Κορονοϊός: 3 από τους 7 ασθενείς μολύνθηκαν εντός Ελλάδας! Φόβοι για πολλά εγχώρια κρούσματα
Επί ποδός είναι οι Έλληνες επιστήμονες, αλλά και οι υγειονομικές αρχές καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία του κορονοϊού ενδέχεται να αλλάξει μορφή τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας και να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα. Η ανησυχία των ειδικών δεν εστιάζεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων – τα οποία το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν […]Επί ποδός είναι οι Έλληνες επιστήμονες, αλλά και οι υγειονομικές αρχές καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία του κορονοϊού ενδέχεται να αλλάξει μορφή τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας και να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.
Η ανησυχία των ειδικών δεν εστιάζεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων – τα οποία το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν τα επτά – αλλά στο γεγονός ότι ο ιός έχει αρχίσει και μεταδίδεται και εντός της κοινότητας. Σχεδόν στα μισά κρούσματα, δηλαδή στα 3 από τα τα 7, ο ιός δεν “εισήχθη” από το εξωτερικό, αλλά διαδόθηκε με εγχώρια μετάδοση, δηλαδή από κάποιον ασθενή σε υγιές άτομο με το οποίο ήρθε σε επαφή.
Οι περιπτώσεις των “εισαγόμενων” κρουσμάτων είναι μεν καθοριστικής σημασίας -καθώς έφεραν τον ιό στη χώρα- όμως, η εξέλιξη της επιδημίας θα κριθεί στο εάν και κατά πόσον τα κρούσματα αυτά (τα οποία πιθανολογείται ότι είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν εντοπιστεί) θα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό στους πολίτες εντός Ελλάδας (συνεχιζόμενη μετάδοση). Οι τελευταίες εξελίξεις δυστυχώς, επιβεβαιώνουν το τελευταίο σενάριο.
Ποιες είναι οι περιπτώσεις των ασθενών που νόσησαν στην Ιταλία
Σε τέσσερις από τις επτά περιπτώσεις, οι άνθρωποι νόσησαν από την ασθένεια COVID-19 στη Βόρεια Ιταλία, στην οποία ενδημεί ο ιός με εκατοντάδες κρούσματα και αρκετούς θανάτους, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα έχοντας ήδη συμπτώματα, ή ανέπτυξαν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους.
Πρόκειται για:
- Την 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο (1ο κρούσμα)
- Την 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι, που νοσηλεύεται στο “Αττικόν” και που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο (3ο κρούσμα)
- Την 36χρονη γυναίκα από το Περιστέρι, που νοσηλεύεται στο “Αττικόν” και η οποία είχε επίσης είχε βρεθεί στο Μιλάνο της Ιταλίας (4ο κρούσμα)
- Ένας άνδρας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το τελευταίο κρούσμα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Ποιες είναι οι εγχώριες μεταδόσεις
Τα περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, όπως ονομάζεται η εγχώρια μετάδοση, εστιάζονται κυρίως στο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που ιού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Από την γυναίκα αυτή, η οποία νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, κόλλησε τη λοίμωξη COVID-19:
-το ανήλικο παιδί της, το οποίο νοσηλεύεται μαζί της σε κοινό θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ
-φίλη της, η οποία νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο. Πρόκειται για το 5ο διαπιστωμένο κρούσμα του ιού, το οποίο ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου
Η δεύτερη ασθενής που μετέδωσε τη νόσο μετά την επιστροφή της από την Ιταλία είναι η 40χρονη γυναίκα από Μαρούσι, τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Όπως έγινε γνωστό μόλις χθες, ένας άνδρας ο οποίος βρέθηκε σε στενή επαφή μαζί της, ανέπτυξε συμπτώματα της νόσου και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
Αγώνας δρόμου για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών μόλυνσης
Σε έναν αδυσώπητο με τον χρόνο αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες στα εργαστήρια αναφοράς όλης της χώρας, ώστε να εξετάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα που έρχονται πλέον από τα νοσοκομεία όλης της χώρας – δημόσια και ιδιωτικά. Είναι κρίσιμο να εντοπιστούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι πιθανές εστίες μόλυνσης, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Ο ειδικός αλγόριθμος, σημαντικό εργαλείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον εντοπισμό και τη διαχείριση όλων των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή και πιθανόν έχουν μολυνθεί από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, έφερε στα εργαστήρια δεκάδες δείγματα τα οποία αποδείχθηκαν αρνητικά.
Συγκεκριμένα, μέσα σε λίγες ημέρες, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εξετάσουν 153 δείγματα ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. Όλοι βρέθηκαν υγιείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι δεν έχει ξεφύγει. Όχι εξαιτίας εργαστηριακού λάθους, αλλά κυρίως εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του ιού να φτάνει σε στάδιο επώασης μετά από αρκετές ημέρες.
Εκτιμήσεις για μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων – Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και με βάση την εμπειρία χωρών με πολλά κρούσματα, όπως η Κίνα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που νοσούν και στη χώρα μας και δεν έχουν εντοπιστεί. Οι ασυμπτωματικοί φορείς ή τα κρούσματα χαμηλής κλινικής εκδήλωσης (δηλαδή όσοι νοσούν με ήπια συμπτώματα) δυσχεραίνουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους. Η σιωπηλή διάδοση της νόσου είναι ο λόγος που δεν έγινε κατορθωτό να περιοριστεί έγκαιρα η επιδημία και εξαπλώνεται πλέον ανενόχλητη σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Έκρηξη σε ελαφρά περιστατικά δεν αποκλείεται να υπάρξει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, και γι’ αυτό το ενδεχόμενο προετοιμαζόμαστε. Θα είναι ασθενείς με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του απλού κρυολογήματος.
Ευάλωτοι είναι περισσότερο οι ηλικιωμένο και όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ή πάσχουν από συνοδά χρόνια νοσήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να νοσήσει και να ξεπεράσει τη λοίμωξη, χωρίς να το αντιληφθεί.
Να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής και τα έκτακτα μέτρα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας
Έκτακτες οδηγίες εκδίδουν συνεχώς τον τελευταίο καιρό οι υγειονομικοί φορείς της χώρας:
Το Υπουργείο Υγείας απαγόρευσε τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία και την παραμονή συνοδών σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κ.α) και κυρίως όταν οι επισκέπτες εμφανίζουν συμπτώματα (βήχα, πυρετό, συνάχι κ.α.)
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισημαίνει τη σημασία του καλού και συχνού πλυσίματος των χεριών, που αποτελεί το κυριότερο μέτρο περιορισμού της νόσου.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος για τον κορωνοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας συστήνει σε όσους ανθρώπους έχουν συμπτώματα γρίπης ή απλής ίωσης να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές τους.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά να περιοριστεί η χρήση των μασκών μόνο σε ασθενείς (για την προστασία των υγιών) και στους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουμε όλοι στους κανόνες προσωπικής υγιεινής με πλύσιμο χεριών, με τη χρήση των ειδικών αλκοολούχων σκευασμάτων, με την αποφυγή των ατόμων που έχουν έντονο βήχα, με τη χρήση της ειδικής μάσκας όταν είμαστε ασθενεί. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με ακάθαρτα χέρια.
Με βάση τις διεθνείς οδηγίες θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων ή άλλων οικιακών συσκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
Με πληροφορίες από iatropedia
Πηγή: newsit,.gr