Κορονοϊός: 43 κρούσματα σε κατ’ οίκον περιορισμό – Τι οδηγίες ακολουθούν
Τα κρούσματα του κορωνοϊού που τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες έως ότου αναρρώσουν.
Καθώς ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται στη χώρα μας, συνιστάται σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους να απομονωθούν στο σπίτι τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και άτομα τα οποία έχει μολύνει ο κορωνοϊός.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του ιού που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ανέρχονταν χθες σε 43. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ταξιδέψει σε Αίγυπτο και Ισραήλ, όπου και μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο έχουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. Επιπλέον, δεν πάσχουν από κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Επομένως, δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και γι’ αυτό τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο κατ’ οίκον περιορισμός, όμως, δεν σημαίνει ότι θα περάσουν 14 ημέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες οδηγίες οι οποίες αποσκοπούν:
Στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν έντονων συμπτωμάτων, εάν και εφ’ όσον τα εκδηλώσουν
Στην αποτροπή του ενδεχομένου να περάσει ο κορωνοϊός στους οικείους τους
Τι πρέπει να κάνουν
Ο ΕΟΔΥ έχει συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα στο σπίτι των ανθρώπων που έχει μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19. Οι κυριότερες είναι οι εξής:
- Τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία του ασθενούς με επαγγελματία Υγείας
- Διαμονή του ασθενούς σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν. Οι υπόλοιποι συγγενείς του πρέπει να βρίσκονται σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να παραμένουν σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από αυτόν.
- Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή. Ιδανικά πρέπει να οριστεί μόνο ένα άτομο. Το άτομο αυτό δεν πρέπει να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δεν θα είναι ηλικιωμένο, ούτε θα πάσχει από χρόνιο νόσημα). Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
- Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι. Οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να αερίζονται καλά.
- Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή. Το άτομο αυτό δεν πρέπει να πιάνει τη μάσκα με τα χέρια του. Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη, καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια συνιστάται καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.
Το πλύσιμο των χεριών
Απαραίτητη είναι επίσης η προσεκτική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα συνιστάται:
- Εφαρμογή υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του. Το ίδιο πρέπει να γίνεται πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν την κατανάλωση φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Καλή υγιεινή των χεριών σημαίνει πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι.
- Χρήση χειροπετσέτας μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρήση υφασμάτινης πετσέτας η οποία αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
- Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από όλους και ιδιαίτερα από τον ασθενή. Πρέπει πάντοτε να βήχουν και να φταρνίζονται καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη τους με απλή χειρουργική μάσκα, χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα τους. Ύστερα πρέπει να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους. Αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για κάλυψη της μύτης και του στόματος δεν είναι μιας χρήσης, πρέπει να πλένονται σχολαστικά.
- Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά (ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα, άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις, κόπρανα) με γυμνά χέρια. Το άτομο που φροντίζει τον ασθενή πρέπει να φορά γάντια μιας χρήσης. Ύστερα πρέπει να τα βγάζει προσεκτικά και να σαπουνίζει καλά τα χέρια του.
- Τοποθέτηση των μολυσματικών υλικών του ασθενή (π.χ. γάντια, μάσκες, χαρτομάντιλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιό του. Ύστερα η σακούλα μπορεί να απορριφθεί μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
Καθαρισμός και απολύμανση αντικειμένων
Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των αντικειμένων που χρησιμοποιεί ή αγγίζει ο ασθενής. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται:
- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή. Παραδείγματος χάριν, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά και ύστερα να επαναχρησιμοποιηθούν.
- Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς. Να χρησιμοποιείται κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, το οποίο θα ξεβγάζεται. Ύστερα πρέπει να γίνεται απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης (αναλογία 1:10)
- Καθημερινός καθαρισμός της τουαλέτας με το ίδιο διάλυμα.
- Τοποθέτηση λερωμένων ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα. Αυτό πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η επαφή τους με το δέρμα και τα ρούχα. Τα αντικείμενα αυτά πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό, αλλά σε υψηλή θερμοκρασία (600C – 900C). Ύστερα πρέπει να γίνεται και καλό στέγνωμα.
- Χρήση γαντιών και ρόμπας μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων. Στη συνέχεια ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών ή απολύμανση με αλκοολούχο διάλυμα.
- Παραμονή στο σπίτι του ασθενούς έως ότου υποχωρήσουν πλήρως τυχόν συμπτώματα και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
- Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους. Είναι απαραίτητο να ελέγχουν την σωματική θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα.
Πηγή: iatropedia.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.