Δικαιοσύνη στην «σκέπη» των καθυστερήσεων: Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά

Νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση της «Αγίας Σκέπης» βάζει ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα καθώς η αποφυλάκιση των δύο ιδιοκτητριών και των δύο γιατρών τον ερχόμενο Αύγουστο με την παρέλευση του 18μηνου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr η κύρια ανάκριση για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί και τα σχετικά έγγραφα έχουν διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα που εντός του επόμενου διμήνου θα παραπέμψει την υπόθεση σε δίκη. Ταυτόχρονα, θα διαμορφώσει το τελικό κατηγορητήριο που θα περιλαμβάνει τον αριθμό των κατηγορουμένων και τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αναμένεται να είναι τουλάχιστον επτά: Οι δύο ιδιοκτήτριες (μάνα και κόρη) και οι δύο γιατροί (γενικός γιατρός και ψυχίατρος) της δομής και τρεις ακόμα εργαζόμενοι, δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας. Για τους τέσσερις πρώτους, έχει διαταχθεί προσωρινή κράτηση και παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τις απολογίες τους.

Οι επτά κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά 30 θανάτους ηλικιωμένους που από το 2009 έως το 2020 και 8 απόπειρες.

Παράλληλα, στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι κλπ.

Συνεπώς, παρότι η υπόθεση αναμένεται να εισαχθεί στο Δικαστήριο μέσα στο δικαστικό έτος  η πιθανότητα να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο είναι πρακτικά μηδενική ενώ το πιθανότερο είναι να μην ξεκινήσει καν αλλά να οδηγηθεί σε αναβολή λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων, κατηγορουμένων, δικηγόρων, μαρτύρων.

Το ενδεχόμενο δε της αποφυλάκισης των τεσσάρων δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς η δομή είναι σε λειτουργία και διοικείται από τις δύο κατηγορούμενες, την ώρα που ούτε το Υπουργείο προχώρησε σε αλλαγή διοίκησης όπως έγινε σε άλλες δομές που ελέγχονται ποινικά, αλλά ούτε η Περιφέρεια Κρήτης έχει βρει κάποιο λόγο να βάλει λουκέτο.

Κατηγορούμενοι Αντιπεριφερειάρχες και Υπηρεσιακοί

Στο μεταξύ την Παρασκευή διεκόπη για τις 26 Απριλίου η εκδίκαση του πλημμεληματικού σκέλους της υπόθεσης στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χανίων. «Στο σκαμνί» αναμένεται να καθίσει και ο  νυν αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής καθώς έγινε δεκτή από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου η πρόταση που είχε κάνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για αναίρεση της απαλλαγής του αντιπεριφερειάρχη με βούλευμα. Σε σχέση με τον κ. Καλογερή η κατηγορία αφορά την επέκταση της άδειας λειτουργίας της μονάδας από 16 σε 46 ενώ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου. 

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής (μητέρα και κόρη) και ο γενικός γιατρός, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι εδώ και 13 μήνες μετά την απολογία τους τον Φεβρουάριο για τα κακουργήματα για τα οποία διώκονται.

Είναι ακόμα υπηρεσιακοί, εργαζόμενοι στην διεύθυνση δημόσιας υγείας της ΠΕ Χανίων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 24:

Παράβαση καθήκοντος
Πλαστογραφία
Χρήση πλαστού
Έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού
Ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού
Δικαστική χρήση ψευδούς πιστοποιητικού

Δαπανούσαν μόλις 0,55 λεπτά την ημέρα για τη “φροντίδα” και “σίτιση” των ηλικιωμένων

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τα όσα συνέβαιναν για χρόνια στο γηροκομείο, η αντίστροφη μέτρηση στις ζωές των ηλικιωμένων ξεκινούσε αμέσως μετά την εισαγωγή τους. Τους χορηγούνταν σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φάρμακα χωρίς διάγνωση με στόχο να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες, να καμφθεί η κινητικότητα τους και οι δράστες να μπορέσουν να βάλουν χέρι στα μετρητά και στα ακίνητά τους! Άλλωστε οι καταγγελίες και για ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων διαδέχονταν πέρυσι η μία την άλλη.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας επίσης προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για την «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.

Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές, τους έδιναν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες, δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους.

Αυτά προκύπτουν όλα από την σχετική έρευνα και δικογραφία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το γηροκομείο λειτουργούσε σαν κρεματόριο.

Πρόσθετα, από τους υπόλοιπους 30 κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες που εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά και αφορά στην απάτη των 120.00 ευρώ, καθώς επίσης 12 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν την συγκεκριμένη δομή.

Τονίζεται δε, από τις Αρχές ότι ενδεχομένως να ευθύνονται και για άλλους θανάτους για τους οποίους δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό το οποίο μπορεί να προκύψει όμως στη συνέχεια ενώ ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της γυναίκας που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για την διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

zarpanews.gr