search-button
cross-out

Η Ζήνα Κουτσελίνη γράφει: Εγκλήματα πάθους με τη ματιά του ιατροδικαστή

Ζήτησα από τον Γρηγόρη Λέων, ιατροδικαστή και Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τον οποίο έχουμε φιλοξενήσει αρκετές φορές στην εκπομπή «Aλήθειες με τη Ζήνα» στο Star για έξι σχεδόν χρόνια, να συζητήσουμε όσα αφορούν σε εγκλήματα πάθους. Αλήθειες που σοκάρουν, αλλά δείχνουν το μέγεθος της δύναμης του νου του καθένα μας:
Η Ζήνα Κουτσελίνη γράφει: Εγκλήματα πάθους με τη ματιά του ιατροδικαστή

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το 18 π.Χ. εφαρμοζόταν ο ρωμαϊκός νόμος Lex Julia de mulinteri coercendis από τον Καίσαρα Αύγουστο, ο οποίος επέτρεπε στους πατέρες τη δολοφονία των κοριτσιών τους και των εραστών τους που διέπραξαν μοιχεία και επέτρεπε επίσης στον σύζυγο της γυναίκας τη δολοφονία του εραστή της.

Ο γαλλικός ποινικός κώδικας του 1810 επέβαλλε ελαφρύτερες ποινές για εγκλήματα πάθους. Το άρθρο 324 επέτρεπε τη δολοφονία μιας άπιστης συζύγου και του εραστή της από τα χέρια του συζύγου της, μόνο κατά τη στιγμή που η σύζυγος και ο εραστής της πιανόντουσαν στα «πράσα» από τον σύζυγο στο γαμήλιο σπίτι. Στις 7 Νοεμβρίου 1975, ο νόμος αρ. 617/75, άρθρο 17 κατάργησε το άρθρο 324.

Γρηγόρης Λέων μαζί με Ζήνα Κουτσελίνη χαμογελα και αγκαλιές

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ισχυρισμοί για «εγκλήματα πάθους» έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί με την επίκληση της προσωρινής παραφροσύνης ή της πρόκλησης. Αυτή η υπεράσπιση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό Γερουσιαστή Daniel Sickles της Νέας Υόρκης το 1859, αφού είχε σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του, τον Philip Barton Key II. Χρησιμοποιήθηκε ως υπεράσπιση σε υποθέσεις δολοφονιών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’40 και του ’50.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι φεμινίστριες και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών εργάστηκαν για να αλλάξουν νόμους και κοινωνικούς κανόνες που ανέχονται εγκλήματα πάθους κατά των γυναικών. Η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης Rec (2002) στα κράτη μέλη σχετικά με την προστασία των γυναικών από τη βία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να «αποτρέψουν τη μοιχεία ως δικαιολογία για βία εντός της οικογένειας».

Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση των εγκλημάτων πάθους έχει η ιατροδικαστική επιστήμη. Σε αυτά τα εγκλήματα η χρήση νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου είναι η πιο συχνή μέθοδος ανθρωποκτονίας. Οι δράστες είναι συχνά νεότεροι άνδρες. Συνήθως ο δράστης και το θύμα γνωρίζονται μεταξύ τους και στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται στενά, ενώ το κίνητρο είναι το πάθος. Ο δράστης συνήθως δεν έχει διαπιστωμένη ψυχιατρική διαταραχή. Τις περισσότερες φορές, η σκηνή του εγκλήματος είναι το σπίτι του θύματος. Αυτό ισχύει ειδικά για την περίπτωση μιας γυναίκας θύματος και ενός άνδρα δράστη.

Στις περισσότερες υποθέσεις ένας μεγάλος αριθμός τραυμάτων συνήθως υποδηλώνει την εμπλοκή πέραν του ενός δράστη, κάτι που σε αυτές τις υποθέσεις δεν είναι συχνό. Πολλαπλά τραύματα που εντοπίζονται κυρίως στο κεφάλι και τον λαιμό είναι τυπικά στα εγκλήματα πάθους και υποδεικνύουν τη στενότερη σχέση του θύματος με τον δράστη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Media

Latest

zinapost.gr