Διχάζει η αποτέφρωση: Ποιοι είναι αυτοί που την επιλέγουν στην Eλλάδα -Οι αντιδράσεις από συγγενείς και εκκλησία
980 άτομα έχουν επιλέξει την αποτέφρωση στους εννέα μήνες που λειτουργεί η Ριτσώνα
Αποτέφρωση ή ταφή; Η απάντηση μέχρι και πριν από 9 μήνες περίπου ήταν ταφή για την Ελλάδα, γιατί αν κάποιος ήθελε να αποτεφρωθεί έπρεπε οι συγγενείς του να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας είναι γεγονός και όπως έγραψε χθες το protothema.gr κάποιοι επώνυμοι είχαν τελευταία επιθυμία την αποτέφρωση και αυτό μπόρεσε να γίνει στη χώρα μας στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Τουλάχιστον 980 άτομα έχουν επιλέξει την αποτέφρωση στους περίπου εννέα μήνες που λειτουργεί η Ριτσώνα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης κ. Αντώνη Αλακιώτη ο οποίος μίλησε στο protothema.gr αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός.
Μάλιστα εξήγησε ότι πολλοί συγγενείς δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους να αποτεφρωθεί και αντί να τον πάνε στη Ριτσώνα προτιμούν την ταφή. «Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενώ θέλουν να αποτεφρωθούν φοβούνται ότι οι συγγενείς τους δεν θα τους εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν και το έχει προβλέψει και ο νομοθέτης είναι με μια συμβολαιογραφική πράξη να βρουν δυο άτομα από το φιλικό τους ή και το συγγενικό περιβάλλον που να τους εμπιστέυονται πάρα πολύ και να γνωρίζουν ότι θα εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία.
Με αυτό τη συμβολαιογραφική πράξη θα αποτεφρωθούν ανέξαρτητα εάν οι συγγενείς έχουν αντιρρήσεις και ανεξάρτητα τον βαθμό συγγένειας που θα έχουν με τον νεκρό». Ο κ. Αλακιώτης αποκαλύπτει και ένα ακόμη γεγονός το οποίο έχει να κάνει με τις ιδεοληψίες και προκαταλήψεις που υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα και που συντηρεί και η Εκκλησία.
«Μετά από 23 χρόνια προσπαθειών η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης κατάφερε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να μπορέσει σε συνεργασία με μια επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία να κατασκευάσουμε το πρώτο αποτεφρωτήριο στη χώρα μας. Το αποτεφρωτήριο για να είναι βιώσιμο χρειάζεται 1.100 με 1.200 αποτεφρώσεις το χρόνο.
Εμείς είμαστε 980 άρα τους επόμενους μήνες θα είμαστε στα όρια της βιωσιμότητας. Δυστυχώς αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι ιδεοληψίες και προκαταλήψεις που υπάρχουν στο συγγενικό περιβάλλον των ανθρώπων που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν. Πολλοί απ’αυτούς δηλώνουν ότι αν προχωρήσει η αποτέφρωση οι άλλοι συγγενείς θα διαρίξουν τις συγγενικές σχέσεις και δεν θα τους ξαναμιλήσουν. Έτσι, για να μην διαταραχθούν οι οικογενειακές και συγγενικές σχέσεις και αντί να εκτελέσουν την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου δεν τον αποτεφρώνουν αλλά τον θάβουν. Έχω και πολλές περιπτώσεις επωνύμων που θέλουν να αποτεφρωθούν, αλλά όπως μου αναφέρουν όταν το δηλώνουν στα παιδιά τους τότε κάποια από αυτά αντιδρούν και δεν ξέρουν τι θα γίνει».
Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη από τα 980 άτομα που έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρωθεί οι περισσότεροι είναι άνδρες. Το πρώτο άτομο που αποτεφρώθηκε ήταν γυναίκα, ενώ στη συνέχεια αν και πίστευε ότι οι γυναίκες θα είχαν τα πρωτεία τελικά το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο.
«Ο Σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο η αποτέφρωση είναι πάνω από 50%. Πέρυσι στην Αμερική το ποσοστό αποτέφρωσης έφθασε το 53 %. Στην Αγγλία το ποσοστό είναι 80%, στο 63% είναι στη Γερμανία και 80% στην Τσεχία. Όλος ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος αποτεφρώνεται όλες οι ελληνόφωνες εκκλησίες δίνουν την ευχή στους Έλληνες να αποτεφρωθούν Τη Μαρία Κάλας την έψαλαν και όλοι ήξεραν ότι θα αποτεφρωθεί. Μόνο εδώ η Ιερά Σύνοδος εμμένει στο να μην ψάλουν τους νεκρούς. Η Εκκλησία τιμωρεί τα παιδιά και τους συγγενείς γιατί ο νεκρός έχει πεθάνει και τους τιμωρεί επειδή ο νεκρός αποφάσισε να αποτεφρωθεί. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας να μην εκτελείται η τελευταία επιθυμία του ανθρώπου. Αυτό είναι βάρβαρο».
Ο αγώνας του κ. Αλακιώτη για να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια, όταν το 1996 έδωσε υπόσχεση στο φίλο του γνωστό ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη ότι θα τον αποτέφρωνε στην Ελλάδα. Αλλά ο Παύλος Μοσχίδης έφυγε από τη ζωή το 2004 και ο κ. Αλακιώτης μαζί με τον αδερφό του Μοσχίδη Γιώργο τον πήγαν στη Βουλγαρία για αποτέφρωση μιας και στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε νόμος για την αποτέφρωση. Αυτή την υπόσχεση που είχε δώσει στο φίλο του την κράτησε και έγινε πράξη ύστερα από 23 χρόνια, ενώ μέχρι τότε ο ίδιος είχε ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε το 2006 να υπάρξει νόμος. Όπως είπε στο protothema.gr σε αυτό το νόμο είχε βοηθήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον Μακαριστό Χριστόδουλο και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα. Και από το 2006 πέρασαν άλλα 13 χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όποτε εγκαινιάστηκε στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο.
Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.