Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της ιστορικής απόφασης – Τα στάδια ως την ανακοίνωση των ποινών
Η ενοχή ή μη των κατηγορουμένων για το κομβικής σημασίας αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης» στη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που ανακοινώνεται σήμερα, θα σηματοδοτήσει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί το πέρας της δίκης.Δηλαδή αν με την ετυμηγορία τους οι δικαστές κηρύξουν ενόχους για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τους 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και 4-5 επιπλέον δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.
Αντίθετα αν η κρίση των δικαστών είναι αθωωτική τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, αφού θα αφορά μόνο 24 κατηγορούμενους στους οποίους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, ενώ σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, τον λόγο λαμβάνει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Στον αντίποδα η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης τον λόγο λαμβάνει η εισαγγελέας, η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρότασή της επί των ελαφρυντικών περιστάσεων. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.
Στη συνέχεια το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν και σε ποιους αναγνωρίζει ελαφρυντικά. Σημειώνεται ότι από όλους τους κατηγορούμενους ο Γιώργος Ρουπακιάς, καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή των ισοβίων.
Ακολουθεί η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, η θέση της υπεράσπισης και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.
Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία εισέρχεται στο πλέον κρίσιμο στάδιο, σε κάθε δίκη, που αφορά στην αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή κριθεί πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους. Το λόγο λαμβάνει η εισαγγελέας και ακολούθως το δικαστήριο αφού συσκεφθεί ανακοινώνει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Η τελική φάση της διαδικασίας αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή μη χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.
Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.
Πηγή: newsbomb.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.