Υπόθεση Λιγνάδη: “Πρέπει να σε δω γυμνό” – Η καταγγελία από Κύπριο ηθοποιό και ο “διαμεσολαβητής”
Ο ηθοποιός Αντρέας Φυλακτού αναφέρεται στον ρόλο προσώπου που λειτουργούσε ως "διαμεσολαβητής" και έστελνε ηθοποιούς στο δωμάτιο του Δημήτρη ΛιγνάδηΝέα καταγγελία έρχεται στο φως σχετικά με την υπόθεση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, αυτή τη φορά από τον Κύπριο ηθοποιό Αντρέα Φυλακτού.
Ο ίδιος μίλησε δημόσια στον Alpha Κύπρου για την καταγγελία που υπέβαλε ενώπιον του Ειδικού Κλιμακίου του Αρχηγείου Αστυνομίας και κάλεσε τους συναδέλφους του να απευθυνθούν στις Αρχές για παρόμοια περιστατικά ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές.
“Το πρόβλημα δεν είναι ο χώρος της τηλεόρασης ή του θεάτρου, το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι. Είμαι δέκα χρόνια σε αυτό το χώρο και έχω συνεργαστεί με πολύ όμορφους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που καπηλεύονται την όποια θέση εξουσίας τους έχει δοθεί και κάποιες φορές αυτή η θέση τους έχει δοθεί παράτυπα ή παράνομα” είπε ο Αντρέας Φυλακτού.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, αφορμή για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία στην Αστυνομία αποτέλεσε η δημόσια εξομολόγηση της ελληνίδας ηθοποιού, Ζέτας Δούκα, για σεξουαλική παρενόχληση.
“Από εκείνη την ημέρα και μετά, πέραν από το ότι επανέρχονταν οι μνήμες και έχασα τον ύπνο μου, είπα: Αντρέα ναι, τώρα είναι η ώρα και εσύ να μιλήσεις γιατί δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίζουν το έργο τους με νέους φέρελπις, σπουδασμένους και μη ηθοποιούς γιατί τα άτομα που στοχεύουν είναι νέοι και έχουν όνειρα και θέλουν να μπουν σε έναν χώρο”.
“Πρέπει να σε δω γυμνό”
Ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε σε περιστατικό κατά τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική τέχνη, όταν κλήθηκε για ακρόαση στον προσωπικό χώρο Έλληνα σκηνοθέτη που βρισκόταν στην Κύπρο για επαγγελματική συνεργασία, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται -όπως λέει- στον καλλιτεχνικό χώρο.
“Ξέρεις, θα είναι γυμνός ο ρόλος και πρέπει να σε δω γυμνό. Και αφού σε δω γυμνό να σου βάλω κάποιες συνθήκες τις οποίες πρέπει να διεκπαιρεώσεις όντας γυμνός. Στη δική μου την περίπτωση το αντέκρουσα και σηκώθηκα και έφυγα. Όταν το μοιράστηκα αυτό το περιστατικό με συναδέλφους, υπήρξε περίπτωση που ο συνάδελφος δεν το αντέκρουσε, όπως εγώ, και να σηκωθεί να φύγει και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Από το ίδιο άτομο. Η μια περίπτωση έγινε στην Ελλάδα και η άλλη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο”.
“Με έστειλε στο δωμάτιο του Λιγνάδη”
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ηθοποιός αναφέρεται στον ρόλο προσώπου που λειτουργούσε ως “διαμεσολαβητής” και τον οποίο χαρακτηρίζει επίσης ως θύτη, πράγμα που διαπιστώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των επηρεαζόμενων ηθοποιών. Κατονομάζει, επίσης, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη ως το πρόσωπο στο οποίο θα βρισκόταν στο δωμάτιο του.
“Έστειλε συνάδελφο και κατέληξε στο να κακοποιείται, είναι ο ίδιος που προσπάθησε να στείλει εμένα σε άτομο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι από τα άτομα που ακούστηκαν στην Ελλάδα, εγώ όμως αρνήθηκα. Το θέμα όμως είναι, όταν προσπάθησε να στείλει εμένα, εγώ αρνήθηκα, πολύ πιθανόν το ίδιο να συνέβη σε άλλους συναδέλφους που να μην αρνήθηκαν. Στον άνθρωπο που προσπάθησαν να με στείλουν στο δωμάτιο του για πρόβες είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης και μετά την άρνηση μου άλλαξαν πολλά στον εργασιακό μου χώρο” υποστήριξε.
Ο Αντρέας Φυλακτού υπογραμμίζει ότι μετά την άρνησή του να πάει στο δωμάτιο του Δημήτρη Λιγνάδη είχε σοβαρές επιπτώσεις στον επαγγελματικό τομέα.
Η “συγκάλυψη” στον διαμεσολαβητή
Ο κύριος Φυλακτού έκανε λόγο για συγκάλυψη “από πιο πάνω” στη θέληση των ίδιου να μιλήσει αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο άνθρωπος που περιγράφεται ως “διαμεσολαβητής”.
“Όταν κάνεις κάποια δειλά βήματα να εκφραστείς και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης του συγκεκριμένου ατόμου από πιο πάνω, τότε που να απευθυνθείς; Ήθελα (να μιλήσω) αλλά από τη στιγμή που για το συγκεκριμένο άτομο υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υπήρχαν καταγγελίες για το πώς απέκτησε την εξουσία που απέκτησε, που να πάω εγώ ένας μιτσής που μόλις μπήκε στον χώρο;
Να καταγγείλω τι; Σε ποιον που να μην φοβάμαι ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που καλύπτουν, που γνωρίζουν για αυτόν τον άνθρωπο και δεν τον καλύπτουν. Και πιθανόν ακόμη και σήμερα για το συγκεκριμένο άτομο, με πιθανή κάλυψη ξανά, να έχει επαφή με ανήλικα άτομα που θέλουν να μπουν στον χώρο του θεάτρου”.
Ο φόβος και τα επαγγελματικά αντίποινα
Μετά τη δημοσιοποίηση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης σε Ελλάδα και Κύπρο, ο ηθοποιός ισχυρίζεται ότι συνομίλησε με δεκάδες συναδέλφους του που έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά και οι οποίοι φοβούνται να καταγγείλουν ή να αναφερθούν δημόσια, λόγω του κοινωνικού στίγματος και ή επαγγελματικών αντιποίνων.
“Η βρωμιά είναι συγκεκριμένη και μπορεί να καθαρίσει εύκολα. Για να καθαρίσει, χρειάζεται όσοι την βίωσαν να μιλήσουν. Αρκετοί μπορεί να μην ήξεραν, αλλά κάποιοι ήξεραν. Κάποιους μπορεί να τους βόλευε να υπάρχουν αυτά τα πράγματα”.
Πηγή: thetoc.gr