Ο Κάρολος, ο Ουίλιαμ, η μούχλα και τα κρυμμένα εκατομμύρια του στέμματος φέρνουν οργή στη Βρετανία

Η έρευνα των Sunday Times και Channel 4 αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Κάρολος και ο διάδοχος απολαμβάνουν έσοδα εκατομμυρίων χρεώνοντας φιλανθρωπίες, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς ενώ τα ακίνητα που νοικιάζει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Τα ευρήματα δημοσιογραφικής έρευνας διάρκειας πέντε μηνών αποκάλυψαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απολαμβάνουν έσοδα εκατομμυρίων από συμβόλαια που έχουν τα αντίστοιχα βασιλικά κτήματα τους με φιλανθρωπίες, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς.

Την έρευνα υπογράφουν οι The Sunday Times και η ερευνητική ομάδα της εκπομπής Dispatches του Channel 4 σε δημοσίευμα του in.gr

Μετά την αποκαλυπτική έρευνα που σόκαρε τη Βρετανία άλλα δημοσιεύματα σε βρεταννικά media καταγγέλουν ότι ένα στα επτά ενοικιαζόμενα ακίνητα, από το σύνολο των 600 περίπου του Δουκάτου της Κουρνουάλης που είναι συμφερόντων του διαδόχου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, δεν πληρούν το ελάχιστο όριο ενεργειακής απόδοσης με βάση τον νόμο.

Ορισμένα σπίτια δεν διαθέτουν κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα τον χειμώνα να προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στους ενοικιαστές καταγγέλουν ένοικοι όπως αναφέρει η The Express.

Από το 2020 είναι παράνομο για τους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν ακίνητα που έχουν βαθμολογία κάτω από το Ε σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα Ελάχιστα Πρότυπα Ενεργειακής Απόδοσης χωρίς έγκυρη εξαίρεση ενώ οι καταγγελίες για τη στάση του πρίγκιπα Ουίλιαμ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοκάροντας ακόμη περισσότερο τον λαό της Βρετανίας.

Έρευνα που διεξήγαγε το Channel 4 σε συνεργασία με την εφημερίδα Mirror έφερε στο φως φωτογραφίες από μία γωνία ενός δωματίου, όπου το πίσω μέρος της ταπετσαρίας είναι καλυμμένο με μαύρη μούχλα ενώ σε ένα άλλο σπίτι, καφέ λεκέδες διακρίνονται στο ταβάνι.

Ένας ένοικος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι στο σπίτι του έχει μούχλα που εμφανίζεται στα έπιπλα και τα ρούχα, αλλά το Δουκάτο δεν θα μονώσει πλήρως το ακίνητο λόγω του κόστους.

«Αλλά δεν θέλεις να πεις τίποτα εναντίον του ιδιοκτήτη σου, υπό το φόβο της έξωσης, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε ο ένοικος στη Mirror.

Από άλλο σπίτι απουσιάζουν θερμαντικά σώματα με τους ενοικιαστές που μένουν στο ακίνητο να χρησιμοποιούν κουβέρτες για να προστατευθούν από το κρύο.

Μάλιστα, ένας ένοικος υποστηρίζει ότι δεν του επιτράπηκε να βάλει διπλά τζάμια στο ακίνητο που νοικιάζει από το Δουκάτο, επειδή «δεν αρέσουν στον βασιλιά Κάρολο. Όμως δεν χρειάστηκε να ζήσει αυτός εδώ» πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο με τα εκατομμύρια του στέμματος

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας του Channel 4 και The Sunday Times, ο βασιλιάς Κάρολος και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας κερδoσκοπούν εις βάρος του δημοσίου μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ και του Δουκάτου της Κορνουάλης αντίστοιχα.

Τα δύο δουκάτα φέρνουν στον βασιλιά Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ εκατομμύρια -με το Δουκάτο του Λάνκαστερ να υπολογίζεται ότι φέρνει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια στον βασιλιά Κάρολο και το Δουκάτο της Κορνουάλης περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια στον πρίγκιπα Ουίλιαμ μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Ο Κάρολος, 76, και ο Ουίλιαμ, 42, αποκομίζουν εκατομμύρια έσοδα από φιλανθρωπίες και άλλες πηγές, αποκάλυψε η εκπομπή «The King, The Prince & Their Secret Millions (Ο Βασιλιάς, ο Πρίγκιπας και τα Κρυμμένα Εκατομμύρια τους)» που προβλήθηκε στις 2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Κάρολος και Γουίλιαμ κερδίζουν χρήματα «χρεώνοντας τον στρατό, το ναυτικό, το NHS [Εθνική Υπηρεσία Υγείας], τις φυλακές και τα κρατικά σχολεία ενώ εκμεταλλεύονται εμπορικά τη γη, τα ποτάμια και τις ακτές της Βρετανίας»

Σε δηλώσεις που κοινοποιήθηκαν στο PEOPLE, οι εκπρόσωποι του Δουκάτου του Λάνκαστερ και του Δουκάτου της Κορνουάλης τόνισαν ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στις πηγές εσόδων.

«Το Δουκάτο του Λάνκαστερ διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα ακίνητης περιουσίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν λαμβάνει δημόσιους πόρους σε σχέση με τις δραστηριότητές του», δήλωσε εκπρόσωπος του Δουκάτου του Λάνκαστερ.

«Δημοσιεύουμε μια Ετήσια Έκθεση που ελέγχεται ανεξάρτητα και τα στοιχεία διαθέσιμα προς προβολή στον ιστότοπό του Δουκάτου. Οι δραστηριότητες είναι απόλυτα συμμορφωμένες με όλες τις σχετικές νομοθεσίες και ρυθμιστικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου που ισχύουν για το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της» προσθέτει.

Κάνοντας ένα παρόμοιο σχόλιο, εκπρόσωπος του Δουκάτου της Κορνουάλης είπε: «Το Δουκάτο της Κορνουάλης είναι ένα ιδιωτικό πορτφόλιο με εμπορική επιταγή την οποία επιτυγχάνει παράλληλα με τη δέσμευσή μας να αποκαταστήσουμε το φυσικό περιβάλλον και να δημιουργήσουμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για τις κοινότητές μας».

«Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έγινε δούκας της Κορνουάλης τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκτοτε έχει δεσμευτεί για έναν εκτεταμένο μετασχηματισμό του Δουκάτου» πρόσθεσε.

Πώς ο Κάρολος και ο γιος του ζουν εις βάρος των πολιτών

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο Δουκάτο του Λάνκαστερ των 44.748 στρεμμάτων γης σε Αγγλία και Ουαλία που ανήκει στον βασιλιά Κάρολο και στο Δουκάτο της Κορνουάλης των σχεδόν 130.000 στρεμμάτων γης στη νοτιοδυτική Αγγλία, που ανήκει στον Πρίγκιπα. Και τα δύο ιδρύθηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια για να παρέχουν εισόδημα στον κυρίαρχο και τον διάδοχο του θρόνου, αντίστοιχα.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι μια πεντάμηνη έρευνα έδειξε πώς τα δύο δουκάτα κερδίζουν εκατομμύρια «χρεώνοντας κυβερνητικές υπηρεσίες, συμβούλια, επιχειρήσεις, εταιρείες εξόρυξης και το ευρύ κοινό μέσω μιας σειράς εμπορικών ενοικίων και φεουδαρχικών εισφορών για εκτάσεις που κατασχέθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μεσαιωνικούς μονάρχες».

Η έρευνα αποκάλυψε ότι «οι βασιλείς χρεώνουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ποτάμια, εκφόρτωσης σε ακτές, τοποθετήσεις καλωδίων στην ακτογραμμή, σχολεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ακόμη και νεκροταφεία. Κερδίζουν έσοδα από γέφυρες διοδίων, πορθμεία, σωλήνες αποχέτευσης, εκκλησίες , πολιτιστικές αίθουσες χωριά της Βρετανίας, παμπ, αποστακτήρια, αγωγούς φυσικού αερίου, αγκυροβόλια σκαφών, υπαίθρια και υπόγεια ορυχεία, χώρους στάθμευσης, ενοικιαζόμενα σπίτια και ανεμογεννήτριες», ανέφερε η έρευνα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο Δουκάτο του Λάνκαστερ και στο Δουκάτο της Κορνουάλης -και τα δύο ιδρύθηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια για να παρέχουν εισόδημα στον κυρίαρχο και τον διάδοχο του θρόνου, αντίστοιχα

Η συμφωνία θεωρείται προβληματική επειδή τα μέλη της οικογένειας απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ειδικής συμφωνίας με το Υπουργείου Οικονομικών «που τους απαλλάσσει από την καταβολή φόρου επί των εταιρικών τους κερδών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Κάρολος και Γουίλιαμ κερδίζουν χρήματα «χρεώνοντας τον στρατό, το ναυτικό, το NHS [Εθνική Υπηρεσία Υγείας], τις φυλακές και τα κρατικά σχολεία ενώ εκμεταλλεύονται εμπορικά τη γη, τα ποτάμια και τις ακτές της Βρετανίας», υποστήριξαν οι Sunday Times.

Το ρεπορτάζ έχει εξοργίσει το κοινό μετά τις αποκαλύψεις που θέλουν τον βασιλιά Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να κερδίζουν εκατομμύρια λίρες από φιλανθρωπικά ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες όπως το NHS, τα κρατικά σχολεία και τις φυλακές μέσω των δουκάτων τους.

«Διαφθορά»

Οι σχετικές εκθέσεις μαρτυρούν ότι τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης  απαλλάσσονται από τους φόρους επιχειρήσεων και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του τρόπου ζωής και του φιλανθρωπικού έργου της βασιλικής οικογένειας.

Τα δουκάτα αναμένεται ότι φέτος θα κερδίσουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια λίρες από τη μίσθωση γης σε δημόσιες υπηρεσίες. Τα δύο δουκάτα κατέχουν συνολικά περισσότερες από 5.400 μισθώσεις.

Το Guy’s and St Thomas’ NHS hospital trust στο Λονδίνο μετά από 15ετή συμφωνία πληρώνει 11,4 εκατ. στερλίνες για να αποθηκεύει τον στόλο των ηλεκτρικών ασθενοφόρων του σε μια αποθήκη που ανήκει στο Δουκάτο του Λάνκαστερ.

Τα δουκάτα αναμένεται ότι φέτος θα κερδίσουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια λίρες από τη μίσθωση γης σε δημόσιες υπηρεσίες. Τα δύο δουκάτα κατέχουν συνολικά περισσότερες από 5.400 μισθώσεις.

Επιπλέον ο βασιλιάς θα κερδίσει τουλάχιστον 28 εκατ. λίρες από τα αιολικά πάρκα μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ που απολαμβάνει το φεουδαρχικό δικαίωμα να χρεώνει τα καλώδια που διασχίζουν την ακτή αποκάλυψε το Dispatches του Channel 4 και των Sunday Times.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης, η κληρονομική περιουσία του διαδόχου του θρόνου, υπέγραψε συμφωνία ύψους 37 εκατ. λιρών για την εκμίσθωση της φυλακής του Ντάρτμουρ για 25 χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι επίσης υπόχρεο για τις επισκευές στο κτίριο παρά το γεγονός ότι πληρώνει 1,5 εκατ. λίρες το κεφάλι για μια φυλακή που αδειάζει από κρατούμενους λόγω των υψηλών επιπέδων αερίου ραδονίου αναφέρει ο The Guardian.

Στην ιδιοκτησία του Γουίλιαμ ανήκει επίσης το Camelford House, ένας πύργος της δεκαετίας του 1960 στις όχθες του Τάμεση.

Ο πύργος έχει φέρει στο Δουκάτο του διαδόχου τουλάχιστον 22 εκατομμύρια λίρες από το 2005 από ενοίκια που καταβάλουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλοι ενοικιαστές.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης έχει χρεώσει το Βασιλικό Ναυτικό με πάνω από 1 εκατ. λίρες για την κατασκευή και χρήση προβλητών και τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων και χρεώνει επίσης τον στρατό για να εκπαιδεύεται στο Dartmoor.

Ιδιοκτήτες από την κόλαση

Επιπλέον, το ρεπορτάζ κατήγγειλε σειρά περιβαλλοντικών παραβάσεων που έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα βιωσιμότητας των εκπροσώπων της μοναρχίας.

Πολλά οικιστικά ακίνητα που εκμισθώνονται από τα βασιλικά κτήματα παραβιάζουν τα βασικά κυβερνητικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα των The Sunday Times και Channel 4.

Πολλά οικιστικά ακίνητα που εκμισθώνονται από τα βασιλικά κτήματα παραβιάζουν τα βασικά κυβερνητικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης

H έρευνα διαπίστωσε ότι το 14% των κατοικιών που εκμισθώνονται από το Δουκάτο της Κορνουάλης και το 13% από το Δουκάτο του Λάνκαστερ έχουν βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης F ή G -από το 2020, είναι παράνομο για τους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν ακίνητα που έχουν βαθμολογία κάτω από Ε σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης αναφέρουν οι The Sunday Times.

Η έρευνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλαπλές εκκλήσεις για κοινοβουλευτική έρευνα.

«Θα έπρεπε τουλάχιστον να πληρώνουν φόρο εταιρειών»

Οι επικριτές λένε ότι τα δουκάτα απολαμβάνουν εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους επειδή απαλλάσσονται από τον φόρο εταιρειών και τον φόρο κεφαλαιακών κερδών.

Σύμφωνα με τη βαρόνη Μάργκαρετ Χοτζ, πρώην πρόεδρο της επιτροπής δημόσιων λογαριασμών των Κοινοτήτων, τα δουκάτα θα έπρεπε τουλάχιστον να πληρώνουν φόρο εταιρειών.

«Αυτή θα ήταν μια σπουδαία στιγμή για τον βασιλιά» σχολιάζει. «Να βγει και να πει, θα είμαι ανοιχτός και θέλω να αντιμετωπίζομαι το ίδιο δίκαια με οποιονδήποτε άλλον» πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους τα δύο δουκάτα δήλωσαν ότι λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις και ως τέτοιες συμμορφώνονται με τις νόμιμες απαιτήσεις για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα ο βασιλιάς πληρώνει εθελοντικά φόρο για όλα τα έσοδα που λαμβάνει από το δουκάτο» είπε ο εκπρόσωπος του Δουκάτου του Λάνκαστερ. Ωστόσο δεν αποκάλυψε το ποσό.

Δημόσια αλλά κρυφά

Το καλοκαίρι, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που κατέβαλλε ως φόρο εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2023-2024.

Ο μισθός του πρίγκιπα Γουίλιαμ για το 2023-2024, το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος του ως δούκας της Κορνουάλης άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσό των 23,6 εκατομμυρίων λιρών (30,4 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το Δουκάτο.

Ο πρίγκιπας ανέλαβε το τίτλο και την περιουσία της Κορνουάλης από τον πατέρα του, τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, μετά τη στέψη του τον Μάιο του 2023 και μαζί ορίστηκε προστάτης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θέση που κατείχε προηγουμένως η γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κτήματα γης στη Βρετανία.

Δημιουργήθηκε το 1337 από τον βασιλιά Εδουάρδο Γ’ και χρησιμοποιείται για την παροχή κεφαλαίων για τον διάδοχο του θρόνου. Επί του παρόντος, εξυπηρετεί τον Ουίλιαμ, την Κέιτ Μίντλετον και τα τρία τους παιδιά, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις.

Το ταμείο εξασφαλίζει τις «επίσημες, φιλανθρωπικές και ιδιωτικές δραστηριότητες» της οικογένειας ενώ η περιουσία αποτελείται από «κτηνοτροφικές μονάδες, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα καθώς και δάση, ποτάμια, λατομεία και ακτές που εκτείνονται σε περισσότερα 135.000 στρέμματα γης σε 23 κομητείες στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πληρώνει κανονικά φόρο εισοδήματος, χωρίς να έχουν προστεθεί σε αυτό τα έξοδα του νοικοκυριού, ωστόσο το ποσό παρέμεινε άγνωστο.