Ted Lasso: Μια ωδή στην ανθρώπινη καλοσύνη σε ποδοσφαιρικό κάδρο φέρνει «ηλιοβασίλεμα» στην τηλεόραση

Όλες οι πλατφόρμες έχουν κάποιους «φάρους», όπως ήταν το «La Casa de Papel» για το Netflix πριν λίγα χρόνια, το «Mandalorian» για το Disney+.

Ο όρος «τηλεοπτική σειρά» εν έτει 2023 έχει μετατραπεί είτε σε binge watch ελαφρού περιεχομένου, είτε σε γιγαντιαίες παραγωγές που είναι σαν να βγάζουν ταινία κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» σε αυτό, είναι απλώς ένα δεδομένο στο οποίο συνεισφέρουν οι αρκετές πλατφόρμες που υπάρχουν πλέον και παράγουν ένα αρκετά ικανοποιητικό -σε γενικές γραμμές- περιεχόμενο.

Όλες οι πλατφόρμες έχουν κάποιους «φάρους», όπως ήταν το «La Casa de Papel» για το Netflix πριν λίγα χρόνια, το «Mandalorian» για το Disney+. Ο… φάρος του AppleTV είναι το «Ted Lasso», μια σειρά που ξεκίνησε από μια τρελή ιδέα κάποιων Αμερικανών να μάθουν στους συμπατριώτες τους το «αληθινό» ποδόσφαιρο. Μετά από τρεις σεζόν, φαίνεται πως ο γλυκύτατος προπονητής με το μουστάκι έριξε αυλαία στην δική του παράσταση και οι φανς έμειναν να ζητούν περισσότερη… καλοσύνη στη ζωή τους.

Είναι μια σειρά που δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, σεναρίου και ανατροπών, αλλά θα αποφύγει τα τετριμμένα μέσα από το μότο «δεν έχει να κάνει με τις νίκες και τις ήττες» που στο τέλος βγαίνει από το στόμα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Κάθε επεισόδιο αυτής της σειράς, σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζεστά και όμορφα σα να είναι διαρκώς Χριστούγεννα κι ας έπεσε το φινάλε στις αρχές του καλοκαιριού. Ένα φινάλε με πολλά «easter eggs» για τους φανατικούς οπαδούς και μια πολύ γλυκιά γεύση.

Τι είναι το Ted Lasso

Λόγω της όχι και τόσο δημοφιλούς -στην Ελλάδα- πλατφόρμας που το φιλοξενεί, το Ted Lasso ίσως δεν είναι όσο διαδομένο του αξίζει. Αν ρωτήσετε «τι είναι το Ted Lasso;», δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση μιας και οι περισσότεροι αδυνατούν να του βάλουν μια ταμπέλα. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια σειρά που εκτυλίσσεται γύρω από μια ποδοσφαιρική ομάδα, όμως δεν είναι μια ακόμα αθλητική σειρά. Το ποδόσφαιρο είναι μόνο το «μέσο» που αγιάζει τον σκοπό της. Μέσα από τα αποδυτήρια μιας ομάδας η σειρά περνάει τα μηνύματα που θέλει – είτε κάποιος συμφωνεί με αυτά, είτε όχι- με έναν απόλυτα σύγχρονο τρόπο και σε μερικές στιγμές σε κάνει να νομίζεις πως γράφτηκε «χθες».

Ο Ted Lasso είναι ένας προπονητής κολλεγιακής ομάδας αμερικανικού φούτμπολ που προσλαμβάνεται από μια μέτρια ομάδα της Premier League (Richmond AFC) δίχως να ξέρει τίποτα από ποδόσφαιρο ή soccer, όπως το λέει εκείνος στην αρχή. Μαζί με τον βοηθό και καλό του φίλο βιώνουν στην αρχή την αμφισβήτηση τόσο εντός, όσο και εκτός ομάδας και στις τρεις σεζόν – χρονιές κερδίζουν σταδιακά την εμπιστοσύνη και την αγάπη των περισσότερων.

Όπως σημειώσαμε και πριν όμως, το ποδόσφαιρο δεν είναι το θέμα, ούτε και ο ίδιος ο Ted Lasso είναι το θέμα. Το βασικό θέμα της σειράς είναι οι ανθρώπινες αξίες της εποχής μας και πώς αυτές μπορούν να διατηρηθούν.

Δεν είναι Life Coach

Διαβάζοντας κανείς τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο Τζέισον Σουντέικις που έχει την παραγωγή, μέρος της γραφής και πρωταγωνιστεί, θα πιστέψει πως ο Lasso είναι ένας ακόμα Life Coach που προτρέπει τους παίκτες του να είναι  «καλοί» και άλλα τέτοια κοινότοπα.

Η αλήθεια απέχει κατά πολύ. Και στο Ted Lasso δεν θα βρει κανείς ερμηνείες με πυγμή όπως αυτή του του Αλ Πατσίνο στο Κάθε Κυριακή (Any Given Sunday). Όσες φορές χρειάζεται να μιλήσει στα αποδυτήρια σαν κανονικός προπονητής, το κάνει με έναν πολύ δικό του τρόπο και συνήθως δίχως φωνές και χωρίς τη νοοτροπία της «αγέλης» που «βγαίνει στο γήπεδο» να σκοτώσει. Αντίθετα θέλει να δείξει πως μπορεί να πετύχει κάποιος ως γκρουπ, μέσα από την συλλογικότητα και τη συνεργασία δίχως διάθεση για… φόνο και ξύλο.

Ανά διαστήματα καταπιάνεται με την ψυχική υγεία ανθρώπων που βρίσκονται «κάτω από τον προβολέα» της διασημότητας, την ανθρώπινη εκδικητικότητα και πως αυτή γυρίζει μπούμερανγκ, τον ρατσισμό μέσα από τα social media (ειδικά προς τους μαύρους ποδοσφαιριστές, που είναι μέγιστο θέμα στην Αγγλία), το ταμπού των γκέι ποδοσφαιριστών στις ομάδες, τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, τις τοξικές σχέσεις, ακόμα και την European Super League και τον «πόλεμο» με το ποδόσφαιρο.

Παρότι είναι ξεκάθαρο πότε επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα η σειρά, το «τίμιο» είναι πως δεν προσπαθεί να το κρύψει. Ό,τι έχει να πει, το λέει πάντα με έναν ξεκάθαρο τρόπο δίχως υποσυνείδητα μηνύματα και αυτό αν μη τι άλλο είναι κάτι που έχει κάνει τους εκατομμύρια τηλεθεατές του να το αγαπήσουν.

Πάνω από όλα όμως είναι μια σειρά που όταν την βλέπεις –στην αρχή με 30λεπτα επεισόδια που στην πορεία με επεισόδια που ξεπέρασαν τη μία ώρα– σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Είναι ο ορισμός του αμερικανικού όροι «feelgood» σειρά που σε αναγκάζει να την κοιτάζεις χαμογελώντας με έναν χαζό τρόπο, όπως αυτόν του Ted Lasso και των υπόλοιπων χαρακτήρων της σειράς.

Ο θρίαμβος της Χάνα Γουάντινγχαμ και οι «πρωταγωνιστές» από τον… πάγκο

Μιλώντας για τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς, πολλοί είναι αυτοί που ξεχωρίζουν την «Ρεμπέκα Γουέλτον», την πρόεδρο της ομάδας της σειράς που ενσαρκώνει η Χάνα Γουάντιγχαμ. Οι περισσότεροι την έμαθαν από την Eurovision 2023, όπου εντυπωσίασε παρουσιάζοντας τον μουσικό διαγωνισμό στο Λίβερπουλ., ωστόσο η ίδια έχει μακρά τηλεοπτική θητεία έχοντας παίξει σε μια από τις πιο viral σκηνές του Game of Thrones, κουνώντας την κουδούνα και φωνάζοντας «Shame» στην Σέρσεϊ Λάνιστερ.

Το εντυπωσιακό της παρουσίας της δεν επισκιάζει την εξαιρετική της απόδοση υποκριτικά σε όλη τη διάρκεια της σειράς, έχοντας και δύσκολο έργο καθώς ο χαρακτήρας της περνά από τη σφαίρα του «κακού» σε αυτή του πιο συμπαθητικού χαρακτήρα της σειράς. Ο Ted Lasso δεν την έκανε… καλή από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μέσα από τη στάση του στη συνεργασία τους την κέρδισε λίγο – λίγο.

Η σειρά, ακόμα και στους τίτλους, ξεκινάει με έναν βασικό πρωταγωνιστή που είναι φυσικά ο Τζέισον Σουντέικις, αλλά στη πορεία όλοι οι χαρακτήρες κερδίζουν τον «χώρο» τους στη σειρά ώσπου στο τέλος να νομίζεις πως για τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπήρξαν όλοι πρωταγωνιστές.

Μήπως είναι αληθινός;

Το πόσο ρεαλιστικά είναι μερικά πράγματα στη σειρά σε κάνουν μετά από ένα σημείο να νομίζεις πως ο Ted Lasso είναι αληθινός και προπονεί όντως μια ομάδα στην Premier League. Ο λογαριασμός της Richmond στο Twitter λειτουργεί σαν να είναι αληθινή ομάδα, έχοντας πλέον συνεργασία με τη Nike – ξεπουλώντας αθλητικό υλικό και φανέλες- αλλά και με το παιχνίδι FIFA καθώς η ομάδα της σειράς υπάρχει διαθέσιμη στο θρυλικό video game με τους πρωταγωνιστές να μεταφέρονται με απίστευτη ομοιότητας.

Η μεγαλύτερη συνεργασία της ομάδας όμως είναι με την Premier League. Εκεί που χάνουν οι περισσότερες σειρές και ταινίες που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο είναι στην έλλειψη δικαιωμάτων. Δεν μπορούν όχι να χρησιμοποιήσουν σήματα ομάδων, αλλά  ούτε και να πουν το όνομά τους. Το Ted Lasso, χρησιμοποιεί τα γήπεδα μεγάλων ομάδων και πολλές φορές σε κάνει να πιστεύεις πως πρόκειται για ντοκιμαντέρ αντίστοιχο με αυτή τη Wrexam των Ράιαν Ρέινολντς και Ρομπ Μάκλχενι. Το απώγειο έρχεται στο φινάλε της σειράς με το cameo του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος δήλωσε και μεγάλος φαν μετά την εμφάνισή του.

Πρόκειται για μια τακτική μάρκετινγκ απόλυτα σύγχρονη που σε κάνει να νομίζεις πως η Ρίτσμοντ όχι μόνο είναι αληθινή, αλλα είναι και η ομάδα που πρέπει να υποστηρίζεις και να ακολουθείς κάθε Κυριακή. Μέχρι και η pub που «πρωταγωνιστεί» είναι πέρα για πέρα αληθινή, στην γειτονιά Ρίτσμοντ του Λονδίνου και πλέον έχει μετατραπεί σε «μουσείο» Ted Lasso.

Συνοπτικά, το Ted Lasso μπορούν να το αγαπήσουν όλοι, ακόμα και όσοι βρίσκουν απόλυτα αδιάφορο το ποδόσφαιρο. Η μεγαλύτερη «νίκη» του γλυκύτατου προπονητή με το μουστάκι όμως είναι πως όσα επεισόδια κι αν δει κάποιος, θα τα καταφέρει να λάβει το μήνυμα. Άλλωστε, όπως λέει και στο τέλος ο Ted Lasso «Το θέμα δεν είμαι εγώ, ποτέ δεν ήμουν».

protothema.gr