search-button
cross-out

Καιρός: Έρχεται ανάσα δροσιάς λίγων ημερών και μετά ο καύσωνας επιστρέφει δυναμικότερα

Από τις 25 Ιουλίου η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση για τουλάχιστον δύο ημέρες
Καιρός: Έρχεται ανάσα δροσιάς λίγων ημερών και μετά ο καύσωνας επιστρέφει δυναμικότερα

Καμίνι είναι η χώρα το τελευταίο διάστημα και το επόμενο τριήμερο οι μέγιστες τιμές στις θερμοκρασίες αναμένονται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού. Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες τιμές της στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο τοπικά, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με γράφημα και πρόβλεψη του meteo.gr, παρουσιάζονται 32 προγνωστικά σενάρια από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάται η πορεία των αερίων μαζών.

Όπως φαίνεται στο ειδικό γράφημα, οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων μετά τις 25 Ιουλίου αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27 Ιουλίου έχει μεγάλη αβεβαίοτητα, όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Δείτε το γράφημα:

gefs_meteo_20Jul

Καύσωνας με 40άρια και το επόμενο τριήμερο

Όπως τονίζει ωστόσο, σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με ελάχιστες τιμές λίγο πάνω τους 20°C και μέγιστες περί τους 35°C.

«Επιστροφή σε καλύτερες μέρες στα μέσα της ερχομένης εβδομάδας», υπογραμμίζει ο κ. Κολυδάς.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υποχωρήσει αυτός ο παρατεταμένος καύσωνα που σαρώνει τη χώρα εδώ και αρκετές μέρες.

Από την Τρίτη αναμένεται να υποχωρήσει ο καύσωνας, όταν και «ανοίγεται ένας νέος κίνδυνος, αυτός της θερμικής αστάθειας, των θερμικών καταιγίδων. Στη βόρεια Ελλάδα ειδικά το απόγευμα θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες».

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης σε αυτές τις περιπτώσεις η βροχή δεν προλαβαίνει να φτάσει κάτω στο έδαφος, εξατμίζεται με αποτέλεσμα οι κεραυνοί που πέφτουν μαζί με την βροχή δεν αποκλείται να προκαλέσουν κάποια επικίνδυνη φωτιά.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Σήμερα  Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και πιθανόν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

«Πολύ Ισχυρή» θερμική καταπόνηση σε μεγάλο μέρος της χώρας – Στους 42.1 °C η μέγιστη θερμοκρασία

«Πολύ Ισχυρή» ήταν η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας το μεσημέρι (15:40) της Παρασκευής 19/07. Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η θερμική καταπόνηση στις περιοχές 165 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σταθμών αυτών, στις περιοχές 106 από αυτούς, η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή» ενώ σε 15 ήταν «Ακραία». Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.

Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C – 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C – 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C – 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.

noa_meteogr_utci_stations_2024_07_19_15_40
Εικόνα 1. Η θερμική καταπόνηση στη χώρα με βάση τον Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI)

Σε ότι αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε του 42.1 °C, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλίας. Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα. Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 217 από τους 519 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~42%) και τους 40 °C σε 36 (ποσοστό ~7%).

202407191810_noa_temp_tmax_daily_max_dem
Εικόνα 2. Η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα με βάση τις καταγραφές των σταθμών του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνώνprotothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr