Αρκαλοχώρι: 17 μήνες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι παραμένουν σε κοντέινερ
Έχουν περάσει σχεδόν 17 μήνες από την ημέρα που ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ισοπέδωσε το χωριό Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από τότε εκατοντάδες οικογένειες είτε εγκατέλειψαν τον τόπο τους, είτε μένουν «προσωρινά» σε κοντέινερ. 17 μήνες μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους και οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι μπάζα...Ήταν περίπου 9 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου όταν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ χτύπησε στην «καρδιά» του Αρκαλοχωρίου και το ισοπέδωσε. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες κάτοικοι αγωνιούν για τις περιουσίες τους, τις οποίες ακόμα βλέπουν γκρεμισμένες.
Οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους και για αρκετό καιρό έμεναν σε σκηνές ή μέσα σε γήπεδο, όπου είχαν στηθεί κρεβάτια. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και μέχρι να πραγματοποιήσει ελέγχους η πολεοδομία κανένας δεν μπορούσε να επιστρέψει σπίτι του. Μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες συνολικά τοποθετήθηκαν 170 κοντέινερ στο χωριό, όπου μέχρι και σήμερα μένουν οικογένειες, νέοι και ηλικιωμένοι πολίτες, ενώ 3.500 δημότες έφυγαν από το χωριό.
Η πολεοδομία έκανε ελέγχους σε κτήρια και τα χώρισε σε τρεις κατηγορίες. Τα πράσινα, τα πορτοκαλί και τα κόκκινα. Στην πρώτη κατηγορία είναι όσα δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές και μπορούν να κατοικηθούν. Στη δεύτερη κατηγορία είναι όσα είχαν πολλές ζημιές, οι οποίες ωστόσο επιδιορθώνονται και η τρίτη κατηγορία είναι για όσα σπίτια θεωρούνται ακατάλληλα για παραμονή ή διαμονή και πρέπει να κατεδαφιστούν.
Από τότε, περίπου 8.000 ακίνητα θεωρήθηκαν ακατάλληλα. Συνολικά δημιουργήθηκαν 1.200 φάκελοι για επιδιορθώσεις και έχουν εγκριθεί κάτω από 10 για επιδιορθώσεις. Οικογένειες μένουν σε κοντέινερ 20 τ.μ., ενώ τα σχολεία στεγάζονται επίσης σε κοντέινερ όπου κάνουν μαθήματα συνολικά 650 μαθητές, 2 Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», κύριο Κώστα Γκαντάτσιο, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί μέχρι και σήμερα στο χωριό του αλλά και τα αιτήματα που έχουν οι κάτοικοι προκειμένου κάποια στιγμή να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να στεγάσουν τα όνειρά τους.
Η καθημερινότητα των σεισμόπληκτων στα κοντέινερ
Μια καθημερινότητα σε έναν χώρο 20 τ.μ. μόνο εύκολη δεν μπορείς να την πεις. Όσο οι άνθρωποι περιμένουν να βρεθεί λύση με τις ακίνητες περιουσίες τους ξυπνάνε, κοιμούνται, εργάζονται και ζουν μέσα στα κοντέινερ. Οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται μέσα σε έναν τόσο μικρό χώρο.
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι αποφάσισαν να αφήσουν το χωριό και να πάνε είτε σε άλλα είτε στις πόλεις, προκειμένου να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα ή να περιμένουν μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους. Άλλοι πάλι που δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή, πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέσα στα κοντέινερ μέχρι να ξαναμπούν στα σπίτια τους αλλά και να ξανά-ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.
Οι δρόμοι στις γειτονιές έχουν ακόμα μπάζα από τα κατεστραμμένα κτήρια. Πέτρες αλλά και επικίνδυνα υλικά είναι σκόρπια στους δρόμους γιατί κανένας υπεύθυνος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να τα μαζέψει. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι τριγυρίζουν στο χωριό με πολύ μεγάλη προσοχή λόγω των επικίνδυνων σημείων.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οι οποίοι αν και έχουν ακόμα κοντά τους το Κέντρο Υγείας, δεν μπορούν στους χώρους που μένουν να εξυπηρετηθούν το ίδιο εύκολα και φυσικά δεν αντέχουν να βλέπουν τις περιουσίες ή αλλιώς τις αναμνήσεις χρόνων να παραμένουν ακόμα κατεστραμμένες.
«Πάρα πολλά παράπονα. Δεν είναι κατάσταση αυτή να ζούμε. Ως πότε θα είμαστε έτσι. Μέσα στα σοκάκια, στις γειτονιές υπάρχουν επικίνδυνα υλικά που πρέπει να μαζευτούν»
~Πρόεδρος Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος
Ο κ. Γκαντάτσιος μοιράστηκε μαζί μας κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν την καθημερινότητα στο Αρκαλοχώρι, τόσους μήνες μετά τον σεισμό.