Κορυφαίος επιδημιολόγος εξηγεί: Γιατί είναι δρακόντεια τα μέτρα για τον κορονοϊό
Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιδημιολόγους, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής δημόσιας υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας εξηγεί τη φαινομενική αντίφαση ανάμεσα στη σχετικά ήπια νόσο και τα δρακόντεια μέτρα για το νέο κορονοϊό.
Γιατί γίνεται τόση φασαρία για τον κορονοϊό;
Κρίσιμο ερώτημα των ημερών: αφού λέγεται ότι η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό δεν είναι συνήθως σοβαρή (ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται νοσοκομείο: 80-85%· ανάγκη για μονάδα εντατικής θεραπείας: περίπου 5%· επιβίωση: 98% ή περισσότερο), γιατί λοιπόν τόση φασαρία, γιατί τόσο ακραία μέτρα όπως κλείσιμο πόλεων και απομόνωση χιλιάδων ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο;
Τα μέτρα δεν λαμβάνονται για να αποτραπεί η υποτιθέμενη βαριά εξέλιξη της υγείας όσων κολλήσουν, αλλά (μέχρι τώρα) για ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΘΕΙ η διασπορά του ιού στην αρχική εστία (Κίνα) και άλλες περιοχές με δευτερογενή μετάδοση, ώστε ο ιός ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ, να μην εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και σιγά-σιγά να εξαλειφθεί (έτσι έγινε με το SARS). Αυτός ο στόχος, που δικαιολογεί τα δρακόντεια μέτρα στις πρώτες εστίες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.
Μετριασμός διασποράς του ιού
Στην επόμενη φάση (στην οποία ήδη αρχίζουμε να μπαίνουμε), που θεωρούμε ότι η πανδημική εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί, τα αυστηρά μέτρα πάλι δεν έχουν στόχο την αποφυγή της υποτιθέμενης βαριάς εξέλιξης της υγείας όσων κολλήσουν. Στοχεύουν στον ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί. Και μπορεί να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΙΟ, πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ από προηγούμενη μόλυνση ούτε υπάρχει εμβόλιο. Αν αρρωστήσουν πολλοί μαζί, τότε η μικρή αναλογία σοβαρά αρρώστων μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο (ή πολύ μεγάλο) απόλυτο αριθμό σοβαρά αρρώστων, με συνέπεια την μεγάλη (ή πολύ μεγάλη) ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.
Γι΄ αυτόν τον λόγο (και όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά) η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνκών επαφών είναι πολύ σημαντική. Και γι’ αυτόν τον λόγο, επίσης, έχει καίριο ρόλο ο συστηματικός σχεδιασμός της επέκτασης των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας για εργαστηριακό έλεγχο κοροναϊού, για περίθαλψη ασθενών σε νοσοκομεία, για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας (στο >80% των περιστατικών που αναμένεται να είναι ήπια).
Η ανάρτηση του καθηγητή στο Facebook
Πηγή: thetoc.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.