Δίκη Πισπιρίγκου -“Αδιάσειστο στοιχείο η κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας-Τεκμηριωμένη η πρόταση της εισαγγελέως” λένε ιατροδικαστές

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευση της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τη δολοφονία της κόρης της, Τζωρτζίνας.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο τι έκανε και κυρίως τι δεν έκανε η 35χρονη, όταν η Τζωρτζίνα έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της κι ενώ είχαν ήδη φύγει από τη ζωή η Μαλένα και η Ίριδα.

Σοκαρισμένη η εισαγγελέας διάβασε στο δικαστήριο ένα από τα μηνύματα του εν διαστάσει συζύγου της κατηγορούμενης, ο οποίος φαίνεται πως αναρωτιόταν, «κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε μια απώλεια;».

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για την υπόθεση και την στάση των γιατρών.

«Θυμάστε την λάσπη που «έφαγαν» οι γιατροί εκείνο το διάστημα και είχε προβληματιστεί και το πανελλήνιο. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν οι γιατροί κάτι διαφορετικό από αυτό που έπρεπε να κάνουν, το οποίο ήταν καταγεγραμμένο και υπογεγραμμένο γιατί έτσι λειτουργούν οι κλινικές και τα τμήματα στα νοσοκομεία. Ό,τι χορηγεί στον ασθενή, και ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για παιδιά, δεν το συζητάμε. Παρόλα αυτά συζητήθηκε το θέμα. Δικαιώθηκαν οι συνάδελφοί μου και αποδεικνύεται ότι είναι ακέραια η δικαιοσύνη. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο. Ζητήθηκαν τα στοιχεία όλα ανά μέρα και ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Να πω και εγώ ότι ευτυχώς καταρρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί για τους γιατρούς σχετικά με την μικρή Τζωρτζίνα, καταρρίφθηκε και το σενάριο για την μεταμόσχευση οργάνων, το οποίο υπαινίχθηκε και το οποίο το θεωρώ απαράδεκτο, και αναδείχθηκε η προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή της Τζωρτζίνας. Καταρρίφθηκε η προσπάθεια να αντιστρέψουν τα ιατρικά έγγραφα τα οποία είναι και το πιο αδιάσειστο στοιχείο για να μπορούμε να μιλήσουμε για την υπόθεση. Θεωρώ πως η υπεράσπιση και η γραμμή που ακολουθήθηκε, αν ήθελε να παρουσιάσει μια υπόθεση από άλλη οπτική γωνία θα έπρεπε να παρουσιάσει μια αίτια θανάτου που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και γεμάτη, δηλαδή να μπορεί να σταθεί σε αυτή την υπόθεση. Έως τώρα δεν έπεισε κάτι τέτοιο αυτή η εναλλακτική με αποτέλεσμα να μείνουμε στο πιο αδιάσειστο στοιχείο που είναι η κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας», τόνισε με την σειρά του.

Αναφορικά με όλους εκείνους τους επιστήμονες που τέθηκαν ενάντια στους γιατρούς, υπογράμμισε: «ένα δικαστήριο για να υιοθετήσει μία άποψη πρέπει να είναι πιστευτή και τεκμηριωμένη έτσι ώστε να έχει μία λογική σειρά και επιστημονικό ειρμό. Η κεταμίνη είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, συνεπώς θα έπρεπε να υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι δεν δόθηκε από την κατηγορούμενη. Αυτό δεν μπόρεσε να αποδειχθεί, το ότι μπορεί να δόθηκε από τους γιατρούς».

Είναι πρόκριμα για τον θάνατο των άλλων παιδιών;

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, «αναγνωρίζοντας μία δομή, θεωρώ ότι θα λειτουργήσει επιβαρυντικά και για τα επόμενα δικαστήρια, μία καταδικαστική απόφαση για το δικαστήριο για την Τζωρτζίνα».

Το πρωί της Παρασκευής τοποθετήθηκε για το θέμα και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την υπόθεση, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο ίδιος δήλωσε πως η εισαγγελέας έχει τεκμηριωμένη άποψη ακόμη και ιατροδικαστικά και μάλιστα συνάδει με τα επιστημονικά δεδομένα.

«Έχει γίνει πλήρως αντιληπτό το θέμα και ως την επιστημονική του άποψη, είδα μία τεκμηριωμένη άποψη για ποιο λόγο πρέπει να γίνει δεκτή η αιτία θανάτου η οποία κατέγραψε και ο ιατροδικαστής, δηλαδή η θανατηφόρος λήψη κεταμίνης η οποία προφανώς οδηγεί σε θάνατο», είπε.

Στην συνέχεια ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η κεταμίνη είναι μια ουσία που σκοτώνει, ειδικά αν την χειριστεί κάποιος που δεν είναι ειδικός.

«Εκτίμησή μου είναι ότι το επιστημονικό δεδομένο έχει ουσιαστικά αποδειχθεί, το ποια είναι η ορθή επιστημονική άποψη. Η κεταμίνη σκοτώνει όταν είναι σε χέρια μη ειδικών και σε μικρότερες δόσεις από αυτές που τη χειρίζεται ένας αναισθησιολόγος. Αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα καθώς χιλιάδες παιδιά χρησιμοποιούν την κεταμίνη ως ναρκωτικό. Η κεταμίνη σκοτώνει επαναλαμβάνω», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας επιχείρησε να αποδομήσει την πρόταση της εισαγγελέας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Αν δεν δικαιωθεί η Πισπιρίγκου, θα παραιτηθώ από το λειτούργημά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν περίμενα κάτι καλύτερο, περισσότερο ενδιαφερόταν η Εισαγγελέας να τελειώσει η δίκη για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη» είπε ο Αλέξης Κούγιας και δήλωσε πως «είναι για γέλια. 53 χρόνια στα δικαστήρια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο».

«Κατηγορείται η κατηγορουμένη χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική εξήγηση ότι σκότωνε τα παιδιά της για να κρατήσει τον άνδρα της. Έχετε ακούσει ποτέ να σκοτώνει τα παιδιά της το μόνο που τη συνδέει με τον άνδρα της, να σκοτώνει τα παιδιά της;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Κούγιας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας είπε: «Οι εισαγγελικές προτάσεις γίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά αποδεκτά γιατί γίνονται με πολύ μεγάλη προχειρότητα. Η κυρία εισαγγελέας, αγόρευε 9 ώρες. Είμαι βέβαιος ότι στο δικαστήριο κανείς δεν θα θυμάται τίποτα ούτε οι ένορκοι. Την πρότασή της δεν την κατέθεσε εγγράφως. Ήταν για τα κανάλια».

Όσον αφορά με το εάν πιστεύει ότι θα αθωωθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου τόνισε ότι είναι απόλυτος ότι η κατηγορουμένη είναι αθώα. «Εάν λοιπόν τελικώς δεν αθωωθεί η Πισπιρίγκου, θα πω ότι η δικαιοσύνη πλέον στην Ελλάδα αποδίδεται μέσα από τα κανάλια και δεν θα έχω λόγο παρουσίας μου στα δικαστήρια. Εάν τελικώς η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν αθωωθεί θα παραιτηθώ από το λειτούργημά μου. Εγώ έχω δοκιμαστεί ως δικηγόρος. Η κυρία εισαγγελέας δεν έχει δοκιμαστεί» είπε κλείνοντας ο ποινικολόγος.

Αποσπάσματα από την εισαγγελική αγόρευση

«Δεν βρέθηκε κάτι που να συνάδει με την αιτία θανάτου. Τίποτα, ούτε το παραμικρό. Ο θάνατος στο Αγλαΐα Κυριακού δεν προήλθε από τίποτα άλλο εκτός από τη χορήγηση της κεταμίνης. Την ώρα που μπαίνει η γιατρός το παιδί είναι ήδη σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Κάνεις δεν ήταν στο δωμάτιο μέχρι την ανακοπή. Όλο το χρονικό διάστημα που έχει αποδειχτεί ότι έγινε η χορήγηση της κεταμίνης, ήταν μόνο εκείνη στο δωμάτιο. Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στη Τζωρζίνα ήταν αυτό της κατηγορούμενης είπε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε αναφερόμενη στο Καραμανδάνειο: «το ότι δεν βρίσκεται μια ουσία δε σημαίνει ότι δεν δόθηκε».

Μάλιστα, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Καραμανδάνειο, είπε υπήρχε καθυστέρηση στην ενημέρωση των γιατρών. «Πόση ψυχραιμία να βλέπεις το παιδί και να μην αντιδράς;! Είναι δυνατόν να έχει πάθει το παιδί της ανακοπή και να λέει θα πάω να ξεκουραστώ! Πού τα έχει δει αυτά η κατηγορούμενη; Την ψυχή του παιδιού της τη φρόντισε ποτέ;» είπε και κατέληξε καταδεικνύοντας το κίνητρο: «πετυχαίνει δυο φορές την επιστροφή του Δασκαλάκη με τις απώλειες».

Χρησιμοποιώντας την αποστροφή του Αλέξη Κούγια ότι «κλαίνε μόνο οι Ρομά» η εισαγγελέας απάντησε: «Δεν κλαίνε μόνο οι Ρομά! Δεν κλαίνε μόνο οι γύφτισσες! Κλαίνε όλοι, δεν υπάρχει μάνα που δεν έχει κλάψει! Εδώ ήρθε βέβαια κι έκλαιγε! Τόσο μας έχει σφυγμομετρήσει; Ότι θα μας συγκινήσει; Δεν υπάρχει πιο σκληρός αποχωρισμός από το θάνατο του σπλάχνου σου! Αυτό την ξινίζει! Πώς να εκφράσει το συναίσθημα όταν αυτή είναι που στέρησε τη ζωή από το παιδί της!» είπε συγκινημένη

«Αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η αιτία για το θάνατο ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΕΙ! Η μικρή Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία στη ζωή της, να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη!» είπε η εισαγγελέας με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να σηκώνεται και να ζητά να φύγει από την αίθουσα, ενώ ψέλλιζε «άντε γαμήσου».

Η κατηγορούμενη που τις πρώτες ώρες άκουγε με προσοχή όσα τις καταλόγιζε η εισαγγελέας, τις τελευταίες ώρες ήταν με το κεφάλι σκυμμένο προς το πάτωμα, αφού καταλαβαίνει ότι η κ. Σπυριδωνίδου έδειχνε το δρόμο προς την ενοχή της. Μάλιστα, έγραφε συνεχώς σημειώματα στη συνεργάτιδα του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια φανερά εκνευρισμένη από αυτά που άκουγε.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς της ήταν σκυθρωποί στο ακροατήριο, ενώ ο Μάνος Δασκαλάκης καθόταν μόνος του στην απέναντι πλευρά και άκουγε την εισαγγελέα να περιγράφει το πως πέθανε η κόρη του.

«Δεν είδα ένα χρόνο τη συγκίνηση της μέσα στη δικαστική αίθουσα. Μιλούσε για τη Τζωρτζίνα όπως ο διευθυντής του σχολείου της, δεν υπήρχε κάτι παραπάνω για το νεκρό παιδί της. Ισχυρίστηκε ότι δεν άφησε ποτέ το παιδί; Άραγε ξέχασε την ημέρα που την άφησε σε συγγενείς της και πήγε σε ξενοδοχείο ενώ όλοι την έψαχναν; Για το Καραμανδάνειο μας είπε ότι πίστεψε πως το παιδί είχε κάτι ψυχολογικό από ένα καβγά που είδε και είδε εφιάλτη. Όμως στους γιατρούς δεν είπε για εφιάλτη!» είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας αναφερόμενη στην απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Αναφορά έκανε η εισαγγελέας και στις συνομιλίες της Ρούλας Πισπιρίγκου με δημοσιογράφους. «Υπάρχουν μηνύματα καθημερινά με την αδελφή της που μιλούσε για το τι έλεγαν τα κανάλια. Ακόμα και την ημέρα θανάτου του παιδιού της ασχολούνταν με το τι θα ανεβεί στο Facebook».

Κατά την εισαγγελέα η 35χρονη έπεσε σε αντιφάσεις και είπε αρκετές ανακρίβειες. «Αλλά έλεγε στην ανάκριση, αλλά έλεγε σε κάθε γιατρό, αλλά μας είπε εδώ. Εδώ ήρθε και είπε για εφιάλτη και τρέμουλο! Γι’ αυτό ξεσήκωσε την οικογένεια. Ο εφιάλτης ειπώθηκε από το ίδιο το παιδί στον κ. Κατερέλλο. Μόνο που ο εφιάλτης δεν είχε ξεκινήσει. Η Τζωρτζίνα έζησε ότι πιο εφιαλτικό μπορούσε να ζήσει ένα παιδί!».

Τους ισχυρισμούς των νοσηλευτριών για την ψυχρότητα της 35χρονης και τον εκνευρισμό της τελευταίας σχολίασε η εισαγγελέας: «Πως κρίνει τις νοσηλεύτριες; Ενώ η ίδια δεν είχε ούτε μια φορά κάνει μπάνιο το παιδί! Γιατί δεν ζήτησε να περιποιηθεί ποτέ το παιδί της; Αν όντως πήγαινε περιποιημένη η κατηγορούμενη, είχαν άδικο να το παρατηρούν; Ήταν τόσο περίεργο για την ίδια να θέλουν να δουν το πένθος της; Να δουν τον πόνο της;». Μάλιστα, λίγο αργότερα ανέφερε πως η κατηγορούμενη «δεν είχε αναλάβει ποτέ να κάνει ούτε ένα μπάνιο το παιδί της! Δεν είχε καν ζητήσει να χτενίσει την Τζωρτζίνα! Πως είναι δυνατόν να τα βάζει με τις νοσηλεύτριες;».

Περιέγραψε τον σύζυγο της ως «άνθρωπο στο τρίτο υπόγειο», αλλά όπως είπε η εισαγγελέας, «ξέχασε ότι αυτόν τον άνδρα, αυτού του επιπέδου έκανε τα πάντα για να τον έχει μαζί της. Δε ζήτησε να χωρίσει για να λυτρωθεί. Ήθελε να μείνει μαζί του αν και την απάτησε, την εξευτέλισε κι εκείνη έμεινε εκεί. Τον ήθελε κοντά της».

Το μόνο σημείο στην απολογία της 35χρονης που φάνηκε συγκλονισμένη, ήταν κατά την εισαγγελέα η περιγραφή της σύλληψής της και η κακή συμπεριφορά των αστυνομικών της ΓΑΔΑ, χωρίς όμως να το αποδείξει.

«Είπε ότι όταν κάνεις παιδιά μπαίνεις σε δεύτερη μοίρα. Ότι δεν αγόραζε ρούχα για τον εαυτό της; Αυτό ήταν; Είπε ότι οι δημοσιογράφοι έφτιαξαν ένα μύθο γύρω από το όνομα της. Ακόμα και στην απολογία της έδειξε εμμονή με τους δημοσιογράφους. Μας είπε ότι απασχολούσε το μυαλό της με τους δημοσιογράφους! Είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα ότι ξεπερνούσε το πένθος με τους δημοσιογράφους, που κατά τα αλλά μας είπε ότι μισεί; Μας είπε ότι ο εν διαστάσει σύζυγο της ότι ήταν γνωστό στην Πάτρα, αλλά δεν την ρώτησε κανείς! Όπως κανείς δε τη ρώτησε για τις ερωτικές επαφές της. Η απάντηση για τις ερωτικές επαφές με το σύζυγο της ήρθε σε ερώτηση της προέδρου για το πως διαχειρίστηκε το θάνατο της Τζωρτζίνας!».

«Δυστυχώς, η πραγματική ζωή ξεπερνάει το πιο ευφάνταστο σενάριο» ήταν η τελευταία φράση της εισαγγελέως…

Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Φεβρουαρίου με την αγόρευση των δικηγόρων της πλευράς Δασκαλάκη που έχει δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας.

newsbomb.gr