσή του ευχαρίστησε όσους «στάθηκαν αλληλέγγυοι»Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους δικηγόρους του ανέφερε, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε την εξής δήλωση:
«Η Αλληλεγγύη είναι η ζωτική συνθήκη που μας ενώνει στους αγώνες.
Ευχαριστώ τους φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι. Ευχαριστώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους για την συμπαράστασή τους, που δεν ήταν συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
Survivor Spoiler 14/3: Ποια ομάδα κερδίζει σήμερα το έπαθλο φαγητού;
Σπίτι με το Mega: Συγκίνησε το κοινό ο Κωνσταντίνος Παντελίδης – «Ακούμε τον Παντελή μέσα από εσένα»
Σέρρες: Το δηλητηριασμένο ροξ – Σκότωσε τον αρραβωνιαστικό της γιατί ήταν σεξουαλικά ανίκανος
Αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείξανε ότι υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα.
Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω.
Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας».
Το χρονικό των μεταγωγών, οι άδειες και οι απεργίες πείνας
Η αρχή της πορείας που οδήγησε τον Κουφοντίνα στην απεργία πείνας και μετέπειτα δίψας, τοποθετείται στην έκδοση απόφασης που ήθελε την μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, όπου εξέτιε την ποινή του, στις φυλακές Δομοκού.
Ο «Λουκάς» της 17Ν διεκδικούσε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα, όπου πέρασε τα 16 από τα 18 χρόνια της κράτησής του, επικαλούμενος τον νόμο 4760/2020 (άρθ.3), τον οποίο όμως χαρακτήριζε «φωτογραφικό». Ο νόμος αυτός θέσπισε την κατάργηση του δικαιώματος μεταγωγής των καταδικασμένων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές της χώρας και, επέβαλε την επιστροφή τους στο κατάστημα από το οποίο είχαν μεταχθεί αρχικά.
Κατά το αρμόδιο υπουργείο αυτό σήμαινε επιστροφή του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, που ήταν το σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο είχε μεταχθεί στο Βόλο. Κατά τον Κουφοντίνα η ερμηνεία της ρύθμισης ήθελε την επιστροφή του στο αρχικό κατάστημα κράτησής του στον Κορυδαλλό.
Η πορεία προς την απεργία
Μια σειρά αποφάσεων, αντεγκλήσεων και διαδικασιών οδήγησαν στην απόφαση του να ξεκινήσει απεργία πείνας στις 8 Ιανουαρίου 2021.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στη φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Νοέμβρη. Στην δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης το 2003, καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.
Αρχικά βρέθηκε μαζί με τα άλλα μέλη της οργάνωσης στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Με το πέρασμα του χρόνου, κάποια μέλη της οργάνωσης μεταφέρθηκαν σε ανοικτές φυλακές, κάποιοι με μικρότερες ποινές αποφυλακίστηκαν και πολλοί ξεκίνησαν να παίρνουν άδειες.
Η τότε κυβέρνηση (κυβέρνηση ΝΔ) αντιλήφθηκε πως μετά τη σύλληψη των μελών της 17Ν καμία κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για ένα νομοθετικό πλαίσιο για τους εγκληματίες της τρομοκρατίας. Έτσι, προχώρησε στη νομοθέτηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και ο Κουφοντίνας –μαζί με τους υπολοίπους της 17Ν– μεταφέρθηκε εκεί.
Η επόμενη κυβέρνηση (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) εναντιώθηκε στη δημιουργία φυλακών τύπου Γ. Ο Κουφοντίνας αποφασίστηκε να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Ωστόσο, από τον Αυλώνα, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις προς το υπουργείο για λόγους που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια και την καλή λειτουργία των φυλακών.
Οι άδειες και οι απεργίες πείνας
Τελικά, μεταφέρθηκε πίσω στις δικαστικές φυλακές του Κορυδαλλού. Στο μεταξύ, είχε κατοχυρώσει δικαίωμα για να ζητήσει άδεια. Μέχρι τότε κάθε αίτημα του απορριπτόταν με το σκεπτικό ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της αδείας» ή ότι «δεν εκδήλωσε μεταστροφή και μεταμέλεια, ούτε αποκήρυξε τη δράση του», μέχρι που τον Νοέμβριο του 2017 εγκρίθηκε η πρώτη του άδεια.
Ο εισαγγελέας, όπως εξήγησε στο σκεπτικό του, υποστηρίζει ότι είναι παράνομο να ζητάει κανείς από τον κατηγορούμενο τη μετάνοια, βασισμένος σε παλαιότερη ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας άρχισε να παίρνει άδειες και όταν κάποια στιγμή μια απόφαση καθυστέρησε, εκείνος ξεκίνησε απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Στις 3 Αυγούστου 2018, με απόφαση του υπουργείου δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου -που, παρότι δεν ήταν κοντά στο σπίτι ή στην οικογένεια του, οι συνθήκες κράτησης κατά γενική ομολογία, ήταν ιδανικές. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τηρήθηκε η νομιμότητα σύμφωνα με τον νόμο 4356/2015, άρθρο 41.
Στην έκτη του άδεια, τον Δεκέμβριο του ’18, έκανε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας παρέα με ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα», που ανάρτησε αργότερα φωτογραφίες τους με το σχόλιο πως «Αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να περπατάμε εμείς». Η κίνηση αυτή προκάλεσε και όταν δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, κάνει ξανά αίτηση για άδεια, οι δικαστές στον Βόλο την απορρίπτουν.
Αυτή ήταν και η πέμπτη φορά που ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσπαθεί μέσω απεργίας πείνας να ασκήσει πίεση για κάποιο αίτημά του.
Η τελευταία φορά (πριν από την τωρινή) ήταν τον Μάιο του 2019, όταν του είχαν αρνηθεί την άδεια. Και τότε δήλωνε αποφασισμένος: «Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος», είχε πει όταν πληροφορήθηκε για τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός του. Σταμάτησε τελικά ύστερα από 21 ημέρες, όταν ο Άρειος Πάγος έκρινε πως τυπικά ακόμα και κρατούμενοι όπως εκείνος έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες από τη φυλακή.
Επέστρεψε στην αγροτική φυλακή ενώ, στις επόμενες απορρίψεις των αιτήσεών του για άδεια, δεν αντέδρασε. Τον Δεκέμβριο του 2020 ψηφίζεται ο νόμος 4760, ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει για κρατούμενο που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής του σε αγροτική φυλακή ότι επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.
Πηγή: newsbomb.gr