Σήμερα ξεκινά η δοκιμή του εμβολίου σε 45 εθελοντές
Ο πρώτος υγιής εθελοντής πρόκειται να λάβει σήμερα το πρώτο εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί κατά του κοροναϊού. Οι δοκιμές αφορούν συνολικά 45 άτομα και πραγματοποιούνται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Σιάτλ. Οι εθελοντές θα λάβουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα οποία χρηματοδοτούν τις δοκιμές. Δεν υπάρχει κίνδυνος […]Ο πρώτος υγιής εθελοντής πρόκειται να λάβει σήμερα το πρώτο εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί κατά του κοροναϊού. Οι δοκιμές αφορούν συνολικά 45 άτομα και πραγματοποιούνται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Σιάτλ.
Οι εθελοντές θα λάβουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα οποία χρηματοδοτούν τις δοκιμές.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους συμμετέχοντες να μολυνθούν, καθώς το πειραματικό εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος των δοκιμών είναι να ελεγχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ σε επόμενη φάση θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου.
Δεκάδες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο καθώς οι περιπτώσεις COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι έρευνες αφορούν διαφορετικούς τύπους εμβολίων, που αναπτύσσονται από νέες τεχνολογίες, οι οποίες όχι μόνο είναι ταχύτερες από ό, τι στα παραδοσιακά εμβόλια, αλλά μπορεί να αποδειχθούν και πιο ισχυρές. Μερικοί μάλιστα ερευνητές μελετούν ακόμη και προσωρινά εμβόλια, που μπορεί να προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων για ένα μήνα ή δύο.
Την ίδια ώρα, μία άλλη αμερικανική εταιρεία, η Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει δοκιμές ενός άλλου εμβολίου τον επόμενο μήνα σε λίγους εθελοντές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και σε κέντρο δοκιμών στο Κάνσας Σίτυ του Μιζούρι, ακολουθούμενη από παρόμοια μελέτη στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Ακόμη και αν οι αρχικές δοκιμές ασφάλειας πηγαίνουν καλά, «μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα έως ενάμιση χρόνο», ώστε κάθε εμβόλιο να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση, σύμφωνα με τον Δρ Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών του NIH .
Έρευνες συνεχίζονται και για φαρμακευτικές θεραπείες. Στην Κίνα, οι επιστήμονες δοκιμάζουν ένα συνδυασμό φαρμάκων για τον ιό HIV έναντι του νέου κοροναϊού, καθώς και ένα πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται remdesivir που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του Ebola. Στις ΗΠΑ, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα άρχισε επίσης τη δοκιμή remdesivir σε Αμερικανούς, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν COVID-19 αφού εκκενώθηκαν από κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία.
Πηγή: virus.com.gr