Αγιά Σοφιά: Το μπαλάκι στον Ερντογάν αν θα γίνει τζαμί – Σε 15 ημέρες η επίσημη απόφαση του τουρκικού ΣτΕ
Με διαδικασίες εξπρές συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για το θέμα της μετατροπής ή μη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ελήφθη μέσα σε μόλις 17 λεπτά και αναμένεται να εκδοθεί γραπτώς μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Αρκεί ένα φιρμάνι Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το […]Με διαδικασίες εξπρές συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για το θέμα της μετατροπής ή μη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ελήφθη μέσα σε μόλις 17 λεπτά και αναμένεται να εκδοθεί γραπτώς μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
Αρκεί ένα φιρμάνι Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας γνωμοδότησε ότι η υπογραφή του Κεμάλ είναι αυθεντική, πετώντας με τον τρόπο αυτό το “μπαλάκι” για την Αγιά Σοφιά, στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, μπορεί να λάβει όποια απόφαση επιθυμεί, εκδίδοντας απλά και μόνο ένα Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται, με δύο λόγια, για μια γνωμοδότηση που αφήνει λυτά τα χέρια στον Ερντογάν ώστε να χρησιμοποιήσει όπως θέλει και όποτε θέλει -ακόμη και ως εργαλείο ψηφοθηρίας- το “χαρτί” της μετατροπής ή μη του μνημείου της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι προηγούμενες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για το ζήτημα αυτό, όπως η απόφαση του 2008, αλλά και η απόφαση του 1934, σύμφωνα με την οποία προστατεύεται το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς. Εκείνο που αποτελεί την κρίσιμη διαφορά είναι ότι το τουρκικό ΣτΕ γνωμοδοτεί πως αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα του Ερντογάν για να αλλάξει το μουσιακό καθεστώς της Αγιά Σοφιάς -άρα να προχωρήσει σε πιθανή μετατροπή της σε τέμενος.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό ΣτΕ συνεδρίασε για να γνωμοδοτήσει επί της προσφυγής του τουρκικού συλλόγου “Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος”. Με την προσφυγή του ο σύλλογος ζητούσε να επεξεταστεί το διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα της υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ.
Η πρόταση Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους.
Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.
Σημειώνεται ότι τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.
Πομπέο: Να παραμείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά
Χθες, παραμονή της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, υπήρξε παρέμβαση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και να σεβαστεί τις θρησκευτικές παραδόσεις.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υπονόμευση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του – που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών” αναφέρει η ανακοίνωση του Μάικ Πομπέο.
Εκνευρισμός στο Φανάρι
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση θα “θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ”, τονίζοντας πως η Αγιά Σοφιά “ανήκει στην ανθρωπότητα”. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Deutsche Welle” ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας Κωνσταντίνος Μύρων υποστήριξε πως “η δικαιοσύνη στην Τουρκία δεν είναι ανεξάρτητη και υποστήριξε πως η μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί “θα επιδείνωνε τη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε, κυρίως δε με την ορθόδοξη γείτονα Ελλάδα. Επιπλέον το βήμα αυτό θα ζημίωνε και τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη”.
UNESCO: Εμείς θα πρέπει να αποφασίσουμε
Παρά το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά ανήκει ήδη, από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της UNESCO ως μουσείο, εντούτοις ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να απαξιώνει τον διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την στιγμή που υπάρχει σύμβαση της Τουρκίας με την UNESCO, τότε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα προκειμένου να αποφασίσει η επιτροπή παγκόσμιας κληρονομίας. Αυτό ουσιαστικά τονίζεται από τον διεθνή οργανισμό σημειώνοντας πως δεν μπορεί η Άγκυρα να μετατρέψει από μόνη ένα μουσείο σε μουσουλμανικό Τέμενος.
Στεφανής: Αναμενόμενη η απόφαση – Δίνει χρόνο στον Ερντογάν
Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή το δικαστήριο βγαίνει έξω από το πολιτικό “μπρα ντε φερ” για την οικουμενικότητα ή μη του χώρου της Αγιάς Σοφιάς και παραπέμπει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εκείνη πολιτικά τι θέλει να κάνει.
“Και αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις τις οποίες γέννησε η σκέψη αυτή του κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι και προς το συμφέρον του κ. Ερντογάν. Του δίνει χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αυτά τα οποία θέλει”, τόνισε ο κ. Στεφανής.
Επανέλαβε επίσης, ότι πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο και προειδοποίησε χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες.
Πηγή: thetoc.gr