Αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό νεαρού μάγειρα από τον εργοδότη του στο Ηράκλειο
Σύμφωνα με το Σωματείο, ο εργοδότης φέρεται να έπιασε από τον λαιμό τον νεαρό εργαζόμενο μετά από διαφωνία
Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό βίας που φέρεται να σημειώθηκε, κατά δήλωσή του, σε βάρος εργαζόμενου μάγειρα σε εστιατόριο της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Το καταγγελλόμενο συμβάν γνωστοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού προσωπικού Ηρακλείου.
Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό βίας που φέρεται να σημειώθηκε, κατά δήλωσή του, σε βάρος εργαζόμενου μάγειρα σε εστιατόριο της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Το καταγγελλόμενο συμβάν γνωστοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού προσωπικού Ηρακλείου.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου κ. Νεκτάριος Μωυσάκης αποκάλυψε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγα 24ωρα στην κουζίνα του εν λόγω καταστήματος, με τον εργοδότη να πιάνει από τον λαιμό τον νεαρό εργαζόμενο, μετά από διαφωνία που φέρεται να προηγήθηκε μεταξύ τους εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Μωυσάκη, ο νεαρός, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας εδώ και περίπου δύο χρόνια, έφερε μώλωπες στον σβέρκο, όπου φέρεται να τον έσφιξε ο εργοδότης του.
Σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη, αφού πέρασαν μερικές ώρες από το περιστατικό, ο εργοδότης φέρεται να προσέγγισε – έχοντας “μαλακώσει” – τον εργαζόμενο, ωστόσο ο τελευταίος δε φάνηκε διατεθειμένος να δουλέψει ξανά. Με αφορμή το επίμαχο περιστατικό, ο κ. Μωυσάκης παρότρυνε συναδέλφους του, οι οποίοι πιθανώς έχουν πέσει κι εκείνοι θύματα εργοδοτικής βίας (ή εν γένει αυθαιρεσίας), να επικοινωνούν με το Σωματείο και να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις τους, έστω και ανώνυμα.
«Πιστεύουμε ότι έχουν συμβεί κι άλλου είδους τέτοια περιστατικά που περιλαμβάνουν ψυχολογική-λεκτική βία, η οποία πολλές φορές είναι χειρότερη από τη σωματική. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο της απόλυσης, δεν τολμούν να τα γνωστοποιήσουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να μένουν κρυφά τέτοια περιστατικά, προκειμένου να σταματήσουν να συμβαίνουν…», μας είπε ο Νεκτάριος Μωυσάκης, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους συμβάντα μάς «γυρίζουν πενήντα χρόνια πίσω».
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου στάθηκε και στις γενικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι μάγειρες το τελευταίο διάστημα.
«Υπάρχουν εργαζόμενοι που πάνε στη δουλειά στις 7 το πρωί και φεύγουν στις 10 το βράδυ. Μιλάμε για δουλεία! Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας μάγειρας δεν κάνει μόνο τον μάγειρα, αφού πρέπει παράλληλα να κάνει τον λαντζέρη, να καθαρίζει κ.λπ.», μας εξηγεί ο κ. Μωυσάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι τραγική και οι έλεγχοι των αρμοδίων είναι ελλιπείς, αφού το τελευταίο διάστημα εστιάζονται στο υγειονομικό σκέλος.
Σύμφωνα με την καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Ηρακλείου, το εν λόγω συμβάν άσκησης σωματικής βίας σημειώθηκε σε εστιατόριο στο Ηράκλειο. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το περιστατικό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
«Το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο το περιστατικό σωματικής βίας σε εργαζόμενο-μάγειρα που εκδηλώθηκε σε εστιατόριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τον εργοδότη του. Το σωματείο στέκεται και στηρίζει τον εν λόγω εργαζόμενο, αλλά και κάθε εργαζόμενο που υφίσταται τέτοιου είδους συμπεριφορά.
Η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και απαιτούμε να προχωρήσουν οι ανάλογες διαδικασίες όπως ορίζει ο νόμος. Η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και αναμένουμε να προχωρήσουν τα δέοντα», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου.
«Τέλος, το σωματείο θέλει να τονίσει ότι η σκόπιμη επιβολή δύναμης είτε σωματικής είτε ψυχολογικής είτε ηθικής σε χώρους εργασίας είναι απολύτως απορριπτέα και θυμίζει τελείως άλλες εποχές. Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις, σωματικές είτε ψυχολογικές, στον εργαζόμενο, οι οποίες δεν είναι διόλου απίθανο να είναι θανάσιμες», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην επίμαχη ανακοίνωση.
Απολύθηκε μετά την αναρρωτική
Το επίμαχο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εργοδοτικών αυθαιρεσιών που φέρεται να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη, στον τουριστικό και τον επισιτιστικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, είχε προκληθεί πανελλαδικά σάλος, όταν η “Νέα Κρήτη” είχε αποκαλύψει ότι ένας 60χρονος μάγειρας λιποθύμησε, μετά από εξοντωτικές συνθήκες εργασίας σε 5άστερο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί και τελικά να… απολυθεί!
Πρόκειται για 60χρονο εποχικό μάγειρα, χωρισμένο και πατέρα ενός παιδιού, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι εργαζόταν χωρίς ένα ρεπό και πάνω από οκτάωρο σε καθημερινή βάση, χωρίς διάλειμμα ούτε καν για φαγητό, με συνέπεια να λιποθυμήσει από υπερκόπωση και να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, όπου και νοσηλεύτηκε για μία μέρα. Οι γιατροί τού είχαν υπογράψει τότε “αναρρωτική”, ωστόσο, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ο εργοδότης του τον απέλυσε. Ακολούθησε καταγγελία του συμβάντος από τον 60χρονο στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.
Μιλώντας τότε στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του σωματείου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, είχε επισημάνει ότι έγιναν οι απαιτούμενες προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, στον 60χρονο είχε γίνει «σύμβαση σε εποχικό ξενοδοχείο αορίστου χρόνου, που αυτό απαγορεύεται, αφού η σύμβαση πρέπει να είναι ορισμένου χρόνου. Και για μας τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η ορισμένου χρόνου σύμβαση λήγει όταν τελειώσει και η τουριστική περίοδος. Δούλευε πάνω από 8 ώρες καθημερινά. Ο άνθρωπος ζητούσε, επειδή είναι καπνιστής, να του επιτρέψουν καθημερινά να βγαίνει έξω για ένα τσιγάρο στη διάρκεια της δουλειάς. Και δεν του το επέτρεπαν. Για φαγητό ούτε λόγος. Και στο τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή συνέβη το εξής περιστατικό: Ο άνθρωπος από υπερκόπωση λιποθύμησε την ώρα της εργασίας του. Τον μετέφεραν στο ΠΑΓΝΗ – έχουμε και χαρτί από γιατρό. Και δεν προλαβαίνει να γυρίσει στη δουλειά, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική με χαρτί γιατρού, του ανακοινώνουν ότι τον απολύουν».
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου κ. Νεκτάριος Μωυσάκης αποκάλυψε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγα 24ωρα στην κουζίνα του εν λόγω καταστήματος, με τον εργοδότη να πιάνει από τον λαιμό τον νεαρό εργαζόμενο, μετά από διαφωνία που φέρεται να προηγήθηκε μεταξύ τους εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Μωυσάκη, ο νεαρός, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας εδώ και περίπου δύο χρόνια, έφερε μώλωπες στον σβέρκο, όπου φέρεται να τον έσφιξε ο εργοδότης του.
Σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη, αφού πέρασαν μερικές ώρες από το περιστατικό, ο εργοδότης φέρεται να προσέγγισε – έχοντας “μαλακώσει” – τον εργαζόμενο, ωστόσο ο τελευταίος δε φάνηκε διατεθειμένος να δουλέψει ξανά. Με αφορμή το επίμαχο περιστατικό, ο κ. Μωυσάκης παρότρυνε συναδέλφους του, οι οποίοι πιθανώς έχουν πέσει κι εκείνοι θύματα εργοδοτικής βίας (ή εν γένει αυθαιρεσίας), να επικοινωνούν με το Σωματείο και να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις τους, έστω και ανώνυμα.
«Πιστεύουμε ότι έχουν συμβεί κι άλλου είδους τέτοια περιστατικά που περιλαμβάνουν ψυχολογική-λεκτική βία, η οποία πολλές φορές είναι χειρότερη από τη σωματική. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο της απόλυσης, δεν τολμούν να τα γνωστοποιήσουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να μένουν κρυφά τέτοια περιστατικά, προκειμένου να σταματήσουν να συμβαίνουν…», μας είπε ο Νεκτάριος Μωυσάκης, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους συμβάντα μάς «γυρίζουν πενήντα χρόνια πίσω».
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου στάθηκε και στις γενικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι μάγειρες το τελευταίο διάστημα.
«Υπάρχουν εργαζόμενοι που πάνε στη δουλειά στις 7 το πρωί και φεύγουν στις 10 το βράδυ. Μιλάμε για δουλεία! Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας μάγειρας δεν κάνει μόνο τον μάγειρα, αφού πρέπει παράλληλα να κάνει τον λαντζέρη, να καθαρίζει κ.λπ.», μας εξηγεί ο κ. Μωυσάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι τραγική και οι έλεγχοι των αρμοδίων είναι ελλιπείς, αφού το τελευταίο διάστημα εστιάζονται στο υγειονομικό σκέλος.
Σύμφωνα με την καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Ηρακλείου, το εν λόγω συμβάν άσκησης σωματικής βίας σημειώθηκε σε εστιατόριο στο Ηράκλειο. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το περιστατικό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
«Το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο το περιστατικό σωματικής βίας σε εργαζόμενο-μάγειρα που εκδηλώθηκε σε εστιατόριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τον εργοδότη του. Το σωματείο στέκεται και στηρίζει τον εν λόγω εργαζόμενο, αλλά και κάθε εργαζόμενο που υφίσταται τέτοιου είδους συμπεριφορά.
Η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και απαιτούμε να προχωρήσουν οι ανάλογες διαδικασίες όπως ορίζει ο νόμος. Η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και αναμένουμε να προχωρήσουν τα δέοντα», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου.
«Τέλος, το σωματείο θέλει να τονίσει ότι η σκόπιμη επιβολή δύναμης είτε σωματικής είτε ψυχολογικής είτε ηθικής σε χώρους εργασίας είναι απολύτως απορριπτέα και θυμίζει τελείως άλλες εποχές. Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις, σωματικές είτε ψυχολογικές, στον εργαζόμενο, οι οποίες δεν είναι διόλου απίθανο να είναι θανάσιμες», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην επίμαχη ανακοίνωση.
Πηγή: neakriti.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.