Στη συνέχεια η ίδια περιγράφει ότι επί δυόμισι ώρες τους έλεγαν «ναι, θα την κατεβάσουμε την αφίσα» αλλά δεν γινόταν τίποτα και η ώρα περνούσε. Μετά προχώρησαν σε ακύρωση της συναυλίας με βάση το συμβόλαιό τους και βάσει των όσων είχαν συμφωνήσει.
Ο διάλογος που ακολούθησε ανάμεσα στην αντιπρόεδρο του ιδρύματος που διοργάνωσε την συναυλία που τυγχάνει να είναι και Ελληνίδα και την Δέσποινα Βανδή ήταν χαρακτηριστικός της διάθεσης των δύο πλευρών, με την αντιπρόεδρο να τονίζει: «ξέρεις ποιος είναι ο Κεμάλ; Είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας μας» και την Δέσποινα Βανδή να απαντά άμεσα: «Αυτός είναι για εμάς ο σφαγέας των Ελλήνων». Μετά ενημερωθήκαμε για τις δηλώσεις της δημάρχου του Τσεσμέ που καλούσε την Βανδή να φύγει από την Τουρκία το συντομότερο.
«Μας βοήθησε το ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και είχαμε συνοδεία την αστυνομία σε περίπτωση που μας συνέβαινε κάτι. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο με ασφάλεια και πετάγαμε όλη νύχτα. Έκανε το απόλυτα σωστό, δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να βγει να τραγουδήσει και ως Πόντια και ως Ελληνίδα» καταλήγει η στενή συνεργάτιδα της τραγουδίστριας μιλώντας στο newsit.gr.
Το χρονικό της ακύρωσης της συναυλίας
Η ακύρωση της συναυλίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε δριμεία επίθεση τόσο από τους διοργανωτές της συναυλίας, όσο και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Όλα έγιναν στη φιλανθρωπική συναυλία στο Τσεσμέ της Σμύρνης, όπου η Δέσποινα Βανδή επρόκειτο να τραγουδήσει στη συναυλία που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV).
Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την εμφάνισή της.
Στο βήμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέβηκε η πρόεδρος του παραρτήματος του τουρκικού Ιδρύματος στην περιφέρεια της Σμύρνης, Γκιουλνούρ Σονμπαϊρακτάρ, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνίδα τραγουδίστρια δεν θα εμφανιστεί και θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου σε όποιους από τους θεατές το επιθυμούν.
Στη σκηνή εμφανίστηκε τελικά η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.
newsit.gr