search-button
cross-out

Αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό FBI – Οι αρμοδιότητες και οι υποδιευθύνσεις

Ο υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης αναλαμβάνει χρέη διοικητή και ο υποστράτηγος Γιώργος Τζήμας χρέη υποδιευθυντή - Το «πεδίο» δράσης της ΔΟΑΕ
Αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό FBI – Οι αρμοδιότητες και οι υποδιευθύνσεις

Ξεκινά τη λειτουργία της η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI και θα έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Χθες Δευτέρα (7/10) εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων και των ταξιάρχων που θα στελεχώσουν την υπηρεσία με τον υποστράτηγο Φώτη Ντουΐτση να αναλαμβάνει χρέη διοικητή και τον υποστράτηγο Γιώργο Τζήμα να αναλαμβάνει χρέη υποδιευθυντή.

Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (όπως είναι η επίσημη ονομασία της νέας υπηρεσίας), σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, είναι η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα, η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους.

Όπως εξήγησαν στο protothema.gr αστυνομικές πηγές, «από εδώ και πέρα τις σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που έχουν ανθρωποκτονίες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κα., θα τις αναλαμβάνει αυτή η υπηρεσία. Σε αυτή θα πηγαίνουν οι υποθέσεις από όλη την Ελλάδα που αφορούν σε οργανωμένο έγκλημα και θα γίνεται η διαχείριση τους από έναν κεντρικό πυρήνα».

Στο πεδίο δράσης της υπηρεσίας θα περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία με Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρμόδιων περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, η συνεργασία με άλλες κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλες Αρχές και υπηρεσίες και ιδίως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι η συνεργασία της ΔΑΟΕ με την EUROPOL, την INTERPOL και με συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της χώρας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, καθώς επίσης η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες, στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Σημειώνεται πως στη ΔΑΟΕ θα υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr