Απόψε η πανσέληνος Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνοΤην Αυγουστιάτικη πανσέληνο, ή αλλιώς την «Πανσέληνο του Οξύρρυγχου» θα μπορέσουμε να απολαύσουμε απόψε στον ουρανό.
Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου φαίνεται πλήρες ήδη από το βράδυ της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για διαδοχικές νύχτες.
On the night of August 19-20, a rare celestial event will take place: a full moon, supermoon, and blue moon will all occur simultaneously.
This phenomenon, which happens only once every 15-20 years, will appear as the "Sturgeon Moon," a name given by Native American tribes.
The… pic.twitter.com/QobYIYJp4X
— Venik (@venik44) August 18, 2024
Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών.
Το Old Farmer’s Almanac, το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάστηκε «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω του ενδημικού ψαριού «μουρούνα» του γλυκού νερού των Μεγάλων Λιμνών και της λίμνης Champlain – που αλιεύεται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού. Το ψάρι αποτελούσε βασική πηγή τροφής για τους αυτόχθονες Αμερικανούς που ζούσαν στην περιοχή.
Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024
Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).
A #supermoon will be in the sky Monday night and near its “perigee,” meaning the point in its orbit when it is relatively close to earth and Extra Rare it’s a Blue Moon 🌕#Astronomy #Space #SaturdayMood #SaturdayVibes
@USATODAY @CONTEMPRA_INN🌹
pic.twitter.com/1q4yFtAPiE— ContempraINN🌹 (@CONTEMPRA_INN) August 17, 2024
Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 ως μια νέα ή μια πανσέληνος που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη.
protothema.gr