Ο “Σασμός” δεν έχει καμία σχέση με τα Χανιά, ούτε με κάποια βεντέτα που έχει υπάρξει
Είναι μια βεντέτα την οποία έχω φτιάξει εγώ στην κεφαλή μουΓια τα βιβλία του, το φαινόμενο της βεντέτας αλλά και για τις ιστορίες μέσα από τις οποίες εμπνέεται για να γράφει, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο Χανιώτης συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, με αφορμή και το νέο του βιβλίο «Κατά Ιωάννη», το οποίο θα παρουσιάσει το Σάββατο 9 Απριλίου στα Χανιά, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στις 8 το βράδυ.
Ο Ιωάννης είναι ένα παιδί, το οποίο μπορώ να πω χαρακτηριστικά, πως ήταν καταραμένος από τους ανθρώπους αλλά ευλογημένος από τον Θεό, διότι γεννήθηκε με το χωρίς το δεξί του χέρι. Εκείνες τις εποχές, όποιος είχε τέτοιο θέμα, σωματικό ή ακόμα και πνευματικό και ψυχολογικό πρόβλημα, ήταν τεράστιο για εκείνη την περίοδο και ο Ιωάννης θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ένα κοπέλι παράουρο που λέμε.
Ένα μίζερο κοπέλι που λέμε, που δεν το ήθελε κανένας και δεν απόλαυσε ούτε την μητρική αγκαλιά καλά καλά. Διότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι απόκληροι της κοινωνίας.
Ωστόσο, ήταν ευλογημένος από τον Θεό γιατί του έδωσε ένα χάρισμα, το χάρισμα της τέχνης της ζωγραφικής. Ο Ιωάννης από παιδάκι, έπιανε με το αριστερό του χέρι το κάρβουνο ή τον ασβέστη και μ’ αυτό έκανε θαύματα, τα οποία τότε δεν μπορούσε να τα αναγνωρίσει κανένας. Ο Ιωάννης κατέληξε σε ένα μοναστήρι, προσπάθησε να μάθει την τέχνη της αγιογραφίας την οποία λάτρευε.»
Η Ιερά Μονή της Παναγιάς της Ακρωτηριανής, στην οποία αναφέρεται το βιβλίο και διαδραματίζεται μέρος αυτού, είναι πλασμένη από τον συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη: «Οι Χανιώτες θα αναγνωρίσουν πάρα πολλά σημεία που τα ξέρουν. Εκτός από το Μοναστήρι, υπάρχουν και τα παλιά Χανιά που ήταν και οι Τουρκοκρητικοί εκεί, οι μουσουλμάνοι.
Σε αυτή την Μονή ο Ιωάννης θα προσπαθήσει να μάθει την αγιογραφία ωστόσο ο δάσκαλός του ο καλόγερος δεν τον αφήνει να ζωγραφίσει, γιατί του λείπει το δεξί χέρι και δεν μπορεί να κάνει τον σταυρό του. Γιατί ως γνωστόν, οι αγιογράφοι πριν ζωγραφίσουν προσεύχονται και κάνουν τον σταυρό τους για να τους δώσει ο Θεός τη φώτιση. Κι έτσι αυτό το παιδί είναι κατατρεγμένος από όλους και από την οικογένειά του και από τους καλόγερους στο μοναστήρι.»
«Εμείς παρακολουθούμε και αγωνιούμε για την πορεία του προς τον ουρανό, γιατί το ένα χέρι του κάνει φτερούγα και αρχίζει να πετά ο Ιωάννης, να γίνεται μια άλλη μορφή.»
Σχετικά με το αν θα μπορούσε το «Κατά Ιωάννη» να γίνει και αυτό τηλεοπτική σειρά, όπως ο Σασμός, ο κ. Πετρουλάκης απάντησε πως: «Όλα τα βιβλία μπορούν να γίνουν σειρές, όχι μόνο τα δικά μου. Στην Ελλάδα έχουμε φοβερούς λογοτέχνες και πιστεύω πως υπάρχουν πολλά διαμάντια στις βιβλιοθήκες.»
Η ιστορία πηγή έμπνευσής του
Η αγάπη του Σπύρου Πετρουλάκη για την ιστορία, αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία των έργων του και όπως ο ίδιος είπε: «Κάθε πράγμα αποτελεί για μένα έμπνευση. Δεν εμπνέομαι μόνο από τον τόπο καταγωγής μου. Αν και μου αρέσει να γράφω για την Κρήτη επειδή την ξέρω πάρα πολύ καλά, η έμπνευσή μου έχει να κάνει κυρίως με την ιστορία. Το ταξίδι μου προς την συγγραφή ξεκίνησε από τα παιδικά βιβλία αλλά όχι με στόχο να γίνω συγγραφέας, δεν ήταν ούτε το όνειρό μου ούτε τα σχέδιά μου, ακόμα και τώρα που έχουν περάσει 10 χρόνια από την πρώτη φορά που εκδόθηκε βιβλίο μου.»
Ο Σπύρος Πετρουλάκης έχει γράψει και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 17 βιβλία. Στόχος του είναι ο αναγνώστης να μάθει ιστορικά στοιχεία μέσα από τα έργα του: «Οι αναγνώστες έχουν να μάθουν πράγματα, όχι να διδαχθούν από μένα, αλλά να μάθουν ιστορικά στοιχεία.»
«Σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου λογοτέχνη. Περιγράφω ιστορίες που αρέσουν στον κόσμο. Για μένα η συγγραφή είναι ένα αποκούμπι. Έχω παρατηρήσει κατά καιρούς ότι βγάζω πράγματα, τα οποία με βάραιναν χρόνια και χρόνια και τα βάζω μέσα στα βιβλία μου. Στην προκειμένη περίπτωση, η έμπνευσή μου ήταν η ιστορία του μεγάλου μας γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ο οποίος ήταν κατατρεγμένος από την οικογένειά του, η μητέρα του τον κλείδωνε σε ψυχιατρεία και τον άφηνε να σκαλίζει τα μάρμαρα.
Αυτό με ταλαιπωρούσε από παιδί, όταν έμαθα ότι η ίδια η μάνα του φερόταν έτσι. Κοιτάξτε πόσο σύγχρονο είναι πια με αυτές τις καταστάσεις που βλέπουμε.»
Μιλώντας για τον «Σασμό»
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τον Σασμό, καθώς θεωρήθηκε ότι η σειρά έχει σοβαρές ομοιότητες με υπαρκτά πρόσωπα, ο κύριος Πετρουλάκης διευκρινίζει ότι «ο Σασμός αναφέρει γεγονότα που εγώ ο ίδιος έχω ζήσει στα χωριά του Μυλοποτάμου. Δεν έχει καμία σχέση με τα Χανιά, ούτε με κάποια βεντέτα που έχει υπάρξει. Είναι μια βεντέτα την οποία έχω φτιάξει εγώ στην κεφαλή μου.»
Ο ίδιος ο συγγραφέας, όπως επιβεβαίωσε στο Zarpa Radio 89,6, έχει υπάρξει μάρτυρας βεντέτας, σε ηλικία 23 ετών: «Έχω βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια άσχημη κατάσταση ως μάρτυρας και αυτό με έχει συγκλονίσει.»
«Το αίμα βράζει παντού»
«Θέλω να πω ένα μπράβο στη νεολαία της Κρήτης που αρχίζει σιγά σιγά και στρέφει την πλάτη στα όπλα και σε όλα αυτά τα έθιμα που δεν μας τιμούν σαν λαό.»
Στο ερώτημα εάν πιστεύει πως θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της βεντέτας, ο κ. Πετρουλάκης είπε: «Το εύχομαι, γιατί είναι πολύ δύσκολο. Το αίμα βράζει παντού. Εάν ένας πατέρας σκοτώσει τον δολοφόνο του παιδιού του στην Κοζάνη για παράδειγμα, δεν θα το χαρακτηρίσουμε βεντέτα ενώ εάν γίνει στην Κρήτη, θα το χαρακτηρίσουμε βεντέτα. Πολλές φορές έχει να κάνει με το πως το διαχειρίζεται η ίδια η κοινωνία. Η αυτοδικία νομίζω πως δεν θα εξαλειφθεί ποτέ από την ανθρωπότητα, ως αυτοδικία και όχι ως βεντέτα.»
Στα σκαριά το νέο βιβλίο
Στα επόμενα σχέδιά του, ο Σπύρος Πετρουλάκης έχει την έκδοση του επόμενου βιβλίου του, τη συγγραφή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023.
Ο Σπύρος Πετρουλάκης, έχει προγραμματίσει 60 παρουσιάσεις βιβλίων σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο.
zarpanews.gr