Νίκος Δένδιας στο Star:”Εάν δεχθούμε επίθεση θα ζητήσουμε Ευρωπαϊκή βοήθεια”
Έναν ευρύ κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, από τον τουρισμό και τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών – εξαγωγών με την Τουρκία, ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. «Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το ΣΕΥ στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με […]Έναν ευρύ κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, από τον τουρισμό και τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών – εξαγωγών με την Τουρκία, ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.
«Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το ΣΕΥ στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε και έδωσε την εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα της Τουρκίας και των κυρώσεων τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Σχετικά με το άρθρο αμυντικής συνδρομής από την ΕΕ σε κράτος μέλος της, για την ενεργοποίηση του οποίου προειδοποίησε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι θα υπάρξει ελληνικό αίτημα σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Είπα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουν τον εθνικό της χώρο και θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42. Είναι το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύει ξεάθαρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να είμαστε και σε αυτό συνεννοημένοι με τους εταίρους μας… Η Ελλάδα αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού χώρου θα αντιδράσει».
Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανέφερε στο ΣΕΥ ότι είναι ανύπαρκτο και η έκταση για την οποία ζητά τις άδειες για έρευνα η Τουρκία είναι κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Αρκεί κανείς να κοιτάξει στον χάρτη, όπως είπα στο συμβούλιο μπορεί να κολυμπήσει κάποιος εκεί από την Ελλάδα, δε χρειάζεται καν βάρκα».
Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε ότι επισήμανε στους ομολόγους του ότι το ΣΕΥ πρέπει να είναι έτοιμο γι’ αυτό το ενδεχόμενο (εκδήλωσης ενέργειας τουρκικής παραβατικότητας), «για να μην τρέχουνε την τελευταία στιγμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει και οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι μόνο ελληνικός χώρος είναι ευρωπαϊκός χώρος».
Όσον αφορά την ΕΕ υπογράμμισε ο κ. Δένδιας: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία. Η ΕΕ, αν το θέλει, είναι παγκόσμια υπερδύναμη. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κράτος μέλος που δε θα θελήσει την υπεράσπιση ενός άλλου κράτους μέλους».
Για τα όσα υποστήριξε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου για τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές και επισήμανε: «Η γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ».