Κορονοϊός: Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης όπου βάζουν σε καραντίνα τους ασθενείς
Τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές ειδήσεις για την εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό και στις αναφορές για τις συνθήκες απομόνωσης αυτών όσο και των ασθενών, ίσως έχετε προσέξει πως συχνά επισημαίνεται ότι τα άτομα αυτά νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Τι είναι όμως αυτοί, πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν; Πρόκειται φυσικά για […]Τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές ειδήσεις για την εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό και στις αναφορές για τις συνθήκες απομόνωσης αυτών όσο και των ασθενών, ίσως έχετε προσέξει πως συχνά επισημαίνεται ότι τα άτομα αυτά νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Τι είναι όμως αυτοί, πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν;
Πρόκειται φυσικά για θαλάμους απομόνωσης νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων που είναι έτσι κατασκευασμένα/διαμορφωμένα για να εμποδίσουν την μετάδοση ασθενειών.
Μοιάζουν αρκετά με τους θαλάμους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας διαθέτουν εξοπλισμό για διασωληνώσεις, μόνιτορ που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών κλπ.
Η βασική διαφορά είναι πως δεν υπάρχουν παράθυρα που ανοίγουν ενώ υπάρχει ειδικό σύστημα εξαερισμού που παράγει αρνητική πίεση επιτρέποντας στον αέρα να κινείται στο χώρο χωρίς όμως να δραπετεύει από αυτόν.
Έτσι όταν κάποιος ανοίγει την πόρτα για να εισέλθει ή να εξέλθει σε έναν τέτοιο θάλαμο ο αέρας που υπάρχει εντός αυτού δεν βγαίνει προς τα έξω και έτσι αποτρέπεται η διασπορά επιβλαβών για την υγεία σωματιδίων. Όπως αυτά δηλαδή που θα μπορούσαν να δραπετεύσουν στην περίπτωση αερομεταφερόμενων ιών όπως π.χ ο πρόσφατος νέος κορονοϊός Covid-19, ο έμπολα, κ.α.
Υπάρχουν βέβαια και οι θάλαμοι θετικής πίεσης όπου διατηρείται υψηλότερη πίεση. Σε αυτούς τους θαλάμους ο αέρας μπορεί να βγει χωρίς όμως να επιστρέψει ξανά σε αυτόν και κάθε αερομεταφερόμενο σωματίδιο που δημιουργείται εντός του θαλάμου φιλτράρεται πως τα έξω. Μικρόβια, σωματίδια και άλλες μολυσματικές ουσίες δε θα εισέλθουν στον χώρο. Έτσι, ευάλωτοι ασθενείς προστατεύονται από την ανάπτυξη λοιμώξεων και ασθενειών.
Πηγή: huffingtonpost.gr, zarpanews.gr