Πόλεμος στο Ισραήλ – Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ: Οι ιστορίες των τριών ομήρων της Χαμάς που βρέθηκαν νεκροί
Από τη διασκέδαση στο φεστιβάλ μουσικής στην έρημο, στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς οι δύο γυναίκες και ο 58χρονος, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν την ΠαρασκευήΗ περίπτωση της κοπέλας με τα μακριά μαλλιά που φαινόταν πραγματικά ευτυχισμένη στα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής ήταν μία από τις εμβληματικές ανάμεσα στους περίπου 240 Ισραηλινούς (και ξένους) που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την εισβολή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο κόσμος είδε σοκαρισμένος τη Σάνι Λουκ πάνω σε ένα ημιφορτηγό, βαριά τραυματισμένη ή πιθανόν νεκρή, να την περιφέρουν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι δεν ζει πια, με τα σενάρια για την τύχη της να δίνουν και να παίρνουν. Μέχρι σήμερα η σορός δεν είχε εντοπιστεί πουθενά.
Σήμερα Παρασκευή (17/5), 224 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, οι IDF ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τις σορούς της Λουκ Σάνι, της Αμίτ Μπουσκίλα και του Ιτζάκ Γκελέρντερ, τριών από τους δεκάδες ομήρους που είχαν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ Nova.
Ο εντοπισμός έβαλε τέλος στην αγωνία των οικογενειών -«γνωρίζαμε ότι δεν ζει, αλλά η είδηση της επιβεβαίωσης δεν ήταν εύκολη», δήλωσε ο πατέρας της Σάνι Λουκ- και αναζωπύρωσε το αίτημα των οικογενειών να επιστραφούν όλοι οι όμηροι. Ένα αίτημα που είναι μόνιμη πηγή πίεσης στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η ιστορία της Λουκ
Στις 7 Οκτωβρίου, μαζί με εκατοντάδες άλλους, η 22χρονη Εβραιογερμανίδα Σάνι Λουκ, πασιφίστρια και αντιρρησίας συνείδησης, χόρευε ανέμελη στο μουσικό φεστιβάλ Νova στο Ρέιμ του Ισραήλ.
Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν βιάζοντας και σκοτώνοντας, η Σάνι κρύφτηκε σε θάμνους και τηλεφώνησε στη μητέρα της, λέγοντάς της ότι προσπαθεί να ξεφύγει. Από εκεί, τα ίχνη της χάνονται και επανεμφανίζονται μετά από μερικές ώρες, σε βίντεο όπου εμφανίζεται αναίσθητη να περιφέρεται από τη Χαμάς στη Γάζα. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ανακοινώνεται ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της.
Ιατροδικαστές της ειδικής ομάδας ΖΑΚΑ που έχει συστήσει το Ισραήλ για την ανεύρεση στοιχείων για τους ομήρους που πήρε η Χαμάς, βρήκαν ένα κομμάτι από το κρανίο της που, με εξέταση DNA, επιβεβαιώθηκε ότι ανήκε στη Σάνι. Πρόκειται για τμήμα του κροταφικού οστού, με τους ιατροδικαστές να συμπεραίνουν πως είναι αδύνατο να ζούσε η Σάνι με τέτοιο τραυματισμό.
Πώς πέθανε η 22χρονη;Οι συγγενείς της έλεγαν από την αρχή ότι η κοπέλα ήταν νεκρή όταν οι τρομοκράτες περιέφεραν το ημίγυμνο σώμα της στη Γάζα επάνω σε ένα φορτηγάκι, φτύνοντας και κλοτσώντας το. Αν και το πρόσωπό της δεν φαινόταν, την αναγνώρισαν από τις χαρακτηριστικές της κοτσίδες και από τα τατουάζ της.
Τα βαριά τραύματα στα πόδια (που μάλλον ήταν σπασμένα) και στον κορμό δεν άφηναν πολλά περιθώρια επιβίωσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είχε βασανιστεί πριν την εκτελέσουν με μια σφαίρα στο κεφάλι, πριν πάρουν το πτώμα ως «λάφυρο».
Και όμως, μετά την επίθεση είχε φτάσει στη μητέρα της Σάνι η πληροφορία ότι η κοπέλα ήταν ζωντανή και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Γάζας. Πιθανότατα επρόκειτο για αρρωστημένη φάρσα – ή για fake πληροφορία που έδωσε η Χαμάς για να κερδίσει χρόνο, καθώς ένας ακόμα όμηρος στα χέρια της θα μπορούσε να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί.
Πιθανό ήταν το σενάριο η Σάνι να βιάστηκε και να υπέστη ανείπωτα βασανιστήρια καθ’ οδόν προς τη Γάζα, ακόμα και επάνω στο φορτηγάκι, προκαλώντας βαρύτατα τραύματα που επέφεραν τον θάνατό της.
«Ξέραμε ότι ήταν εκεί. Της τηλεφωνήσαμε όταν μάθαμε τι γινόταν και μας είπε ότι είναι καλά. Μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο και οδήγησαν προς το Τελ Αβίβ. Καθ’οδόν τους σταμάτησαν οι τρομοκράτες και την πυροβόλησαν. Όλες αυτές οι εικόνες με τη δολοφονία της έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο» έλεγε ο πατέρας της Νισίμ Λουκ στην ΕΡΤ τον Νοέμβριο.
«Η κόρη μου πήγε στο φεστιβάλ να περάσει καλά και την σκότωσαν» δήλωσε και σημείωσε ότι έμαθε για το τι συνέβη στη Σάνι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μπαίναμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αρχή για να μάθουμε αν είναι ζωντανή η κόρη μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Είδαμε ότι είναι πάνω σε ένα φορτηγό, μετά μάθαμε ότι την πήγαν στο νοσοκομείο και τη φροντίζουν. Πήραμε πληροφορίες από το νοσοκομείο και αρχικά μας είπαν ότι είναι εκεί. Είδαμε σε ένα βίντεο ότι είναι ζωντανή αλλά μετά σε άλλο βίντεο είδαμε να την πυροβολούν στο κεφάλι. Τελικά μας ενημέρωσαν οι ιατροδικαστές ότι είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και σκοτώθηκε στο φεστιβάλ» συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ και ο σύντροφος της Λουκ, ο Μεξικανός Οριόν Χερνάντεθ Ραντού, είναι μεταξύ των ομήρων της Χαμάς. Λίγο μετά την επίθεση κάποιοι έστειλαν γραπτά μηνύματα στα αραβικά από το κινητό του.
Η 28χρονη Αμίτ Μπουσκίλα, στυλίστρια στο επάγγελμα, ήταν στο φεστιβάλ στην έρημο όταν εισέβαλαν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Προσπάθησε να κρυφτεί ανάμεσα σε αυτοκίνητα και να επικοινωνήσει με τον θείο Σιμόν.
Οι τρομοκράτες την εντόπισαν την ώρα που μιλούσε με τον θείο της. Αυτός την άκουσε να εκλιπαρεί να την αφήσουν και να λέει «όχι, όχι όχι». Του είπε με αδύναμη φωνή «σ’αγαπώ», όπως αναφέρει η Jerusalem Post, μετά ακούστηκαν φωνές στα αραβικά και η γραμμή χάθηκε.
Δεν είναι γνωστό τι απέγινε κατά τη διάρκεια της ομηρίας της.
Ο 58χρονος Ιτζάκ Γκελέρντερ ήταν και αυτός ένας από τους δεκάδες που είχαν απαχθεί από το φεστιβάλ στην έρημο Νεγκέβ. Είχε φτάσει στον χώρο μόλις δύο ώρες πριν από την εισβολή της Χαμάς που άρχισε στις 06:30.
Πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς δύο εγγονών, ο Γκελέρντερ βρισκόταν στο φεστιβάλ με μια παρέα τριών φίλων, όπως έλεγε αργότερα η κόρη του Γιάρντεν.
Το κινητό του εντοπίστηκε μερικές ημέρες αργότερα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για αυτόν δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες για το πού βρίσκεται και αν είναι ζωντανός. Η σορός του εντοπίστηκε τελικά μαζί με αυτή της Λουκ και της Μπουσκίλα.
Τρεις από τους τέσσερις φίλους της παρέας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Χαμάς.